Νίκη της Αριστεράς, καταδίκη Μνημονίων και πρόωρες εκλογές οι αναφορές οίκων και αγορών για Ελλάδα

 Παναγόπουλος Θάνος
       (από avgi.gr)

Νίκη ΣΥΡΙΖΑ, καταδίκη Μνημονίων και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι τα τρία στοιχεία που επισημαίνουν οι διεθνείς οίκοι αναφορικά με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα, ενώ μεγάλα ξένα δίκτυα ενημέρωσης, όπως το Bloomberg και το Reuters, επισημαίνουν ότι η επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να βοηθήσει εν τέλει τον Αντ. Σαμαρά ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για χαλαρότερους όρους αποπληρωμής του δημόσιου χρέους.

Με σαφή τρόπο, ο Mohamed El Erian, πρώην διευθύνων σύμβουλος ενός εκ των μεγαλυτέρων επενδυτικών χαρτοφυλακίων ομολόγων στον κόσμο, της Pimco, και νυν οικονομικός σύμβουλος της μητρικής της, της Allianz, χαρακτήρισε αξιοσημείωτη την επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ. Σχολίασε ότι στη νίκη αυτή κατοπτρίζεται αφενός η αποδοχή των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ από τους Έλληνες πολίτες και αφετέρου η μη αποδοχή της κυβερνητικής πολιτικής.

Αναφορικά με το αποτέλεσμα των εκλογών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, έκανε λόγο για "πολιτικό σεισμό για την Ευρώπη", σχολιάζοντας ότι κάποιοι από τους Ευρωπαίους ηγέτες τιμωρήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την κάλπη για έναν προφανή λόγο: διότι απέτυχαν σε αυτά που πράγματι έχουν αξία για τους πολίτες, όπως η δημιουργία θέσεων εργασίας και η αύξηση του βιοτικού επιπέδου.
Από την πλευρά της, η Goldman Sachs εκτιμά ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αυξάνει το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών στην Ελλάδα, προβλέποντας όμως ότι αυτές δεν θα διενεργηθούν άμεσα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, υπάρχει στον ορίζοντα και η δύσκολη αξιολόγηση από την τρόικα το δ' τρίμηνο και οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, οπότε η κυβέρνηση αναμένεται να ξεκινήσει προσπάθειες ώστε να ενισχυθεί η κοινοβουλευτική της δύναμη, ενώ προβλέπεται και ανασχηματισμός.

Την εκτίμηση ότι η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να βοηθήσει εν τέλει τον Αντ. Σαμαρά στην επίτευξη συμφωνίας για χαλαρότερους όρους αποπληρωμής του δημόσιου χρέους, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Σημειωτέον ότι ανάλογες εκτιμήσεις ήρθαν και από ρεπορτάζ του Reuters που προηγήθηκε, σύμφωνα με το οποίο Ευρωπαίος αξιωματούχος, γνώστης της "ελληνικής υπόθεσης", φέρεται να δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές της Ελλάδας μπορεί να δείξουν μεγαλύτερη επιείκεια στις φθινοπωρινές διαπραγματεύσεις για τη μείωση του βάρους του ελληνικού χρέους, ώστε να αποφύγουν να θέσουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά. «Το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να απαλύνει τη στάση των πιστωτών στις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους» δήλωσε ο αξιωματούχος.

Την υποστήριξη της Ελλάδας στο αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που η Ευρώπη κινείται προς τη Δεξιά, επισημαίνει δημοσίευμα της ιστοσελίδας του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN, υπογραμμίζοντας ότι κατέλαβε την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές, με το27% των ψήφων. 

Προβάλλεται, μεταξύ άλλων, η αναφορά του Αλ. Τσίπρα ότι «το μήνυμα είναι πως η καταστροφική πολιτική λιτότητας πρέπει να τερματιστεί. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να επενδύσουν στη δημοκρατία, την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη», ότι «το αποτέλεσμα των εκλογών έδειξε πως η κυβέρνηση δεν έχει πλέον ηθική και πολιτική νομιμοποίηση να διαπραγματευθεί με την Ευρώπη» και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα ζητήσει πρόωρες εκλογές».

Το αμερικανικό δίκτυο υπενθυμίζει ακόμη την πολυετή ύφεση, τα μέτρα λιτότητας, τις δανειακές συμβάσεις και τη "σκληρή" καθημερινή ζωή των Ελλήνων, σε ποσοστό υψηλότερο από όλους τους κατοίκους της Ευρωζώνης.