ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Μύκονος και Σαντορίνη, σαν ωραίοι πιγκουΐνοι...

Δειλινό στη Σαντορίνη με τις δύο Καμένες στο βάθος.


«Εξετάζοντας τα οικονομικά στοιχεία στο Υπ. Οικονομικών διαπιστώνουμε, την απόσταση από τους διακηρυγμένους στόχους και χτυπάμε καμπανάκι στις κατά τόπους Οικονομικές Υπηρεσίες για την φοροδιαφυγή» λέει ανώτερο στέλεχος


Κάπως έτσι θα πρέπει να νοιώθουν οι φοροφυγάδες των νησιών με μεγάλη προσέλευση τουριστών, καθώς παρά τα POS και τους συνεχεί ελέγχους η φοροδιαφυγή συνεχίζεται ως εθνικό σπόρ. Σε κάποιες περιοχές με ασύλληπτη ένταση, ενώ και στην υπόλοιπη Ελλάδα υστερεί ελάχιστα αυτών, ίσως λόγω της ιδιαιτερότητας, που τις διακρίνει.

Για παράδειγμα στις λαϊκές αγορές δεν λείπουν οι εμπόροι ασπρόρυχων, που στην ερώτηση καταναλωτών γιατί δεν έχουν POS για την πληρωμή, αλλά ούτε αποδείξεις δίδουν, απαντούν με το απλοϊκό:

-Και τι σε νοιάζει εσενα κυρά μου; Εσένα δεν σου δίνω αυτό που ζητάς; Ε τότε; 
-Μα αφού δεν δηλώνεις τα έσοδά σου κλέβεις.
-Και τι δηλαδή; Εσένα κλέβω;

Κι άντε να ανοίξεις μαζί του κουβέντα, που είναι τόσο σίγουρος για την... αθωώτητά του!

Και καλά στη Λαϊκή, αλλά όταν αυτή η λογική περί κράτους που δεν είναι δικό μας και περί Εφορίας που κυνηγάει να πάρει τα λεφτά για να δώσουν στους δανειστές και άλλα τινά ... επαναστατικά, τίνει να γίνει  θέσφατο των ιδιοκτητών νυκτόβιων κέντρων, ε, τότε το πράγμα δεν κολλάει στην αθωότητα.

Εξετάζοντας τα οικονομικά στοιχεία στο Υπ. Οικονομικών διαπιστώνουμε, την απόσταση από τους διακηρυγμένους στόχους και χτυπάμε καμπανάκι στις κατά τόπους Οικονομικές Υπηρεσίες. Και οι νεχτερινές αποστολές επέμβασης δίνουν και παίρνουν» λέει παράγοντας του Υπουργείου, που γνωρίζει από μέσα.

Έτσι στα νησιά με πολύ τουρισμό, ενόψει του Πάσχα και αφίξεως των πρώτων τσάρτερς, φροντίζουν να στείλουν το μήνυμα ότι δεν θα περάσουν καθόλου καλά οι φοροκλέπτες και δεν θα νοιώσουν ως... ωραίοι πιγκουΐνοι!

Οι εφοριακοί μπορεί να χάνουν τον νυχτερινό ύπνο τους, αλλά ωστόσο και οι φοροκλέφτες  της τριφυλής νυχτερινής ζωής δεν θα σταθούν σε χλωρό κλωνάρι! Θα αποδώσουν στην πολιτε'ια αυτά που στερούν από τον μέσο πολίτη, συνεπή φορολογούμενο. Για να γίνουμ σχολεία, νοσοκομεία, δρόμοι, επιδόματα φτωχών κ.α.π.

Τα 27 εκατομμύρια τουριστών που αναμένονται στην χώρα μας, ήτοι πληθυσμός υπερδιπλάσιος από αυτόν των γηγενών πολιτών, δικαιολογούν τους στόχους της διατήρησης της προώθησης και αναθέρμανσης της οικονομίας και των 30 εκατομμυρίων επισκεπτών για το 2018, που έχουν τεθεί.

Ανάλυση του φαινομένου και κριτήρια των φοροφυγάδων

Η μελέτη, που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση με θέμα την πάταξη της φοροδιαφυγής την οποία διοργάνωσαν την περασμένη εβδομάδα ο ΣΕΒ και η πρωτοβουλία Διανέοσις, περιλαμβάνει την ανάλυση του φαινομένου με κριτήρια όπως το επάγγελμα, ο τόπος κατοικίας, η οικογενειακή κατάσταση κλπ., αλλά τα στοιχεία της φοροδιαφυγής δεν περιλαμβάνουν το 2015 και το 2016, όπου στα νησιά ενώ αρχικά υπήρξε μια σημαντική πρόοδος στα έσοδα, το 2016 και 2017, εμφανίζεται στέρηση, ίσως και λόγω της πολιτικής και οικονομικής υπονόμευσης που καλλιεργείται από την αντιπολίτευση, με την ψευδή αναμονή ότι επίκειται κυβερνητική αλλαγή!

Σύμφωνα με την ανάλυση αυτή, που παρουσίασε το AMΠE: 

-Το ποσοστό των μη δηλωθέντων εισοδημάτων των αυτοαπασχολουμένων κυμαίνεται σε 57% - 58,6%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των μισθωτών ανέρχεται σε 0,5% - 1%. Μετά την αυτοαπασχόληση και ο αγροτικός τομέας παρουσιάζει επίσης υψηλά επίπεδα φοροδιαφυγής, με το ποσοστό του αδήλωτου εισοδήματος να φτάνει στο 53% (σύμφωνα με ανάλυση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των ετών 2004 - 2005). 

Σημειώνεται ωστόσο στη μελέτη ότι το χαμηλό ποσοστό φοροδιαφυγής στη μισθωτή εργασία γεννά υποψίες «συνεννόησης» / «αμοιβαίας συμφωνίας» μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, για απόκρυψη ενός μέρους ή του συνόλου του μισθού των εργαζομένων, προκειμένου να ωφελούνται όχι μόνον οι εργαζόμενοι, καθώς δεν φορολογούνται για τα εισοδήματα που αποκτούν, αλλά και οι εργοδότες, αφού αποφεύγουν την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων τους.

-Οι τομείς της αγοράς στους οποίους «ενδεχομένως», όπως αναφέρεται στην έρευνα, παρατηρείται μεγαλύτερη φοροδιαφυγή είναι ο ιατρικός κλάδος, ο κατασκευαστικός, ο εκπαιδευτικός, ο κλάδος παροχής λογιστικών - χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και ο κλάδος παροχής νομικών υπηρεσιών.

-Μελέτη που στηρίχθηκε σε ανάλυση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των ετών 2004 - 2005, καταδεικνύει ότι η φοροδιαφυγή είναι μεγαλύτερη σε γεωγραφικές περιοχές όπως η Νότια Ελλάδα, όπου το ποσοστό αδήλωτου εισοδήματος ανέρχεται σε 16%, ενώ στην περιοχή της Αττικής το ποσοστό του αδήλωτου εισοδήματος κυμαίνεται στο 6%. Γενικά οι περιοχές εκτός αστικών κέντρων εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα φοροδιαφυγής.

-Η ίδια μελέτη (των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των ετών 2004 - 2005), καταδεικνύει ότι τα φυσικά πρόσωπα με υψηλά εισοδήματα φοροδιαφεύγουν περισσότερο, με το ποσοστό αδήλωτου εισοδήματος να ανέρχεται σε 14,7%.

-Τέλος, οι άγαμοι φοροδιαφεύγουν λιγότερο (το ποσοστό του αδήλωτου εισοδήματος ανέρχεται σε 7,2%), ενώ οι έγγαμοι και οι έγγαμοι με παιδιά φοροδιαφεύγουν περισσότερο, με το ποσοστό να αυξάνεται ανάλογα με το πλήθος των μελών της οικογένειας. Ειδικότερα, το ποσοστό αδήλωτου εισοδήματος στους έγγαμους ανέρχεται στο 10,4%, ενώ αυξάνεται σταδιακά μέχρι το 16,7% σε έγγαμους με τέσσερα και πλέον τέκνα.

Το γενικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η μελέτη είναι ότι η έκταση της φοροδιαφυγής θα μπορούσε να κυμαίνεται περίπου από 6% έως 9% του ΑΕΠ, καθώς:

-Το εύρος των διαφυγόντων εσόδων από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων κυμαίνεται περίπου από 1,9% έως 4,7% του ΑΕΠ.

-Τα συνολικά διαφυγόντα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 3,5% του ΑΕΠ σε όρους 2013.

-Το συνολικό ποσό από τη μη είσπραξη Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Οινοπνευματωδών Ποτών, εξαιτίας του λαθρεμπορίου, αντιστοιχεί σε 0,05% του ΑΕΠ σε όρους 2012.

-Οι συνολικές απώλειες εσόδων από τη μη καταβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, εξαιτίας του λαθρεμπορίου τσιγάρων, αντιστοιχεί περίπου σε 0,3% του ΑΕΠ σε όρους 2014.

-Τα διαφυγόντα έσοδα από τον ΕΦΚ στα καύσιμα αντιστοιχούν σε 0,1% του ΑΕΠ σε όρους 2014.

-Τέλος τα διαφυγόντα έσοδα από τη μη καταβολή φόρου νομικών προσώπων είναι 0,06 - 0,15% του ΑΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: