ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Συσσωρευμένος ΘΥΜΟΣ



Με έκπληξη παρακολούθησαν οι Πατρινοί τα αποτελέσματα των Δημοτικών Εκλογών. Όχι τόσο για την αναμενόμενη νίκη του κ. Πελετίδη, όσο για την έκτασή της. Ο κ. Πελετίδης συγκέντρωσε εκπληκτικά ποσοστά. Πρώτος σε αριθμό ψήφων από όλες τις εκλογές για ανάδειξη Δημάρχου. Το δεύτερο ποσοστό ψήφων (63,5%) από την κατοχή και μετά (πρώτο η μεταδιδακτορική εκλογή Άννινου 69,5%).


Ποια είναι τα αίτια της επιτυχίας; Κατά τη γνώμη μου ο ΘΥΜΟΣ των Πατρινών.

ΠΡΩΤΟΝ ο γενικός πολιτικός θυμός για την Κυβέρνηση και τα μέτρα της, που έπληξαν την μεσαία και χαμηλή εισοδηματική τάξη. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ  και κυριότερος ο ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ θυμός. Η Πάτρα επί τριακονταετία περίπου αυτοδιοικείται από μια κάστα ανθρώπων, εναλλασσομένων και συναλλασσομένων στο Δήμο, που αν δεν είναι υπεύθυνοι είναι τουλάχιστον συνυπεύθυνοι για την κατάντια της πόλης. «Καπιταλιστές» και «Σοσιαλιστές», αστοί και λούμπεν, οικονομολόγοι και συμφεροντολόγοι, μια αγαστή παρέα, διοικούσαν την Πάτρα, αδιαφορώντας γι’ αυτή και ενδιαφερόμενοι για εαυτούς. Προσπαθούσαν να διατηρήσουν την εξουσία τηρώντας υπακοή στους κυβερνώντες και συντηρώντας το σύστημα.

Τα μεγάλα έργα στην Πάτρα έχουν σταματήσει από καιρό. Η ίδρυση του Πανεπιστημίου (Γεώργιος Παπανδρέου παππούς), η ίδρυση των Κ.Α.Τ.Ε.Ε. και νυν Α.Τ.Ε.Ι. (χούντα) και η λειτουργία του νοσοκομείου (Γ. Ράλλης), είναι αυτά που έχουν να επιδείξουν Κυβέρνηση και Δήμαρχοι για την Πάτρα. Να μην αδικήσουμε τον κ. Καράβολα, τα έργα υποδομής ύδρευσης – αποχέτευσης που έγιναν επί δημαρχίας του.

Οι ευκαιρίες παρουσιάζονται (Ολυμπιακή Πόλη – Πολιτιστική Πρωτεύουσα – Παγκόσμιοι Παιδικοί Αγώνες – Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυμναστικής κ.α.), η δημοτική εξουσία περί άλλα τυρβάζει.

Αδιαφορεί μάλιστα και για το πρώτο μέλημα του Δημάρχου. Αποκομιδή σκουπιδιών και καθαρή πόλη. Επιδοτήσεις 60.000.000€ χάνονται για εγωιστικούς λόγους και για εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων, ενώ το πρόβλημα παραμένει άλυτο.

Οι δημότες επισκεπτόμενοι άλλες πόλεις διαπιστώνουν τη διαφορά. Εκεί έργα και πράξεις (Βόλος – Καλαμάτα – Ιωάννινα – Τρίκαλα – Ξάνθη κ.α.) εδώ λόγια και πομφόλυγες.

Ο ΘΥΜΟΣ φουσκώνει.

Αεροδρόμια υπόσχονται και άλλα, ενώ εισερχόμενος στην πόλη με το πλοίο στο νέο λιμάνι, αντικρίζεις συντρίμμια και θρύψαλα (ΑΒΕΞ, Λαδόπουλος, Πειραϊκή Πατραϊκή). Σύμβολα μιας κραταιάς και τώρα εκπρόσωποι μιας δυστυχισμένης πόλης. 

Θα περιοριστώ στην παρούσα περίοδο όπου συμμετείχα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Συζητήσεις επί μακρών για το «θαλάσσιο μέτωπο» όπου ιδιοκτήτης δεν είναι ο Δήμος αλλά το ΤΑΙΠΕΔ, για την υπογειοποιήση  ή υπεργειοποίηση του σιδηροδρόμου για το 2045, έργο την ΕΡΓΟΣΕ (η οποία είναι προς πώληση), ενώ ταυτόχρονα αργά τη νύχτα περνάγανε κάτι περίεργα προγράμματα ΕΣΠΑ. Για εκπαίδευση εργαζομένων όπου η αμοιβή του εκπαιδευτή ήταν μεγαλύτερη από όσα θα έπαιρναν όλοι οι επιδοτούμενοι εργαζόμενοι για να την παρακολουθήσουν!!!

Τελευταία ευκαιρία ήταν η εκλογή Δημαρά. Ο λαός πίστεψε ότι ένας αυτοδιοικητικός παράγοντας, πλαισιωμένος με συνεργάτες γνωστούς Πατρινούς, θα μπορούσε να προσπαθήσει. Δυστυχώς όμως, δεν υπολόγισαν την μετάλλαξη που φέρνει η απότομη εξουσία στην προσωπικότητα του ανθρώπου (πρώτο και αγαπημένο θέμα διατριβής και δοκιμίων, παγκοσμίως, σε ψυχιατρικά και ψυχολογικά τμήματα των Πανεπιστημίων).

Η αποτυχία του, πλήρης και εκρηκτική από την πρώτη ημέρα. Η οικονομική κρίση επελαύνει, τα ψέματα αποκαλύπτονται (π.χ. για να μην πληρώνουν νερού οι ασθενείς τάξεις ο κ. Δημαράς βάζει τέτοιους όρους που ουσιαστικά πρέπει να είσαι άστεγος! – Ξερόλακκα).

Ο ΘΥΜΟΣ πολλαπλασιάζεται με γεωμετρική πρόοδο.

Ο κ. Πελετίδης ασχολούμενος αυτοδιοικητικά από το 1988 παραμένει σταθερός. Αποκαλυπτικός ο λόγος του, δεν συμμετέχει σε συγκαλύψεις ενώ ανακαλύπτει προτάσεις και προκαλεί με τις θέσεις του, μιλώντας την αλήθεια. Φιλικός, λαϊκός, παρευρίσκεται προσωπικά τόσο στους αγώνες όσο και στα προβλήματα του λαού. Ιατρός, με την έννοια της Ιπποκράτειου ορολογίας, είναι πάντοτε δίπλα στους συνανθρώπους του. Καταξιώνεται αργά αλλά σταθερά στη συνείδηση του λαού, ανεβάζοντας συνεχώς τα ποσοστά του στις εκλογικές αναμετρήσεις. Τώρα με την οικονομική κρίση και θύελλα των αποκαλύψεων είναι ο λόγος που ο λαός απευθύνεται σε αυτόν. Διότι χρησιμοποιούσε και χρησιμοποιεί μόνο την αλήθεια.

Τολμά, σε προεκλογική περίοδο, να καταρτίσει ένα ψηφοδέλτιο με προσωπικούς συνεργάτες, αποφεύγοντας επίπλαστες συνεργασίες με παράγοντες και παραγοντίσκους. Δεν χαϊδεύει αυτιά, υπόσχεται αγώνες και αποφεύγει φρούδες ελπίδες. Δεν διστάζει μάλιστα να συγκρουστεί με παρατάξεις κομμάτων που τον υποστηρίζουν στον δεύτερο γύρο για να αποφύγει «σπέκουλα» της νίκης.

Μπορεί ο Γενικός Γραμματέας του Κ.Κ.Ε. κ. Δημήτριος Κουτσούμπας να αναγγέλλει μειδιώντας ότι ο υποψήφιος του Κ.Κ.Ε. ανεδείχθη Δήμαρχος Πατρών αλλά να μην αυταπατάται. Τα αποτελέσματα των κομμάτων μετριόνται στις πολιτικές εκλογές (βουλευτικές – ευρωεκλογές). Στις αυτοδιοικητικές είναι το πρόσωπο που παίζει τον βασικό ρόλο για την τοπική κοινωνία.

Δήμαρχε Κώστα Πελετίδη,

Μαζί με τις ευχές, που σίγουρα δίνουν όλοι, για ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ψηφίσαντες και μη ψηφίσαντες, προσωπικά σου κάνω μια επισήμανση. Πέρα από τα κομμουνιστικά συγγράμματα που εντρυφείς, μελέτησε και την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία. Εκεί οι Έλληνες με τρεις λέξεις προσδιορίζουν την αξία του πολιτικού προσώπου. «Αρχή άνδρα δείκνυσι». Δηλαδή η διαχείριση της εξουσίας με σωστό τρόπο για το κοινό όφελος είναι που αναδεικνύει και καθιερώνει στη συνείδηση των πολιτών το πολιτικό πρόσωπο. Από αυτή κρίνεται. Και μην ξεχνάς τη ρήση του φιλοσόφου: «Δει τον άρχοντα γνώθι: 1. Ότι ουκ αεί άρχει, 2. Επί ανθρώπων άρχει, 3. Κατά νόμο δει άρχειν».

Π. Παπαγιαβής

Απερχόμενος Δημοτικός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: