Με τον ιστορικό λόγο του Άρη Βελουχιώτη στη Λαμία τον Οκτώβριο του 1944 ξεκινά το εκτεταμένο αφιέρωμα με θέμα "ΕΑΜ και δημοκρατικός πατριωτισμός. Καταβολές του ελληνικού φασισμού, από το κόμμα των Ελευθεροφρόνων και το Ελληνικό Εθνικό - Σοσιαλιστικό Κόμμα στη Χρυσή Αυγή" που φιλοξενεί το έκτακτο τεύχος των "Τετραδίων".

Κορμός του αφιερώματος, όπως σημειώνει στο εισαγωγικό του κείμενο ο Λουκάς Αξελός, αποτέλεσε η ανοιχτή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ την 8η Νοεμβρίου 2013 στην Ανοιχτή Πόλη, με θέμα "28η Οκτωβρίου 1940 - Εθνική Αντίσταση.

Το ΕΑΜ και ο δημοκρατικός πατριωτισμός", με ομιλητές τους Μιχάλη Λιμπεράτο, Μενέλαο Χαραλαμπίδη, Προκόπη Παπαστράτη, Στέφανο Δημητρίου και Στρατή Μπουρνάζο και συντονιστή τον Σπύρο Μπενετάτο. Έτσι το αφιέρωμα των "Τετραδίων" εμπλουτίζεται, εκτός από τον λόγο του Άρη, με την επιστολή του προς τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, το κείμενο του Λαοκράτη Βάσση, με αφορμή την προφορική του παρέμβαση στην εκδήλωση, και το πρωτότυπο κείμενο του Ιταλού καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Statale του Μιλάνου Marco Cuzzi σε μετάφραση Δ. Δεληολάνη.


Εκτός από τον λόγο του Άρη Βελουχιώτη στη Λαμία και την επιστολή του από το Αίγιο στον Π. Κανελλόπουλο τον Οκτώβριο του 1944, το αφιέρωμα, που αφιερώνεται με τη σειρά του στους Παναγιώτη Κατερίνη, Περικλή Ροδάκη και Κώστα Φιλίνη, φιλοξενεί τα κείμενα των Μιχάλη Λυμπεράτου "Το ΕΑΜ και το 'Εθνικό'", Μενέλαου Χαραλαμπίδη "Η αντιστασιακή δράση σε αστικό περιβάλλον", Προκόπη Παπαστράτη "Η ανάπτυξη αντίστασης και ο συμμαχικός παράγων", Στέφανου Δημητρίου "Δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία: Ο δημοκρατικός πατριωτισμός", Στρατή Μπουρνάζου "Ιστορικές καταβολές του φασισμού στην Ελλάδα", Λαοκράτη Βάσση "Μικρό σημείωμα για τον ΕΑΜικό πατριωτισμό" και Μarco Cussi "H Διεθνής του Μουσολίνι και η Ελλάδα".