ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Στη Βουλή έφθασε ο εξαναγκασμός εργαζομένων Πάτρας



Φωτογραφία αρχείου.


Μετά την πρόσφατη αποκάλυψη ότι εργαζόμενος στην Πάτρα αναγκαζόταν να επιστρέψει μέρος του μισθού του στον εργοδότη!


Τα μέτρα που προτίθεται να λάβει το υπουργείο Εργασίας για να μπει τέλος στον εξαναγκασμό εργαζομένων να επιστρέφουν μέρος των μισθών τους στον εκάστοτε εργοδότη ζητούν να μάθουν με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η ερώτηση διαδέχεται την πρόσφατη αποκάλυψη ότι εργαζόμενος στην Πάτρα αναγκαζόταν να επιστρέψει μέρος του μισθού του στον εργοδότη. Μετά την καταγγελία στο τοπικό σωματείο των μαγείρων, ο εργοδότης άλλαξε άρδην στάση, πληρώνοντας τον τελευταίο μήνα κανονικά τον εργαζόμενο. Το πρόβλημα όμως είναι πιθανό να εξακολουθεί να υφίσταται.

Αναλυτικά, οι 18 βουλευτές ρωτούν εάν έχουν ερευνηθεί οι συγκεκριμένες καταγγελίες και, αν ναι, ποια είναι η έκταση των συνεπειών τέτοιων ενεργειών για τους εργαζόμενους και το Δημόσιο. Ρωτούν επίσης ποια μέτρα προτίθεται να λάβει το υπουργείο ώστε να αποκατασταθούν αυτές οι αδικίες και να παταχθούν τέτοιου είδους εγκληματικές πρακτικές.

Οι βουλευτές σημειώνουν ότι “αυτή η απαράδεκτη πρακτική από την πλευρά των συγκεκριμένων εργοδοτών καταστρατηγεί κάθε έννοια δικαίου, αφαιρεί από τους εργαζόμενους τα οικονομικά μέσα για να συντηρήσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους και στερεί από το Δημόσιο φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Επιπλέον, δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού ανάμεσα στις επιχειρήσεις, ενώ είναι πολύ πιθανό να συνδέεται και με άλλες παράνομες δραστηριότητες, όπως π.χ. το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος”.

Πάντως, τη Δευτέρα 13 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο τοπικό υποκατάστημα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) στην Πάτρα μεταξύ του ειδικού γραμματέα του ΣΕΠΕ Νάσου Ηλιόπουλου, αντιπροσωπείας των τριών σωματείων, Μαγείρων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Νομού Αχαΐας, και στελεχών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν διεξοδικά οι σχετικές καταγγελίες και οι δράσεις που μπορούν να γίνουν.

Από την άποψη προκαλεί εντύπωση, ότι στέλεχος της ΓΣΕΕ, βγήκε την επόμενη ημέρα της σύσκεψης και αρθρογράφησε για «επικοινωνιακό "φιάσκο"»  που «εξελίχθηκε η χθεσινή (υποτίθεται “ευρεία”) σύσκεψη στην Επιθεώρηση Εργασίας, την οποία προκάλεσε ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας κ. Νάσος Ηλιόπουλος, αφού ναι μεν "ήλθον"  στην Πάτρα, αλλά… δεν “είδον και απήλθον”…».

Και τούτο, όπως ισχυρίστηκε, διότι:  

«...καμία συγκεκριμένη καταγγελία δεν του αναφέρθηκε, για εμπλεκόμενη επιχείρηση στην υπόθεση με τους “Μπράβους στα ΑΤΜ”, από τους "προσκεκλημένους" του, καθώς ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων “Η ΕΝΩΣΗ”, που είχε κάνει τις καταγγελίες, δεν προσκλήθηκε (;). Μάλιστα δεν προσκλήθηκε ούτε το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, κύκλοι του οποίου χαρακτηρίζουν το γεγονός, ως μια “προσβλητική και ανεπίτρεπτη θεσμικά απρέπεια του Ειδικού Γραμματέα”». 

Θα μου επιτραπεί να πω: Σιγά παιδιά της επανάαστασης, θα σχίσετε το καλσόν! Την κατάγγελία την έκανε η Πρόεδρος των Μαγείρων, που βγήκε δημόσια και το Istologio G. Mosxou φιλοξένησε την καταγγελία της. Και όχι  ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων “Η ΕΝΩΣΗ”. Κι όσον αφορά το ΕΚΠ, αυτό κοιμάται τον ύπνο του δικαίου κια ας συμβαίνου τόσα και τόσα γύρω του!

Το ίδιο στέλεχος δήθεν ρωτάει τον ΕΓ του ΣΕΠΕ: 

«Μήπως κατά λάθος, έχετε να μας δώσετε κανένα “στοιχειάκι” για τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργήσατε και για την περίπτωση των “κουπονιών”;».

Φαίνεται ότι το στέλεχος, εκπρόσωπος της ανυπόληπτης ΓΣΕΕ κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και δεν γνωρίζει ότι πολλές επιχειρήσεις ακολουθούν αυτή τη μέθοδο για να φοροαπαλλάσσονται, αφού από τα κουπόνια μόνο το 30% πληρώνουν σε φόρο. Και το άλλο 70% ο εργαζόμενος! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: