Μεγάλο προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου καταγράφει δημοσκόπηση της Kάππα Research, του Βήματος και του Reuters.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 27,4% με τη ΝΔ στο 22,7%, η Χρυσή Αυγή 8,7%, Το Ποτάμι 8,1%, το ΚΚΕ 6,4%, η ΕΛΙΑ 6,2%, οι ΑΝΕΛ 4%, η ΔΗΜΑΡ 1,4%, Αλλο Κόμμα 7,3% και αδιευκρίνιστη ψήφος 7,8%.

 

Έληξε χθες το βράδυ η αναμέτρηση για 108 από τους 325 δήμους

Από τον πρώτο γύρο έληξε χθες το βράδυ η αναμέτρηση για 108 από τους 325 δήμους όλης της χώρας. Σε 13 το θρίλερ συνεχιζόταν μέχρι αργά, καθώς ο πρώτος ήταν λίγο κάτω από το όριο του 50%, ενώ οι υπόλοιποι θα κριθούν την ερχόμενη Κυριακή.

Πιο συγκεκριμένα, δήμαρχο εξέλεγαν οι δήμοι Αγράφων, Λειψών, Σφακίων, Τήλου, Ανατολικής Μάνης, Μυλοποτάμου, Βορείων Τζουμέρκων, Σιθωνίας, Κύθνου, Μαλεβιζίου, Αλιάρτου, Κρωπίας, Μονεμβασίας, Θέρμου, Στυλίδας, Πάργας, Γεωργίου Καραϊσκάκη, Σπετσών, Μουζακίου, Ορεστίδος, Πηνειού, Οροπεδίου Λασιθίου, Παλαιού Φαλήρου, Ιητών, Πυλαίας - Χορτιάτη, Νίκαιας - Αγ. Ιω. Ρέντη, Πολυγύρου, Θέρμης, Ερυμάνθου, Πάτμου, Κάσου, Πλατανιά, Περιστερίου, Άργους - Μυκηνών, Καρπενησίου, Άνδρου, Ανάφης, Αμοργού, Παγωνίου, Ευρώτα, Αργιθέας, Λίμνης Πλαστήρα, Τοπείρου, Αγ. Ευστρατίου, Σητείας, Καρπάθου, Μυκόνου, Αγαθονησίου, Αμαρουσίου, Μεγανησίου, Ψαρρών, Αγ. Βασιλείου, Ηρακλείας, Επιδαύρου, Μήλου, Ανωγείων, Αστυπάλαιας, Αλεξανδρούπολης, Αρχαίας Ολυμπίας, Κομοτηνής, Φιλιατών, Καλαμάτας, Κέας, Πόρου, Σύμης, Σουφλίου, Βόρειας Κυνουρίας, Παρανεστίου, Σίφνου, Μαραθώνος, Νέας Ζίχνης, Αμαρίου, Βιάννου, Νεμεάς, Σερίφου, Τανάγρας, Πύλης, Καρύστου, Σιντικής, Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Παλαμά, Λέρου, Νικολάου Σκουφά, Ζαχάρως, Δωρίδος, Ασπροπύργου, Χάλκης, Γαύδου, Ελαφονήσου, Σπάρτης, Καλαβρύτων, Λήμνου, Δωδώνης, Δάφνης - Υμηττού, Γρεβενών, Κασσάνδρας, Σουλίου, Πρεσπών, Ζαγοράς - Μουρεσίου, Μώλου - Αγ. Κωνσταντίνου, Αμυνταίου, Ζηρού, Χερσονήσου, Αμφίκλειας- Ελάτειας, Σητείας, Ανδρίτσαινας - Κρεστένων.

Ακόμη συγκρίνοντας τα αποτελέσματα των προηγούμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, του 2010, διαπιστώνεται υποχώρηση των ποσοστών της ΝΔ και αύξηση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ήταν τότε ένα κόμμα του 3%.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η πραγματικότητα μπορεί και να ερμηνεύσει, μερικώς, τη δήλωση «τα καλύτερα γκολ μπαίνουν στο δεύτερο γύρο» του Αλέξη Τσίπρα, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην Περιφέρεια Αττικής και στην Αθήνα. Με την Ρένα Δούρου να αντιμετωπίζει την ερχ. Κυριακή τον από το ΠΑΣΟΚ υποστηριζόμενο Γ. Σγουρό, που τώρα πήρε και την στήριξη της ΝΔ, (
«είναι δυνατόν να στηρίξουμε αυτούς που ζητούν ψήφο για την ανατροπή της κυβέρνησης;» διερωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον Ρ/Σ ΣΚΑΪ σήμερα το πρωί και πρόσθεσε: «Στηρίζουμε ξεκάθαρα τον κ. Σγουρό και τον κ. Καμίνη»), αλλά και με τον Γ. Σακελλαρίδη που απέναντί του θα έχει συνασπισμένους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι θα υποστηρίξουν τον Καμίνη!