Το μήνυμα ότι, μέσα και από την κυριακάτικη κάλπη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδειχθεί στη μεγάλη ελπίδα του λαού, με στόχο την ανατροπή των Μνημονίων και της λιτότητας στέλνει ο Αλέξης Τσίπρας μέσω της συνέντευξής του στην "Αυγή" της Κυριακής. Ένας ΣΥΡΙΖΑ που είναι έτοιμος, όπως υπογραμμίζει, μαζί με τον λαό, τα κινήματα και τη νέα γενιά να χτίσουν τη νέα Ελλάδα. Όμως, ακόμη και αυτές τις τελευταίες ώρες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζει τον κίνδυνο για νέα σενάρια, εκπορευόμενα από εδώ ή το εξωτερικό, που θα έχουν στόχο την τρομοκράτηση των ψηφοφόρων.
Παράλληλα, κάνει την αποτίμηση του αποτελέσματος του α' γύρου και προβλέπει ότι τούτη την Κυριακή θα ολοκληρωθεί το πολιτικό μήνυμα, ενώ ξεσκεπάζει τους "ανεξάρτητους" Σγουρό και Καμίνη.
 Ταυτόχρονα, επαναφέρει το βασικό εκλογικό δίλημμα, "ΣΥΡΙΖΑ ή Μέρκελ" με τις προεκτάσεις που αυτό έχει, ενώ αναλύει τη στρατηγική του για τη διαπραγμάτευση του χρέους. Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνει ένα πολύ συγκεκριμένο μήνυμα στην πιο δύσκολη, για τον ΣΥΡΙΖΑ, ηλικιακή κατηγορία: τους συνταξιούχους.

Συνέντευξη στον ΝΙΚΟ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
            για την εφημερίδα ΑΥΓΗ

* Αύριο οι πολίτες ψηφίζουν για τις ευρωεκλογές και τον β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ποιο νομίζετε ότι θα είναι το μήνυμα της κάλπης και ποιος είναι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ;
Το μήνυμα έχει φανεί από τον πρώτο γύρο. Το εντόπισαν εύκολα τα ξένα μέσα ενημέρωσης, αγνοείται ακόμα από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Υπήρξε απερίφραστη καταδίκη της λιτότητας και της κυβέρνησης. Τώρα μένει ο δεύτερος γύρος και οι ευρωεκλογές. Την πρώτη Κυριακή ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε πως έχει ρίζες στην τοπική κοινωνία, κόντρα στην αφήγηση των κυβερνητικών ότι είναι συγκυριακά τα ποσοστά του. Τετραπλασιάσαμε και πενταπλασιάσαμε τα ποσοστά μας στον χώρο της Αυτοδιοίκησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ την πρώτη Κυριακή απέδειξε ότι διαθέτει νέα, φρέσκα και γεμάτα ικανότητες πρόσωπα, που κατόρθωσαν να κάνουν τη μεγάλη ανατροπή στον Δήμο Αθηναίων και στην Περιφέρεια Αττικής. Τη δεύτερη Κυριακή ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποδείξει ότι είναι η μεγάλη ελπίδα του λαού για την ανατροπή των Μνημονίων και της λιτότητας. Θα αποδείξει πως είναι έτοιμος, μαζί με τον λαό, τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά κινήματα, τη νέα γενιά, να χτίσει τη νέα Ελλάδα.

Οι πολίτες θα βάλουν τέλος στον εφιάλτη του Μνημονίου

Στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκαν τον Ιούνιο του 2012 χιλιάδες πολίτες διαφορετικής ιστορικής και ιδεολογικής προέλευσης. Σε αυτές τις εκλογές επιβεβαιώνεται η επιλογή πολιτών από τον συντηρητικό και ευρύτερο δημοκρατικό χώρο να εμπιστευτούν τον ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουν να βάλουν τέλος στον εφιάλτη του Μνημονίου και να ανοίξουν τον δρόμο για τη δημοκρατική αναγέννηση και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Δεν είναι μόνο ψήφος τιμωρίας, αλλά κυρίως ψήφος ελπίδας. Το σύνθημα, "Μέρκελ ή ΣΥΡΙΖΑ" εκφράζει το πραγματικό πολιτικό δίλημμα για την ανατροπή της λιτότητας στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Οι πολίτες θέλουν να βάλουν τέλος στο πολιτικό κατεστημένο που επιχειρεί τώρα να αναβαπτιστεί...
Όπου δεν συμμετέχουν ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στον β' γύρο στηρίζουμε προοδευτικά σχήματα και πρώτα - πρώτα τα ψηφοδέλτια της Αριστεράς. Οι εκλεκτοί του Σαμαρά πρέπει να καταψηφιστούν για να σταλεί ισχυρό πολιτικό μήνυμα δημοκρατικής ανατροπής. Το μήνυμα από την Αθήνα θα φτάσει σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η "Ελλάδα -πειραματόζωο" μπορεί να γίνει τώρα παράδειγμα αποτελεσματικής αντίστασης στον νεοφιλελευθερισμό και στη λιτότητα.

* Πού βάζει τον πήχη της διαφοράς ο ΣΥΡΙΖΑ για να ζητήσει προσφυγή στις εθνικές εκλογές;
Ζητάμε από τους πολίτες το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ζητάμε να ψηφίσουν για τη ζωή τους. Να ψηφίσουν για το μέλλον της πατρίδας μας. Αυτή η κυβέρνηση έπρεπε να είχε φύγει χτες. Εμείς, είτε με την εκλογική διαδικασία, είτε με τις έντονες κοινωνικές διεργασίες, στη Βουλή και στους θεσμούς, αλλά και στους δρόμους και στα μεγάλα κοινωνικά κινήματα, δεν θα σταματήσουμε να υπερασπιζόμαστε τους πολλούς. Δεν θα σταματήσουμε να ζητάμε δημοκρατική λύση ώστε να μιλήσει ο λαός.
Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιούνιο του 2012 Σαμαράς και Βενιζέλος συγκέντρωσαν 42% και συγκρότησαν κυβέρνηση μαζί με τη ΔΗΜ.ΑΡ. Διερωτώμαι πού βάζουν αυτοί τον πήχη της δημοκρατικής νομιμοποίησης της κυβέρνησής τους.

* Ποια είναι όμως τα μηνύματα του α' γύρου για τον ΣΥΡΙΖΑ; Πώς εξηγείται η διαφορά μεταξύ Αττικής και των άλλων περιφερειακών εκλογών; Είναι απλώς μια χρονική υστέρηση ή κάτι βαθύτερο;
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε να περάσει στον δεύτερο γύρο σε τέσσερις περιφέρειες. Με λίγη τύχη θα ήταν περισσότερες. Πέρασε στον δεύτερο γύρο σε πάρα πολλούς δήμους. Απλά, ο Δήμος Αθηναίων και η Περιφέρεια Αττικής, όπως παραδέχονται όλοι, είναι οι περιοχές όπου πέφτει μεγαλύτερο βάρος στο μήνυμα που θα εκπέμψουν. Εκεί, καλώς ή κακώς, εξάγονται τα περισσότερα πολιτικά συμπεράσματα.

Οι "υπερκομματικοί" έχουν την υποστήριξη δύο, τριών κομμάτων

Αυτή την Κυριακή θα ολοκληρωθεί το πολιτικό μήνυμα, με τη νίκη στην Αθήνα και την Αττική. Χιλιάδες σύντροφοι και συντρόφισσες σε όλη την Ελλάδα έδωσαν γενναία μάχη κόντρα σε συμφέροντα, τοπικές ιδιαιτερότητες και αντιπάλους που συχνά υποδύθηκαν τους ανεξάρτητους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Σγουρός και ο Καμίνης ξεκίνησαν ως "υπερκομματικοί" υποψήφιοι και τρέχουν αυτήν την εβδομάδα ως υποψήφιοι δύο και τριών κομμάτων! Η μάχη, ιδιαίτερα στους δήμους, επηρεάστηκε από τοπικές ιδιομορφίες και συσχετισμούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα νέο κόμμα. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, παρά τις αδυναμίες του, που δεν κρύβει, πέτυχε τα αυτοδιοικητικά σχήματα στα οποία συμμετείχε στην επαρχία να καταγράψουν αύξηση της τάξης του 400% και του 500%. Πρόκειται για μια σημαντική παρουσία στους θεσμούς και στις τοπικές κοινωνίες, που θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε υστερήσεις και βαθύτερες ανεπάρκειες.

* Τι απαντάτε στον πρωθυπουργό όταν υποστηρίζει ότι ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει οπισθοδρόμηση, όταν σας αποκαλεί "υπονομευτή της εθνικής προσπάθειας";
Μιλάει για υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας ο πρωθυπουργός που εκχώρησε την εθνική ανεξαρτησία, ο πρωθυπουργός του αγγλικού δικαίου και της υποτέλειας. Ο άνθρωπος που υποθηκεύει το μέλλον της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες. Που έστησε ένα κράτος έκτακτης ανάγκης γεμάτο Μπαλτάκους, με πολίτες χωρίς εργασία, υγεία, παιδεία. Μία χώρα όπου δεν θα υπάρχει κράτος πρόνοιας. Μιλάει για οπισθοδρόμηση ο πρωθυπουργός που με τον ακροδεξιό και εμφυλιοπολεμικό του λόγο μάς γύρισε δεκαετίες πίσω, στις πιο μαύρες σελίδες της πολιτικής ιστορίας. Ο κ. Σαμαράς είναι το παλιό πολιτικό προσωπικό, η παλιά Ελλάδα που φεύγει. Πάει πολύ να μιλάει για οπισθοδρόμηση όταν αυτός ανασύρθηκε από την πολιτική ναφθαλίνη και την ανυποληψία ώστε να κάνει τη δουλειά που άφησαν στη μέση άλλοι πρωθυπουργοί.

* Είδαμε τις ημέρες αυτές να επανέρχονται εμμέσως, υπό τύπον αναδρομικών αφιερωμάτων, τα δημοσιεύματα περί "Grexit", είτε με αφορμή τη διαπραγμάτευση για το χρέος και το Μνημόνιο είτε για να "σκιάσουν" την αποκάλυψη για τον ρόλο του Μπαρόζο στη συνεργασία Σαμαρά-Βενιζέλου. Πώς κρίνετε τα δύο αυτά ζητήματα: πρώτον το ενδεχόμενο Grexit και δεύτερον την παρέμβαση Μπαρόζο;
Περιμέναμε όσο πλησιάζουμε την ημέρα των εκλογών να πολλαπλασιάζονται αυτά τα δημοσιεύματα. Και στο εξωτερικό, και το εσωτερικό, όπου υπάρχει ένας ολόκληρος μηχανισμός προπαγάνδας που θα τα αναπαράγει για να τρομοκρατήσει τον κόσμο. Ένα από αυτά είναι ο μπαμπούλας Grexit. Τους έχει διαψεύσει δύο φορές η καγκελάριος της Γερμανίας. Είχε πει πως αν έφευγε μία χώρα από την Ευρωζώνη, την άλλη μέρα θα είχαμε ντόμινο και διάλυσή της. Συμβαίνει αυτό ακριβώς που λέτε. Το Grexit ανασύρθηκε από τη ναφθαλίνη για να σκεπάσει ένα μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο. Στις Κάννες, εξωθεσμικά κέντρα, ξένες κυβερνήσεις και δύο Έλληνες πολιτικοί που ήθελαν να γίνουν χαλίφης στη θέση του χαλίφη δεν σκότωσαν το δημοψήφισμα. Σκότωσαν τη δημοκρατία. Πήγαν την Ελλάδα πίσω στα χρόνια της Φρειδερίκης και του παλατιού. Αυτοί οι δύο πολιτικοί σήμερα ηγούνται της κυβέρνησης. Υποδύονται τους σωτήρες της χώρας, αλλά είναι απλά πολιτικό προσωπικό του κ. Μπαρόζο, εκλεκτοί της κ. Μέρκελ. Μοναδική τους αποστολή, να τελειώσουν τη δουλειά των Μνημονίων.

* Μπορεί η σημερινή κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου να κάνει τη διαπραγμάτευση για το χρέος; Ποια γραμμή πρέπει να έχει η Αθήνα σ' αυτή τη διαπραγμάτευση; Τι απαντάτε σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι είναι ανέφικτο το κούρεμα και τι μηνύματα έχετε από την άλλη πλευρά για το θέμα αυτό στις συζητήσεις σας στην Ευρώπη;
Στην Ευρώπη επικρατούν σιγά-σιγά οι δυνάμεις της λογικής. Κι αυτό συμβαίνει πια και πέρα από τον χώρο των οικονομολόγων. Ενισχύονται όμως και οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς με το εναλλακτικό πρόγραμμα και τις θέσεις τους για το χρέος. Δεν παίζουν πια χωρίς αντίπαλο. Δεν τολμούν πια να μιλάνε για «μονόδρομους» και «ανέφικτες λύσεις».

Πώς θα προσέλθουμε στη διαπραγμάτευση για το χρέος

Εμείς θα προσέλθουμε στη διαπραγμάτευση για το χρέος με τις προτάσεις μας. Προτάσεις που με το πέρασμα του χρόνου δικαιώνονται. Ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος, κούρεμα του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, ρήτρα ανάπτυξης, αναδιανομή του πλούτου με μία άλλη στρατηγική και μία άλλη παραγωγική ανασυγκρότηση. Προς όφελος των πάρα πολλών που δουλεύουν και όχι προς όφελος των λίγων που πλουτίζουν σε βάρος των υπολοίπων. Το ξεκαθαρίζω για άλλη μία φορά λοιπόν: Εμείς το μόνο χρέος που αναγνωρίζουμε είναι αυτό απέναντι στις επόμενες γενιές, όχι απέναντι στους τοκογλύφους.

* Οι αντίπαλοι, που μοιρολατρικά υποστηρίζουν τον νεοφιλελεύθερο μονόδρομο, λένε ότι είναι μικρές οι δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για να αναλάβει ρεαλιστικά το μεγάλο έργο επαναθεμελίωσης της Ευρώπης. Τι απαντάτε;
Απαντώ πως η Ευρωπαϊκή Αριστερά -όποια κι αν είναι η δύναμη που θα αποκτήσει- είναι η μόνη γνήσια ευρωπαϊκή δύναμη. Αν η Ευρώπη δεν υπηρετήσει τον κόσμο τής εργασίας, σύντομα θα διαλυθεί. Αν η Ευρώπη δεν επιστρέψει στις αρχικές της διακηρύξεις, σύντομα δεν θα υπάρχει. Τον ρόλο της επαναθεμελίωσης και της επανίδρυσης της Ευρώπης αναλαμβάνουν πια οι λαοί, τα κινήματα και οι δυνάμεις της εργασίας. Οι γραφειοκράτες και το ιερατείο του νεοφιλελευθερισμού έφτιαξαν την Ευρώπη των αγορών και των τραπεζιτών. Εμείς θα φτιάξουμε την Ευρώπη των λαών. Και οι δυνάμεις διαρκώς αυξάνονται.

* Αν υπάρχει μια κοινωνική ομάδα που εμφανίζεται να "ακούει" τις κατηγορίες που εξαπολύει ο Σαμαράς κατά του ΣΥΡΙΖΑ, είναι οι συνταξιούχοι. Τι θα λέγατε στους συνταξιούχους για να τους πείσετε να αλλάξουν στάση;
Η γνώμη μου είναι πως ούτε αυτή η κατηγορία ακούει πια και πιστεύει τον κ. Σαμαρά. Γιατί είναι η πρώτη ηλικιακή κατηγορία που, ενώ έδωσε μεγάλα ποσοστά στη Νέα Δημοκρατία, είδε τα τελευταία δύο χρόνια να μειώνεται η σύνταξη, να ακριβαίνουν τα φάρμακα, να διαλύεται το σύστημα υγείας. Τώρα πια γνωρίζουν καλά τι σημαίνει εξαγγελίες και δεσμεύσεις Σαμαρά. Δεν χρειάζεται λοιπόν να τους πω κάτι. Είναι ήδη ενημερωμένοι πως λίγες ημέρες μετά τις εκλογές τούς περιμένει ακόμα μεγαλύτερη μείωση του εισοδήματός τους, μια και οι επικουρικές συντάξεις οδηγούνται προς εξαφάνιση, και λιγότερο κοινωνικό κράτος, χωρίς περίθαλψη και ασφάλιση.

* Ποια είναι η πρόταση εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα; Με ποιες δυνάμεις θα συγκροτήσει τον συνασπισμό εξουσίας; Με ποιους θα συνεργαστείτε για αυτό που αποκαλείτε "έργο κοινωνικής σωτηρίας" με δεδομένη την εχθρότητα Βενιζέλου και την αμφίσημη στάση της ΔΗΜ.ΑΡ.;
Η πρόταση εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται στον λαό και στις προοδευτικές δυνάμεις. Αυτές που αντιστάθηκαν στα Μνημόνια και τη βαρβαρότητα του νεοφιλελευθερισμού. Από εκεί πηγάζει η κοινωνική μας επιρροή, η εκλογική μας δύναμη και εκεί θα επιστρέψει αν πάρουμε τις τύχες της χώρας στα χέρια μας. Δεν μας απασχολεί η εχθρότητα του κ. Βενιζέλου, από καιρό έχει διαλέξει στρατόπεδο. Είναι συνιστώσα της Ακροδεξιάς του κ. Σαμαρά. Η ΔΗΜ.ΑΡ. έχει πρόβλημα ταυτότητας, βρίσκεται μπροστά σε διλήμματα που πρέπει να αντιμετωπίσει.

* Έχει γραφεί ότι οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος συζητούν το ενδεχόμενο καθιέρωσης απλής αναλογικής, ώστε να εμποδίσουν το ενδεχόμενο κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της Αριστεράς. Παραμένει θέση σας η απλή και άδολη αναλογική;
Οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος, πολιτικά τέκνα της ενισχυμένης αναλογικής και άλλων καλπονοθευτικών συστημάτων, αργά θυμήθηκαν την απλή αναλογική. Βέβαια, και γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει. Δεν το κάνουν γιατί απλά διαπίστωσαν ότι είναι το δικαιότερο εκλογικό σύστημα, το κάνουν για να αποτρέψουν τη μεγάλη νίκη και την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ. Η δική μας θέση δεν έχει αλλάξει. Δεν αλλάζουμε θέσεις σαν τα πουκάμισα εμείς. Ειδικά για θέματα δημοκρατίας και ισότητας. Είμαστε υπέρ της απλή και άδολης αναλογικής σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις και έχουμε ζητήσει να υπάρχει και συνταγματική πρόβλεψη γι' αυτό.