Το Μαξίμου "κόβει" την -εξ αντικειμένου ηττοπαθή- συζήτηση περί αλλαγής του εκλογικού νόμου, ενώ ο Σαμαράς εμφανίζεται προβληματισμένος για το κατά πόσον ο ανασχηματισμός πρέπει να γίνει τώρα ή αργότερα. Πάντως ο Βενιζέλος είπε σήμερα ότι θα γίνει όποτε κρίνουν.

Το Μέγαρο Μαξίμου "φρέναρε"  χθες τα σενάρια περί ανασχηματισμού, αλλά και περί αλλαγής του εκλογικού νόμου, αλλά σήμερα ο Ευ. Βενιζέλος προανήγγειλε ανασχηματισμό, μετά την συνάντησή του με τον Αντ. Σαμαρά. Υπό τον φόβο πως η κυβέρνηση θα παραλύσει... εντελώς, συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά επικαλούνταν χθες τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της ελληνικής προεδρίας (που λήγει στα τέλη Ιουνίου), προκειμένου να επισημάνουν ότι "ανασχηματισμοί γίνονται πάντα" μεν, αλλά "η Ελλάδα ασκεί ακόμη την προεδρία της Ε.Ε. και υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα".

Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο και τη διαφαινόμενη πρόθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να ζητούσε στη σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, οι ίδιες πηγές επεσήμαιναν με νόημα ότι η σχετική συζήτηση "δείχνει ηττοπάθεια", ενώ προειδοποιούσαν πως "αν υπάρξει τώρα πρωτοβουλία αλλαγής του εκλογικού νόμου, ουσιαστικά θα προεξοφλείται η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εθνικές εκλογές". Έτσι σήμερα ο Ευ. Βενιζέλος, παρόλο, που μίλησε με τον Αντ. Σαμαρά για όλα, ούτε λέξη δεν είπε περί μπόνους κλπ

Αν ο Αντ. Σαμαράς, υποχωρούσε στο αίτημα Βενιζέλου, για το μπόνους, θα έχει αντιμετώπιζε γενικευμένη διαφωνία από πολλά "γαλάζια" στελέχη. Χθες επ' αυτού, δηλαδή επί της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών, παρενέβη στη δημόσια συζήτηση ο πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης και τάχθηκε υπέρ της "κυβερνητικής σταθερότητας". Στην ίδια γραμμή κινείται η πλειονότητα των στελεχών της Ν.Δ. και της κυβέρνησης, ενώ χθες ακόμη και ο Αδ. Γεωργιάδης τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του μπόνους των 50 εδρών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε να σταματήσει το έργο της κυβέρνησης και να την ανατρέψει και τώρα επιχειρεί να προκαλέσει ακυβερνησία. Θα προχωρήσω μπροστά την Ελλάδα δεν πρόκειται να αφήσω να υπάρξει ακυβερνησία, τόνισε από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, απαντώντας στο επιχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί απώλειας της κυβερνητικής νομιμοποίησης. 

«Αυτά είναι αστειότητες, η δεδηλωμένη δε χάνεται με τις ευρωεκλογές ή τις τοπικές εκλογές. Αυτά που ισχυρίζεται η αντιπολίτευση δε δημιουργούν ακυβερνησία σήμερα, δημιουργούν μόνιμη ακυβερνησία για το μέλλον». «Η αντιπολίτευση απέκτησε αλαζονεία χωρίς καν να έχει την εξουσία» είπε ο πρωθυπουργός.

Εν τω μεταξύ, χθες, ο Αντ. Σαμαράς εμφανίστηκε στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ σαν... να μην έχει συμβεί τίποτα στη χώρα και διαμήνυσε πως όχι μόνο δεν παραιτείται, αλλά θα συνεχίσει απρόσκοπτα την πολιτική του. "Στη Δημοκρατία κυβερνά η δεδηλωμένη πλειοψηφία" επισήμανε, προκαλώντας, ουσιαστικά την αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση μομφής, ενώ πρόσθεσε: "Η αντιπολίτευση μας λέει 'μην διανοηθείτε να κυβερνήσετε'. Απέκτησε τη χειρότερη αλαζονεία της εξουσίας χωρίς να αποκτήσει την εξουσία. Όμως στη Δημοκρατία κυβερνά η δεδηλωμένη πλειοψηφία". "Αν δεχόταν κανείς τέτοιους ισχυρισμούς, κάθε ενδιάμεσες εκλογές θα προκαλούσαν και εθνικές εκλογές. Έτσι όμως δημιουργείται μόνιμη ακυβερνησία" συνέχισε ο Αντ. Σαμαράς, που ισχυρίστηκε πως, αφ' ης στιγμής το άθροισμα των ποσοστών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, η συγκυβέρνηση "υπερέχει άνετα" της αντιπολίτευσης.

Φυσικά με αυτό το αριθμητικό τέχνασμα παρέκαμψε το ότι ο νόμος ορίζει το μπόνους στο πρώτο κόμμα και όχι σε συνασπισμό κομάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, της πλήρους αγνόησης του εκλογικού αποτελέσματος, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε χθες σαν να έχει μπροστά του χρόνο έως... το 2016. Επικαλέστηκε πολλές φορές την "ανάκαμψη" που "έρχεται", τόνισε ότι η χώρα μπαίνει σε ρυθμούς ανάπτυξης πιο γρήγορα απ' όσο υπολόγιζαν οι δανειστές, ενώ διατύπωσε εκ νέου υποσχέσεις για φοροελαφρύνσεις και μείωση της φορολογίας. "Δεν ξεχνώ τις μεγάλες προτεραιότητες που έχω θέσει. Η μείωση των φορολογικών βαρών είναι το πιο χειροπιαστό. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά δεν την παραπέμπουμε στις ελληνικές καλένδες" τόνισε, ενώ εξήγγειλε ότι από το φθινόπωρο, η κυβέρνησή του θα παρουσιάσει έναν "οδικό χάρτη με το χρονοδιάγραμμα της μείωσης των φορολογικών συντελεστών". 

Στην γωνία όμως περιμένει ο Φεβρουάριος της λήξης της θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας κια αφού οι Σαμαροβενιζέλοι δεν διαθέτουν τις 180 έδρες που ορίζει το Σύνταγμα, αναγκαστικά θα συρθούν σε εκλογές!