ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

«Η δική μας Κάλλας»: Ντοκιμαντέρ για τη μεγάλη ντίβα



Η Μυρτώ Καμβυσίδη μίλησε "Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7" για την εμπειρία της στην ενσάρκωση της Μαρίας Κάλλας.
 Ένα νέο ντοκιμαντέρ «Η δική μας Κάλλας», με κεντρικά πρόσωπα τη Μαρία, τον Αρίστο, την Τζάκι, την Τίνα και τον Τζιοβάνι Μπατίστα, του βραβευμένου σκηνοθέτη Μπάμπη Τσόκα, αναφέρεται στην προσωπική ζωή της μεγαλύτερης υψιφώνου του 20ού αιώνα.

Τα γυρίσματά έγιναν σε Νέα Υόρκη, Παρίσι, Βερόνα, Σκορπιό και στη Μεσσηνία, από τη σουηδική τηλεόραση, σε συνεργασία με τη Μεσσηνιακή Αμφικτιονία, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Μπάμπη Τσόκα. Σκοπός του ντοκιμαντέρ είναι, να φωτίσει όχι μόνο άγνωστες πτυχές της Κάλλας, αλλά να δοθεί και έμφαση στη μεσσηνιακή της καταγωγή, ώστε το πατρικό της σπίτι να γίνει μουσείο. Η καλλιτέχνης από την Καλαμάτα, Μυρτώ Καμβυσίδη μίλησε "Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7", για την πρωταγωνιστικής της εμπειρία, ως Μαρία Κάλλας.
 
"Το έζησα τόσο πολύ μέσα στο κόκκαλο, ιδίως στα κομμάτια, που έχουμε παίξει μέσα στην ταινία, που είναι δραματοποιημένα, που βρεθήκαμε στους χώρους, που έχει περπατήσει η ίδια, που έχει μεγαλουργήσει, στην Μετροπόλιταν Όπερα στη Νέα Υόρκη, στο σπίτι της στο Παρίσι, στο δωμάτιό της στον Σκορπιό. Εκεί ένιωσα ότι μπαίνω στο ρόλο. Σε όλα τα υπόλοιπα είχαμε τόση δουλειά, τόση έρευνα, τόσο τρέξιμο, που ήμουν κομμάτι της παραγωγής" τόνισε η τραγουδίστρια.
 
Το συγκεκριμένο φιλμ ξεκίνησε να γυρίζετε πριν από πολλά χρόνια, όταν ο βραβευμένος Ελληνοσουηδός σκηνοθέτης βρέθηκε στην Μεσσηνία για γυρίσματα ενός ντοκιμαντέρ. Όταν βρήκε το σπίτι της Κάλλας, στο Νεοχώριον, σε άθλια κατάσταση και είδε τα ερείπια είπε: "ρε παιδιά συγγνώμη, έχετε το πατρικό της Μαρίας Κάλλας, που μεγάλωσε η οικογένειά της, που ξεκίνησε η οικογένειά της από εδώ, και δεν το έχετε κάνει τίποτε;". 
 
Αυτό στάθηκε η αφορμή για να βρει ανθρώπους, που είχαν ασχοληθεί με το θέμα της Κάλλας. Μεταξύ αυτών ήταν και η Μυρτώ Καμβυσίδη, η οποία είχε τελειώσει το μουσικό σχολείο Καλαμάτας "Μαρία Κάλλας", και μαζί με άλλους πολίτες είχαν συστήσει ένα σύλλογο, είχαν κάνει έκθεση για την μεγάλη ντίβα της όπερας και μια μικρή ταινία, στην οποία συμμετείχε η Μυρτώ και μέσα από αυτήν, την επέλεξε ο κ. Τσόκας για το ντοκιμαντέρ του. "Θέλω αυτή η κοπέλα να κάνει την Κάλλας, το έχω φανταστεί έτσι. Και ξεκινήσαμε με πάνω από 250 εθελοντές. 
 
Ήταν μια παραγωγή χωρίς χρήματα, ουσιαστικά την χρηματοδότησε ο ίδιος, με τον χρόνο και το έργο του. Βοήθησαν πάρα πολύ, όλοι οι Μεσσήνιοι όλου του κόσμου, οι οποίοι ήθελαν και αυτοί να πάρει έκταση το θέμα, να συνδεθεί με την Μεσσηνία και να μπορέσει να αναδειχθεί ως τουριστικός προορισμός σε συνδυασμό με το Αρχαίο Θέατρο της Μεσσήνης και άλλα μνημεία της περιοχής. Ο απώτερος σκοπός ήταν το σπίτι να γίνει μουσείο" ανέφερε η Μυρτώ Καμβυσίδη. 
 
Η αρχική σκέψη ήταν να γυριστεί ένα οδοιπορικό της Μαρίας Κάλλας στην Ελλάδα, όμως τελικά έγινε παγκόσμιο. "Πήγαμε Νέα Υόρκη, Βερόνα που παντρεύτηκε, στο Παρίσι στο πραγματικό της σπίτι, στο Σκορπιό, που ήταν άβατο. Εκεί δεν έδιναν άδεια ούτε στον Αλ Πατσίνο να κάνει γυρίσματα, που κάνει την ταινία τώρα του Ωνάση, και έδωσαν σε εμάς. Είδαν το υλικό, κατάλαβαν το σκοπό και την προσέγγιση του Μπάμπη (σσ Τσόκα) , που είναι λυρική, σινεφίλμ, είναι ευρωπαϊκός κινηματογράφος, δεν έχει σχέση με το Hollywood".
Η νεαρή καλλιτέχνιδα επισήμανε ότι δεν πίστευαν όταν ξεκινούσαν ότι θα κατάφερναν να έχουν πρόσβαση στους πραγματικούς χώρους, που είχε ζήσει η Κάλλας. "Από τα γυρίσματα στο Σκορπιό, από το να το πούμε μέχρι να το κάνουμε ήταν μια τεράστια απόσταση. Και τελευταία στιγμή άνοιξαν οι δρόμοι μαγικά. Το ίδιο και στο Παρίσι. Πήγαμε δυο φορές έξω από το σπίτι της Κάλλας, κάναμε γυρίσματα στην αυλή, στην αρχή του σπιτιού μέχρι βρούμε ποιος είναι ο ιδιοκτήτης, να τον παρακαλέσουμε, να στείλουμε επιστολές και τελευταία μέρα πριν φύγουμε, μας λέει "ναι, θέλω να έρθετε να κάνετε τα γυρίσματα" θυμάται η Μυρτώ.
 
Η προσέγγιση του σκηνοθέτη ήταν ότι δεν έπρεπε να την μιμηθούν γιατι φοβόταν ότι θα δημιουργούσαν μια καρικατούρα. "Η ίδια η Κάλλας ήταν πολύ ιδιαίτερη στην ομιλία της στα ελληνικά, γιατι είχε μεγαλώσει στο εξωτερικό και της άρεσε αυτό να το τονίζει. Φορούσε κοσμήματα και ρούχα, που δεν είχαμε την δυνατότητα να τα βρούμε, φορούσε ότι φορούσαν οι πριγκίπισσες. Δεν θέλαμε να μπούμε σε αυτή την διαδικασία γιατι η σύγκριση θα ήταν πολύ δύσκολη. 
 
Είπαμε να το προσεγγίσουμε τελείως διαφορετικά, να προσεγγίσουμε την ψυχή της, που είναι ελληνική, πράγματα, που είχε υποστεί στον τόπο των γονιών της, που αυτά έφερνε μέχρι το τέλος...Ήταν ένα παιδί από διαλυμένη οικογένεια, αλλά συναισθηματικά δεν πήρε ούτε την αγάπη της μητέρας της , που της αντιστοιχούσε, λόγω του θανάτου του αδερφού της. Αυτό το βρήκαμε στην πορεία της έρευνας και είχαμε όλα τα στοιχεία, που αν τα συρράψεις , καταλαβαίνεις το μέγεθος της τραγικότητας της Κάλλας. Έτσι κάπως εξηγείται όλη της η πορεία" εξηγεί η τραγουδίστρια.
 
Για τις 19 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί στη Νέα Υόρκη η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ, ενώ θα ακολουθήσουν προβολές και σε άλλες πόλεις της Αμερικής, της Ευρώπης, της Ρωσίας, των Αραβικών Εμιράτων, ενώ πιθανότατα το φιλμ να προβληθεί στην Ελλάδα στις 23 Απριλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: