Βαθιά "ανάσα", όπως το όνομα του συνδυασμού της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, πήραν τα Ιόνια Νησιά, ψηφίζοντας Αριστερά και εκλέγοντας -με διαφορά που, με ενσωματωμένο το ένα τρίτο των εκλογικών τμημάτων, ξεπερνούσε το 20%- νέο περιφερειάρχη τον Θόδωρο Γαλιατσάτο έναντι του απερχόμενου Σπυρίδωνα Σπύρου, που στηρίχθηκε από τη Ν.Δ. Ο Θ. Γαλιατσάτος μίλησε στην "Α" για το αποτέλεσμα και την επόμενη ημέρα που ξημερώνει στο Ιόνιο.

"Οι πολίτες του Ιονίου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της παράταξής μας και μας ανέδειξαν σήμερα (σ.σ.: χθες) νικητές μ' ένα μεγάλο εκλογικό ποσοστό. Είναι φανερό ότι οι συμπολίτες μας αποδέχτηκαν το μήνυμά μας για δράση απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές και στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της τρόικας και της συγκυβέρνησης.

Αποδέχτηκαν το μήνυμά μας για την αντικατάσταση του "Καλλικράτη" με νέο αποκεντρωτικό σύστημα, με δημοκρατία, διαφάνεια και συμμετοχή. Αποδέχτηκαν, τέλος, το μήνυμά μας για την αλλαγή πορείας στην Περιφέρεια για μια Ιόνια Περιφέρεια ηγέτιδα στο Ιόνιο και στην Αδριατική".


*Η διαφορά σας από τον κ. Σπύρου είναι μεγάλη. Ποιοι παράγοντες έπαιξαν ρόλο στην επιτυχία σας;

Είναι γεγονός ότι η παράταξή μας έχει δημιουργήσει μια ευρύτατη συμμαχία, που υποστηρίχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, την Κοινωνική Συμφωνία, από τοπικά κινήματα, κινήματα της πόλης, περιβαλλοντικά κινήματα, ενώ πολύς κόσμος συμμετείχε ενεργά μαζί μας. Αυτό έδωσε την ευκαιρία να εκφραστούν μαζί μας και οι περισσότερες δυνάμεις που αποκλείστηκαν από την πρώτη Κυριακή. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε όμως η δράση μας στα 3,5 χρόνια που πέρασαν ως παράταξη μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο, όπου δώσαμε δείγμα γραφής για το πώς σκεφτόμαστε τα προβλήματα της Περιφέρειας.


*Η νίκη σας συνδυάζεται με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, αλλά και σε πολλούς δήμους...
H νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της παράταξής μας, όπως άλλωστε το είχαμε προβάλει κι εμείς με τον λόγο μας προεκλογικά, σηματοδοτεί ένα μεγάλο πρώτο βήμα για μια γενικότερη πορεία ανατροπής των μνημονιακών πολιτικών στην Ελλάδα.

*Τι αλλάζει τώρα στην πράξη για το Ιόνιο;
Είναι γεγονός ότι μπαίνουμε σε μια νέα πορεία αναζήτησης νέων δυνατοτήτων για την Περιφέρεια, από τις πιο μικρές μέχρι τις πιο μεγάλες. Έχουμε ν' αντιμετωπίσουμε την αντικειμενική δυσκολία ότι βρισκόμαστε σε νησιώτικο έδαφος, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να σταθεί στα πόδια της η Περιφέρεια. Φυσικά, αλλιώς θα δουλέψουμε αν έχουμε μια κυβέρνηση όπως η σημερινή κι αλλιώς θα συνεργαστούμε με μια κυβέρνηση της Αριστεράς, μια κυβέρνησης με κορμό τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ.