ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Κυβερνητικό καλειδοσκόπιο της 22/3/2017



Για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης (σημεία από την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Δ. Τζανακόπουλο)

Στόχος είναι να γεφυρωθούν οι διαφορές με τη λήψη αποφάσεων, ώστε στη συνέχεια τα τεχνικά κλιμάκια να δουλέψουν εντός ενός σαφώς καθορισμένου πλαισίου και με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Ευελπιστούμε ότι αυτή η πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, της οποίας η βούληση και η προσήλωση στην επίτευξη συμφωνίας αναγνωρίστηκε με σαφήνεια στη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα, θα επιταχύνει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και θα τερματίσει την πρακτική της άσκοπης κωλυσιεργίας.
Το χρονοδιάγραμμα που θα μπορούσε κανείς να θέσει είναι το εξής: είναι αναγκαίο πριν από την εαρινή Σύνοδο να υπάρξει τεχνική συμφωνία και συμφωνία για το δημοσιονομικό μίγμα του 2019 και από εκεί και πέρα, να ανοίξει η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα, που πλέον θα φέρει και τη Γερμανία προ των δικών της ευθυνών. Στη συνέχεια, στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, με δεδομένες αυτές τις εξελίξεις, και το Ταμείο οφείλει να πάρει τις τελικές του αποφάσεις για τον τρόπο συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα. Δεν υπάρχει η δυνατότητα, κατά τη γνώμη μας, για περαιτέρω καθυστερήσεις και το ΔΝΤ πρέπει να το κατανοήσει αυτό. Εκείνοι μπορεί να έχουν σκοπό να περιμένουν περισσότερο, όμως, ούτε η Ευρώπη, ούτε η Ελλάδα μπορεί να περιμένει διαρκώς τις τελικές αποφάσεις του Ταμείου. Υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας αυτή τη στιγμή και νομίζω ότι αυτό το παράθυρο ευκαιρίας πρέπει να το αξιοποιήσουμε με πολύ μεγάλη σωφροσύνη, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε μια τελική συμφωνία ει δυνατόν και εντός του Απριλίου.

Η ευθύνη για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν ανήκει μόνο στην ελληνική κυβέρνηση που κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την επίτευξη μιας βιώσιμης συνολικής συμφωνίας, αλλά και στους δανειστές που οφείλουν να σεβαστούν τη συμφωνία που έχουν υπογράψει με την Ελληνική Δημοκρατία και η οποία διέπεται αυτονόητα από το ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο.


Για τη στάση της ΝΔ (από τον Δ. Τζανακόπουλο)
Η Νέα Δημοκρατία, αντί να στηρίζει την μεγάλη διαπραγματευτική προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση, επιλέγει να επιρρίπτει την αποκλειστική ευθύνη για τις καθυστερήσεις στην ελληνική κυβέρνηση υπονομεύοντας έτσι την πορεία της διαπραγμάτευσης. Ο στόχος της καθ’ όλη τη διάρκεια των συζητήσεων με τους δανειστές ήταν -και εξακολουθεί να είναι- η μη επίτευξη συμφωνίας ώστε να δικαιωθούν τα κινδυνολογικά και καταστροφολογικά σενάρια που αποτελούν και το μοναδικό αντιπολιτευτικό της ρεπερτόριο. Τούτο βέβαια, μόνο όταν δεν ζητάει “τόσα και άλλα τόσα μέτρα για να κλείσει η αξιολόγηση” φροντίζοντας ανά χρονικά διαστήματα να υπενθυμίζει στους ακραίους κύκλους των δανειστών ότι είναι πρόθυμη για όλα.
Οι αντιφάσεις της βεβαίως, είναι γνωστές και γίνονται πιο εκρηκτικές όταν δηλώνει με απύθμενο θράσος ότι δεν θα στηρίξει την συμφωνία, επιδιδόμενη σε μια εκ του ασφαλούς κριτική ή κατά το κοινώς λεγόμενο σε “τζάμπα μαγκιά”.
Για να ξεκαθαρίσουμε επομένως μια και καλή το συγκεκριμένο θέμα που χτες επανήλθε στην επικαιρότητα, επαναλαμβάνουμε στην Νέα Δημοκρατία ότι η κυβέρνηση διαθέτει την από το Σύνταγμα απαιτούμενη πλειοψηφία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Και επί του ελληνικού Συντάγματος δεν δικαιούνται να έχουν λόγο οι δανειστές.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ: Η αθώωση από το δικαστήριο των κατηγορουμένων (μη πολιτικών προσώπων) για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας για την υπόθεση Βατοπεδίου δεν μπορεί να παραγράψει τις πολιτικές ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας για το συγκεκριμένο σκάνδαλο.  Υπενθυμίζουμε ότι η προσπάθεια αρπαγής και ανταλλαγής δημόσιας γης και περιουσίας με Ολυμπιακά ακίνητα, από την Μονή Βατοπεδίου δεν τελεσφόρησε, ακριβώς επειδή υπήρξε η αποκάλυψη και η σφοδρή αντίδραση της κοινωνίας και του τότε "Συνασπισμού", επιτρέποντας σήμερα στη δικαιοσύνη να μιλά για "γη και περιουσία" που παραμένει στην κατοχή του δημοσίου.



Για τη δήλωση Ντάισελμπλουμ περί συλλογικών διαπραγματεύσεων (από τον Δ. Τζανακόπουλο)

Ο επικεφαλής του Eurogroup δεν κάνει προσωπικές δηλώσεις. Κάνει δηλώσεις που θεωρεί ότι θα πρέπει να δεσμεύουν στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό πρόγραμμα ή για οποιοδήποτε πρόγραμμα είναι κάθε φορά στην ημερήσια διάταξη. Νομίζω, λοιπόν, ότι είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι από τον κ. Ντάισελμπλουμ αναγνωρίστηκε η ανάγκη για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και το σταμάτημα, εν πάση περιπτώσει, της κατάστασης εξαίρεσης, στην οποία βρίσκεται η ελληνική αγορά.


Για τη δήλωση Ντάισελμπλουμ περί χωρών του Νότου

Δ. Τζανακόπουλος: Η δήλωση προφανώς είναι πλήρως άστοχη. Υιοθετεί στερεότυπα τα οποία διευρύνουν το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου και στην πραγματικότητα στρώνουν το χαλί -θα έλεγε κανείς- για εξτρεμιστικές απόψεις.


Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου ΣΥΡΙΖΑ: Οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup,Γ. Ντάισελμπλουμ βρίθουν ρατσιστικών στερεοτύπων, προσβάλλουν ολόκληρους λαούς, καλλιεργούν το διχασμό μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών, αλλά και τον σεξισμό. Σχόλια απολύτως καταδικαστέα, και πλήρως αντίθετα στις αξίες της αλληλεγγύης, της ισότητας και του αλληλοσεβασμού, οι οποίες οφείλουν να βρίσκονται στα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Είναι ακριβώς αυτή η ρητορεία που ανοίγει τον δρόμο, αν όχι για την πολιτική, τουλάχιστον για την ιδεολογική ενίσχυση της ακροδεξιάς. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, καλώς πράττουν και καταδικάζουν τώρα τέτοια σχόλια. Καλό θα ήταν, όμως, να θυμηθούν διάφορες δηλώσεις στελεχών τους, κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι οποίες τροφοδότησαν την προπαγάνδα της βορειοευρωπαϊκής άκρας δεξιάς.


Για τη  Διακήρυξη για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (από τον Δ. Τζανακόπουλο)

Στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών συζητήσεων, προτείναμε κάποιες διορθώσεις στο κείμενο, οι οποίες θα τονίζουν περισσότερο την ανάγκη για την προστασία των εργαζομένων. Στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων θεωρούμε ότι θα διαμορφωθεί ένα κείμενο το οποίο θα μπορεί να έχει το τελικό consensus εκ μέρους όλων των κρατών-μελών.  Η δεσμευτικότητα των κοινών ανακοινωθέντων ή των διακηρύξεων των Συνόδων Κορυφής δεν είναι δεσμευτικότητα τυπικού νόμου. Είναι  πολιτικές αποφάσεις οι οποίες συγκροτούν το γενικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο οφείλει να κινείται η Ε.Ε. Με αυτή την έννοια θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό και αποτελεί έναν από τους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης, να τονιστεί η ανάγκη για την προστασία των εργαζομένων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, πράγμα το οποίο τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια σε ό,τι αφορά την Ε.Ε. δεν αποτελεί και την ύψιστη προτεραιότητα.


Για τις δηλώσεις του Ευ. Βενιζέλου (ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ)

Οι προκλητικές δηλώσεις του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου, στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, δεν μας εκπλήσσουν. Ο κ. Βενιζέλος είχε το θράσος να επικρίνει την κυβέρνηση για το θέμα των μέτρων για την απομείωση του χρέους, ενώ τόλμησε για ακόμα μία φορά να υπερασπιστεί το εγκληματικό PSI, το οποίο έδωσε τη χαριστική βολή στο ασφαλιστικό σύστημα, τα νοσοκομεία και τα πανεπιστήμια της χώρας.  Επιπλέον όλοι γνωρίζουν τι εννοεί ο κ. Βενιζέλος όταν μιλά για “μεταρρυθμιστικό μέτωπο”. Η θητεία του ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά σημαδεύτηκε από τη μεγάλη προθυμία του στην υιοθέτηση όλων των μεταρρυθμίσεων που αφορούσαν στην κατεδάφιση του κράτους πρόνοιας και στην ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων, οπότε είμαστε σίγουροι και για τη σημερινή του προθυμία να υιοθετήσει την ατζέντα του ΔΝΤ για τα θέματα αυτά.

Σχετικά με τα δημοσιεύματα για τις δηλώσεις του Π. Σκουρλέτη (ανακοίνωση του ΥΠΕΣ)

Η συνήθης πρακτική, από ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης, της τροποποίησης – διαστρέβλωσης δηλώσεων, όταν η ακριβής τους απόδοση δεν ταιριάζει με τα συμπεράσματα και τα πολιτικά ζητούμενα που αυτά προτάσσουν, χρησιμοποιήθηκε και σήμερα επί των επισημάνσεων του Υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, σε συνέντευξή του στην εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου στο τηλεοπτικό σταθμό STAR, για την χρονική προοπτική της διαδικασίας αξιολόγησης. Με απόλυτη σαφήνεια, ο Υπουργός Εσωτερικών μετέφερε τη θέση της κυβέρνησης, η οποία επιδιώκει κλείσει το συντομότερο η αξιολόγηση με την καλύτερη δυνατή κατάληξη για την χώρα. Δείτε εδώ για περισσότερα.


Για τον αριθμό εισακτέων (ανακοίνωση Υπουργείου Παιδείας)


Ο χρόνος δημοσίευσης της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης ορίζεται από νόμο και μάλιστα από νόμο που έχει ψηφιστεί πριν να αναλάβει την εξουσία η σημερινή κυβέρνηση. Επίσης καθορίζεται από παλαιότερη νομοθεσία η χρονική στιγμή που καλούνται οι υποψήφιοι να υποβάλουν τις αιτήσεις-δηλώσεις τους . Γι’ αυτόν τον λόγο πάντα οι αιτήσεις-δηλώσεις προηγούνται της έκδοσης της υπουργικής απόφασης του αριθμού των εισακτέων.

Ο συνολικός αριθμός των εισακτέων για το 2017-18 (παρά τα αιτήματα των πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων για μεγάλη μείωση των εισακτέων) έχει μειωθεί μόνο κατά 500 θέσεις. Για περισσότερα, δείτε εδώ.


Για την Τηλεϊατρική στα νησιά (ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας)

Από την Κυριακή 19 Μαρτίου 2017, ενεργοποιήθηκε η διαδικασία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για επείγοντα καρδιολογικά περιστατικά σε απομακρυσμένα νησιά, μέσω του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής (ΕΔιΤ). Συγκεκριμένα, η 2η ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου σε συνεργασία με την Καρδιολογική Κλινική του Γ.Ν.Ε. «Θριάσιο», αξιοποιώντας την υποδομή του ΕΔιΤ, παρέχει στους ιατρούς της Σύμης, Κάσου, Σίφνου, Αμοργού και Οινουσσών την δυνατότητα άμεσης  εκτίμησης των καρδιολογικών περιστατικών, μέσω Τηλεϊατρικής. Στην παρούσα φάση, οι ιατροί των προαναφερόμενων νησιών, στο πλαίσιο της 24ωρης εφημερίας του Γ.Ν.Ε. «Θριάσιο» (ανά τέσσερις ημέρες) μπορούν να ζητούν τη συμβουλή/ εκτίμηση καρδιολόγου στην αντιμετώπιση των επειγόντων καρδιολογικών περιστατικών. Δείτε εδώ για περισσότερα.


Για τα δημοσιεύματα περί μείωσης προστίμων από την  Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (από Δ. Τζανακόπουλο)

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δεν είναι πλέον Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Είναι Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Ακολουθεί τις νομικές διαδικασίες, οι οποίες προβλέπονται που είναι, ο καταλογισμός του προστίμου από τις Υπηρεσίες σε πρώτο βαθμό και από εκεί και πέρα, ο φορολογούμενος, με βάση τις αρχές του Διοικητικού Δικαίου, έχει τη δυνατότητα να ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή. Αν κατά την ενδικοφανή προσφυγή και στο δεύτερο βαθμό, οι Υπηρεσίες κρίνουν ότι έχουν γίνει τεχνικά ή άλλα λάθη στον καταλογισμό του φόρου, έχουν τη δυνατότητα να αναθεωρήσουν την απόφαση, έτσι ώστε να μην καταλήγουμε κάθε φορά στα Διοικητικά Δικαστήρια και να ψάχνουμε τι τελικά ισχύει. Η γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν βγάζουμε συμπεράσματα στη βάση κάποιων –θα έλεγε κανείς- μη τεκμηριωμένων διαισθήσεων που μπορεί να έχουμε. Τώρα, αν υπάρχει πραγματικό θέμα, ο κύριος αρμόδιος για να το αποφασίσει, σε περίπτωση που κληθεί να το αποφασίσει, είναι ο εκάστοτε εισαγγελέας που θα έχει μπροστά του συγκεκριμένη υπόθεση με συγκεκριμένες καταγγελίες.


Για το Δημοτικό Στάδιο του Κιλκίς (απάντηση του Στ. Κοντονή στις δηλώσεις του Δημάρχου Κιλκίς

Θλίβομαι βαθύτατα για τις δηλώσεις του Δημάρχου Κιλκίς, τόσο για το περιεχόμενό τους όσο και για το γεγονός ότι χρειάστηκε τρεις μέρες από την αποχώρησή μου από την πόλη για να σχολιάσει τις δηλώσεις μου σχετικά με το ζήτημα των έργων στο Δημοτικό Στάδιο.
Εκπλήσσομαι, επίσης, γιατί είχε την ευκαιρία να διατυπώσει ανοιχτά και δημόσια τις ενστάσεις του στην κεντρική εκδήλωση που έγινε στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο της πόλης. Ωστόσο, το μόνο που ζήτησε ο Δήμαρχος Κιλκίς στη συγκεκριμένη περίσταση ήταν η παράκληση για μεσολάβηση στον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού για την επιχορήγηση του έργου. Για την αποκατάσταση της αλήθειας και για την ενημέρωση των πολιτών του Κιλκίς, παραθέτουμε τα εξής από το υπ. αριθμ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΥΑ/ΔΤΥ/ΤΚΑΕ/ 15839/1174/106/18-28-1-2016 κείμενο της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού: «Η Υπηρεσία προχώρησε στην έκδοση της απόφασης για την οριστική διακοπή των εργασιών του έργου συντήρησης και αναβάθμισης των υφιστάμενων κερκίδων στο Δημοτικό Στάδιο Κιλκίς, μετά από αίτημα του Δήμου Κιλκίς προς την ηγεσία της Υπηρεσίας μας, προκειμένου ο Δήμος να αναλάβει την αποπεράτωση του έργου». Θέλω να τονίσω ότι το αίτημα του Δημάρχου διατυπώθηκε παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων οι οποίοι και απάντησαν ως ανωτέρω. Δείτε εδώ για περισσότερα.

Για τα δημοσιεύματα περί αύξησης των μεταναστευτικών ροών (από Δ. Τζανακόπουλο)

Πρόκειται περί αναληθών δημοσιευμάτων. Ο μέσος όρος των εισερχομένων στην Ελλάδα δεν έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες. Αντιθέτως, βρίσκεται στα κανονικά επίπεδα που ήταν το τελευταίο 6μηνο-7μηνο τουλάχιστον.

Δείτε στο συνημμένο αναλυτικό σημείωμα για τον αριθμό των προσφύγων στις δομές φιλοξενίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: