Ενισχυμένη είναι η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις φετινές ευρωεκλογές, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις που μιλούσαν για χαμηλή προσέλευση, εξαιτίας του κλίματος του ευρωσκεπτικισμού που επικρατεί στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Στη μητροπολιτική Γαλλία, η συμμετοχή είχε ανέλθει στις 12 τοπική ώρα στο 15,70%, περίπου μία ποσοστιαία μονάδα υψηλότερη από τις τελευταίες ευρωεκλογές του 2009 που βρισκόταν, την ίδια ώρα, στο 14,81%.

Σε ότι αφορά τη Γερμανία, σύμφωνα με την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, αναμένεται αύξηση της συμμετοχής σε σχέση με το 2009, ειδικά στα βόρεια της χώρας.

Μικρή αύξηση παρατηρείται και στην Πορτογαλία, που εκλέγει 21 ευρωβουλευτές--12,14% από 11,84% που ήταν το 2009.

Στην Κροατία (11 ευρωβουλευτές), η οποία εντάχθηκε πέρυσι στην ΕΕ, στις 12 (ώρα Ελλάδος), τέσσερις ώρες αφότου άνοιξαν οι κάλπες, είχε ψηφίσει το 7,53% και μέχρι να κλείσουν οι κάλπες η συμμετοχή αναμένεται να φθάσει στο 20,84%.

Αντίθετα, στην Τσεχία που ψήφισε δύο ημέρες--Παρασκευή και Σάββατο--για να εκλέξει 21 ευρωβουλευτές, μόλις το 20% προσήλθε στις κάλπες, σύμφωνα με εκτιμήσεις του πρακτορείου ειδήσεων CTK.

Η Μάλτα, όπου κατά παράδοση η συμμετοχή είναι μεγάλη, αυτή τη φορά κατέγραψε ιστορικό χαμηλό, ωστόσο η συμμετοχή πλησίασε το 75%.

Στην Πολωνία, ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος ψήφισε σήμερα το πρωί, δήλωσε ότι "αν η συμμετοχή ξεπεράσει το 20% δεν θα είναι δραματικό".

Το 2009, η αποχή ξεπέρασε το 70% στις περισσότερες χώρες της ανατολικής Ευρώπης και κυρίως στη Σλοβακία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Δημοκρατία της Τσεχίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ