ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

«Τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν στην περιοχή μας»


«Τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν στην περιοχή μας και η ΝΑΤΟική εμπλοκή στο Αιγαίο εγκυμονεί νέους κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, για τους λαούς της περιοχής. Οι γυναίκες, ιδιαίτερα οι μανάδες, πρέπει να στείλουν αποφασιστικό μήνυμα. Να μην αποδεχτούν τα παιδιά τους να γίνουν κρέας στα κανόνια των επεμβάσεων, για τα συμφέροντα των μονοπωλίων», είπε στο λόγο της  η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων!


Ομιλία της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας, Κατερίνας Γεροπαναγιώτη, στην εκδήλωση της ΟΓΕ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας


Η  Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, παραβρέθηκε και χαιρέτησε στην εκδήλωση που διοργάνωσε σήμερα το απόγευμα, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών (μέλος της ΟΓΕ), στην Αγορά Αργύρη, για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Η ΟΜΙΛΙΑ

«Φίλες και Φίλοι,

Σήμερα το πρωί, ως Δημοτική Αρχή βρεθήκαμε στο λιμάνι της πόλης μας για να υποδεχτούμε και να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους 113 πρόσφυγες - μετανάστες που έφτασαν στο λιμάνι της Πάτρας, αφού περισυλλέγησαν από πλοίο που εξέπεμψε SOS δυτικά των Παξών. Προστίθενται και αυτοί στον ατέλειωτο κατάλογο των θυμάτων των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που εντείνονται στην περιοχή μας.

Σήμερα, το διεθνιστικό μήνυμα της 8ης Μάρτη αποδίδεται με τη γνήσια λαϊκή αλληλεγγύη στους χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας και ανάμεσά τους είναι γυναίκες, βρέφη, ασυνόδευτα παιδιά και έφηβοι.

Σε όλο τον κόσμο δεν μπορούν και δεν είναι ασφαλείς οι λαοί. Στο όνομα του καπιταλιστικού ανταγωνισμού υποφέρουν σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες. Από την Αμερική μέχρι την Αφρική, την Ασία, ξεδιπλώνεται η βαρβαρότητα του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν στην περιοχή μας και η ΝΑΤΟική εμπλοκή στο Αιγαίο εγκυμονεί νέους κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, για τους λαούς της περιοχής. Οι γυναίκες, ιδιαίτερα οι μανάδες, πρέπει να στείλουν αποφασιστικό μήνυμα. Να μην αποδεχτούν τα παιδιά τους να γίνουν κρέας στα κανόνια των επεμβάσεων, για τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Ο αγώνας των μισθωτών και αυταπασχολούμενων εργαζόμενων, των γυναικών της υπαίθρου, των φοιτητριών- σπουδαστριών, των νέων μητέρων έφερε και θα φέρνει αποτελέσματα.

Στις 8 Μάρτη του 1857, οι ράφτρες κι οι υφάντρες της Ν. Υόρκης βγαίνουν στους δρόμους διεκδικώντας μείωση του εργάσιμου χρόνου, ίση αμοιβή με τους άντρες συναδέλφους τους και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος της. Σήμερα, οι γυναίκες του καθημερινού μόχθου, χρειάζεται να συνεχίσουν στο δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης για τις σύγχρονες ανάγκες τους. Να παλέψουν για ζωή δημιουργική, με δικαιώματα στην εργασία και στη μητρότητα.

Σαν Δημοτική Αρχή, σταθήκαμε και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλάι καθεμιάς και καθενός που αγωνίζεται για τα σύγχρονα δικαιώματά του. Αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα, κάθε χαραμάδα στο αντιλαϊκό πλαίσιο λειτουργίας στην Τοπική Διοίκηση, τον Καλλικράτη, για να δώσουμε ανάσες στη λαϊκή οικογένεια. Πολλές από τις πρωτοβουλίες που παίρνουμε αφορούν άμεσα τη ζωή των γυναικών. Καταργήσαμε τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου μας. Για δύο χρόνια λειτουργεί η κατασκήνωση στην Πλάζ. Λειτουργούμε το Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης για μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Υλοποιούμε πρόγραμμα που προσφέρει πρόσβαση στην άθληση σε εκατοντάδες γυναίκες σε όλη το Δήμο Πατρέων. Είναι σίγουρα αναγκαία μια τέτοια προσπάθεια από μέρους μας.

Παρά τις διακηρύξεις της ΕΕ και των αστικών κομμάτων για «κοινωνική ισότητα», η πραγματικότητα είναι αμείλικτη για τις  γυναίκες από τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες. Με βάση τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, το Γενάρη του 2016, το 76% όσων εργάζονται με μερική απασχόληση στη Ζώνη του Ευρώ είναι γυναίκες. Στο Δήμο μας, μία στις τρείς γυναίκες εργαζόμενες, δουλεύει με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Αυτό αφορά  όσες δουλεύουν στα οκτάμηνα, είτε μέσω ΕΣΠΑ. Στελεχώνουν σημαντικές δομές του Κοινωνικού Οργανισμού όπως οι παιδικοί σταθμοί, που καλύπτουν βασικές λαϊκές ανάγκες.

Με πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μετατρέψαμε τις 160 αορίστου χρόνου εργαζόμενες του τομέα της καθαριότητας σε πλήρους ωραρίου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως  παραμένει η δουλειά με το κομμάτι, ανά σχολική αίθουσα.

Δώσαμε έμφαση στην προβολή των αιτημάτων για την προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους. Γι’ αυτό και οργανώσαμε την μεγάλη πορεία αγώνα από την Πάτρα στην Αθήνα, με σύνθημα «Δουλειά για όλους, Δουλειά με Δικαιώματα»

Οι μέχρι σήμερα αστικές κυβερνήσεις  προωθούν την ‘’απασχόληση’’ των γυναικών, σε κακοπληρωμένες και ανασφάλιστες θέσεις εργασίας, σε υποβαθμισμένες υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας. Πρόσφατα και στο Δήμο Πατρέων, έχασαν τη δουλειά τους 18 εργαζόμενες που, μέσω ΜΚΟ, εργάζονταν στις δομές αντιμετώπισης της φτώχειας, όπως η Τράπεζα Τροφίμων.

Επιβεβαιώνεται από την ίδια τη ζωή ότι οι αποφάσεις της ΕΕ, στο όνομα της δήθεν «ισότητας των φύλων», χτυπούν τα εργασιακά δικαιώματα ανδρών και γυναικών. Γενικότερα, η γυναικεία εργασία χρησιμοποιείται για να χτυπηθούν οι εργασιακές σχέσεις, οι μισθοί, τα μεροκάματα, να ενταθεί ο βαθμός εκμετάλλευσης για το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων.
Πριν μερικές μέρες, στην παρουσίαση της «Λευκής Βίβλου» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο πρόεδρός της Γιούνκερ, ανέφερε προκλητικά στην ομιλία του:

«Να σταματήσουμε να κάνουμε τους πολίτες να πιστεύουν ότι μπορούμε να τους δώσουμε τον ήλιο και το φεγγάρι, όταν το μόνο που είμαστε ικανοί να προσφέρουμε είναι ένα τηλεσκόπιο». Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι τον ουρανό με τ' άστρα απολαμβάνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι δεν βλέπουν ούτε με κιάλια δικαιώματα ενώ στερούνται τον πλούτο που με τον ιδρώτα τους οι ίδιοι παράγουν.

Σήμερα απαιτείται η πάλη όλων, γυναικών και ανδρών, να βάζει στο στόχαστρο τη στρατηγική του κεφαλαίου, για να ανοίγει ο δρόμος για ριζοσπαστικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα.

Να κλείσω με έναν στίχο του Μπ. Μπρέχτ
(…)
Το ζήτημα για το κρέας,
που σας λείπει στην κουζίνα
δεν πρόκειται
μες στην κουζίνα να κριθεί.
(…)»



Δεν υπάρχουν σχόλια: