ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Ήταν όλες γυναίκες, στην εκπομπή «Ποντάρω Κόκκινο»



Γυναικεία υπόθεση ήταν χθες Τετάρτη 8 Μαρτίου η εκπομπή «Ποντάρω Κόκκινο» «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» που παρουσίασε η Βίκυ Δρακούλη.

Ένα δίωρο πρόγραμμα αφιερώθηκε χθες 8 Μαρτίου, στην Ημέρα της Γυναίκας με γνωστές Πατρινές να παρεμβαίνουν και να καταθέτουν τις απόψεις τους, «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» και στην εκπομπή «Ποντάρω Κόκκινο» δημοσιογράφων Βίκυς Δρακούλη και του Θάνου Χριστακοπουλου. 
 
Στο στούντιο βρέθηκε η Διευθύντρια Σύνταξης του thebest.gr Νεκταρία Ντούκα ενώ τηλεφωνικά μίλησαν η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας Σταυρούλα Παναγοπούλου, η συνδικαλίστρια Ντίνα Πεταλά και η δημοσιογράφος Μαρία Σιορώκου. Μια διαφορετική οπτική έδωσε η αρχαιολόγος Σοφία Κασκαντίρη η οποία έκανε ειδική αναφορά στον ρόλο της γυναίκας κατά την αρχαιότητα. 

Σταυρούλα Παναγοπούλου: Πρόεδρος Εργατικού Κέντρο Πάτρας

«Είναι εξόχως πολιτική σημασίας, δυστυχώς όμως σήμερα η Ημέρα των Γυναικών έχει χάσει το πολιτικό της νόημα και τον αγωνιστικό της χαρακτήρα. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν εντάσσονται όλο και περισσότερες γυναίκες στα Συνδικάτα. Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Οι γυναίκες ειδικά σήμερα που βιώνουν τις μνημονιακές πολιτικές, την ανασφάλιστη εργασία, την μεγάλη τους επίθεση στα εργασιακά τους δικαιώματα, μεγάλη ανεργία, τις ελαστικές μορφές εργασίας. Η γυναίκα σήμερα καλείται να πληρώσει το πιο βαρύ τίμημα αυτών των μνημονιακών πολιτικών».
 
Ντίνα Πεταλά- Πρώην πρόεδρος Σωματείου εργαζομένων ΜΙΣΚΟ- Συνδικαλιστής 

«Οι γυναίκες πρέπει να εξακολουθήσουμε να αγωνιζόμαστε για μια πιο δίκαιη κοινωνία, χωρίς διακρίσεις λόγω του φύλου, χωρίς εκμετάλλευση και φτώχια. Αυτό είναι το κυρίαρχο σήμερα, παρά το γεγονός βέβαια ότι η θέση της γυναίκας είχε ανέβει πολύ το τελευταίο διάστημα, όμως αυτά συνεχίζουν να παραμένουν διαχρονικά και μάλιστα τώρα στα χρόνια της κρίσης εντείνονται. Οι γυναίκες με πολύ σκληρό αγώνα έχουν κατακτήσει ένα μερίδιο από αυτό που τους ανήκει βεβαίως υπολείπονται πολλών πραγμάτων που αυτή την περίοδο της κρίσης έρχεται λίγο δεύτερο. Προέχει ας πούμε το ζήτημα της αξιοπρέπειας, της δημοκρατίας, της ισότητας, είναι ένα φεμινισμός σε μια νέα εποχή».
 
Νεκταρία Ντούκα: Διευθύντρια Σύνταξης thebest.gr 

«Οι εορταστικές ημέρες καλό είναι που υπάρχουν αλλά βέβαια δεν ξέρω πόση σημασία έχουν στην πράξη και γι’ αυτό είναι καλό η σημερινή μέρα να αφιερώνεται στις γυναίκες που βιώνουν δύσκολες καταστάσεις όπως π.χ. οι γυναίκες που βρίσκονται στα κέντρα φιλοξενίας  μεταναστών και προσφύγων που γεννούν τα παιδιά τους εκεί και ζουν κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Εγώ στον εργασιακό μου χώρο δεν έχω αντιμετωπίσει διακρίσεις, ίσως επειδή στον ιδιωτικό τομέα όλοι επιθυμούν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα δεν ισχύουν τόσο οι διακρίσεις όπως στον δημόσιο βίου όπου χρειάζεται να μπει η ποσόστωση για να έχουμε πιο έντονη την παρουσία των γυναικών. Ίσως και στον δικό μας τον τομέα να μην ισχύει γιατί στην Πάτρα ειδικά είναι πάρα πολλές οι γυναίκες που έχουν διευθυντικές θέσεις, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Παλαιοτέρα βέβαια όντως δεν υπήρχαν».

Μαρία Σιορώκου: Δημοσιογράφος  

«Η σημερινή μέρα το μόνο που υπενθυμίζει είναι η προσφορά μας σε αυτόν τον κόσμο, χωρίς να ακυρώνουμε την προσφορά των ανδρών, πιστεύω ότι η προσφορά των γυναικών είναι σημαντικότατη και σήμερα θυμούνται ξανά πόσα έχουν γίνει από τις γυναίκες πριν από εμάς για να έχουμε εμείς τώρα κάποια δικαιώματα και να μπορούμε να κάνουμε πράγματα που παλιότερα δεν μπορούσαν να κάνουν. Δεν νομίζω να σταματάμε να διεκδικούμε και ο αγώνας δεν σταματάει ποτέ για μια γυναίκα. Το κάνει αυτό παντού είτε είναι στο σπίτι και την οικογένεια είτε είναι στην εργασία, πάντα προσπαθούμε για το καλύτερο. Το έχουμε καταφέρει πολύ καλά μέχρι τώρα. Ασχολούμαστε με πάρα πολλά πράγματα, παντού τα καταφέρνουν οι γυναίκες και μπορούν να νοικοκυρέψουν πράγματα».
 
Σοφία Κασκαντίρη- Αρχαιολόγος

Μια αναδρομή στη θέση της γυναίκας από την Μινωική και Μυκηναϊκή εποχή μέχρι την κλασσική περίοδο σε Αθήνα-Σπάρτη καθώς και τα Ρωμαϊκά χρόνια έκανε από την πλευρά της η Αρχαιολόγος Σοφία Κασκαντίρη. Η κυρία Κασκαντίρη επισήμανε ότι ο ρόλος των γυναικών στην Αρχαία Αθήνα περιοριζόταν κυρίως στα του οίκους τους και δεν είχαν πολιτικά δικαιώματα ενώ δεν συμμετείχαν στις κοινωνικές δραστηριότητες των συζύγων τους. Αντιθέτως οι γυναίκες είχαν πιο ενεργό ρόλο στην Αρχαία Σπάρτη όπου τα πράγματα ήταν καλύτερη και η θέση των γυναικών ήταν καλύτερα. Τα κορίτσια πριν από το γάμο δεν έμεναν αποκλειστικά μέσα στο σπίτι αλλά ασκούνταν στα γυμναστήρια προκειμένου να κάνουν ένα καλό σώμα. Επίσης η εκπαίδευσή τους είχε ως σκοπό να τις κάνεις καλές συζύγους και μητέρες που θα γεννούσαν γερά παιδιά. Είχαν μάλιστα ξεφύγει από την πατρική ή συζυγική κηδεμονία παίζοντας έναν πιο ενεργητικό ρόλο στην κοινωνική και πολιτική ζωή της πόλης.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: