ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Το ΠΑΣΟΚ μεταξύ Aντώνη Σαμαρά, Γιώργου Παπανδρέου και Ευάγγ. Βενιζέλου

Μία φωτογραφία ίσον χίλιες λέξεις...


Του ΝΙΚΟΥ ΛΙΟΝΑΚΗ
     (από www.avgi.gr)
   Μπροστά σε εξελίξεις, που ενδεχομένως να σηματοδοτούν και νέες, ακόμα πιο έντονες μετατοπίσεις της πολιτικής φυσιογνωμίας του βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν φαίνεται να μπορεί -και ούτε φαίνεται να επιθυμεί- να παραμείνει ανεπηρέαστο από τις ευρύτερες ανακατατάξεις στο πολιτικό σύστημα και τις συζητήσεις που αφορούν στη διαμόρφωση νέων σχηματισμών ή παραλλαγές των υπαρχόντων.

Ανάμεσα στα κυρίαρχα ζητήματα που έχει να διαχειριστεί ο Ευ. Βενιζέλος, που επιστρέφει σήμερα από τις διακοπές του Πάσχα, είναι και εκείνο που αφορά στο πόρισμα για τον οικονομικό έλεγχο του κόμματος και φυσικά οι παρενέργειες που θα έχει στις εσωκομματικές ισορροπίες λόγω της ρήξης που έχει επιφέρει στις σχέσεις με τον Γ. Παπανδρέου. Εάν δεν υπάρξει τρόπος να πέσουν οι τόνοι και η σύγκρουση μεταξύ των δύο οξυνθεί ακόμα περισσότερο στα τέλη Μαΐου - οπότε και αναμένεται το πόρισμα να τεθεί υπόψη των κομματικών οργάνων μετά την επιστροφή του Ευ. Βενιζέλου από το εξωτερικό-, τότε δεν αποκλείεται να πάρουν σάρκα και οστά οι "προειδοποιήσεις" στελεχών του "παπανδρεϊκού" μπλοκ για μαζικές αποχωρήσεις και άρα διάσπαση που θα αποδυναμώσει περαιτέρω και σημαντικά το κόμμα.

Μέσα σε αυτό το ρευστό σκηνικό ανακατατάξεων και υπό την ανησυχία που προκαλεί στον χώρο αυτόν η εκτίμηση ότι θα υπάρξει πολύ υψηλή πόλωση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. στις επόμενες εκλογές -συνθήκες που μπορεί να επιφέρουν για το ΠΑΣΟΚ περαιτέρω πολιτική συμπίεση και αποδυνάμωση, επιμένουν οι φωνές που επιχειρηματολογούν υπέρ μιας ενίσχυσης της συνεργασίας με τον έναν από τους δύο αντίπαλους πόλους, τη Ν.Δ. και τον Αντ. Σαμαρά. Ιδίως ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών, στις οποίες η Ιπποκράτους αναμένεται να αντιμετωπίσει σημαντικό πρόβλημα λόγω πλέον και των οργανωτικών αδυναμιών του ΠΑΣΟΚ. 

Κάτι που φυσικά θα επέφερε μείζονες αντιρρήσεις από ισχυρή πλειοψηφία στελεχών (πόσο μάλλον σε επίπεδο κομματικής βάσης), που ήδη δυσανασχετούν για το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να λειτουργεί σαν "ουρά" του πρωθυπουργού. Μεγαλύτερη θα ήταν η αντιπαράθεση με στελέχη που εκτιμούν ότι ο "ο φυσικός χώρος του ΠΑΣΟΚ είναι αριστερά" και έχουν εισηγηθεί πολλάκις στην ηγεσία της Ιπποκράτους αλλαγή στρατηγικής απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και διακριτές σχέσεις από τη "Δεξιά του Σαμαρά".

Κοινά ψηφοδέλτια με Ν.Δ. στις διπλές εκλογές του 2014 προτείνει ο Θ. Πάγκαλος

Ο Θ. Πάγκαλος επανέφερε τη σχετική πρότασή του με άρθρο του στο "Βήμα", υποστηρίζοντας ότι... μια καλή ευκαιρία για να εφαρμοστεί αυτή η συνεργασία με τη Ν.Δ. είναι στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014, προκειμένου να "κερδίσουμε την κορυφή και τις βάσεις του συστήματος αντιπροσώπευσης: την παρουσία μας στις ευρωπαϊκές αποφάσεις και τους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης", έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος προωθεί την ιδέα για ένα ενιαίο μεγάλο κόμμα της Κεντροδεξιάς, λέγοντας ότι "η παράταξη είναι μία: η ευρωπαϊκή δημοκρατική παράταξη, που οφείλει να συνεχίσει την προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό της χώρας, τη μείωση του δημόσιου τομέα, το τέλος των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και τη κατάργηση των αιτιών τους και τον χειρισμό του δημόσιου χρέους κατά τρόπο που θα επιτρέψει την ομαλή μας ενσωμάτωση στην παγκόσμια χρηματοδοτική αγορά".

 Έτσι προτείνει ευθέως "να αρχίσει αμέσως η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση κοινού ψηφοδελτίου στις ευρωεκλογές των ευρωπαϊκών δημοκρατικών δυνάμεων, που θα υποστηρίξει με επάρκεια και συνέπεια και τη θέση τις Ελλάδας μέσα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι", και σημειώνει ότι "αυτή η προσπάθεια πρέπει να περιλαμβάνει και τη Νέα Δημοκρατία, όχι απλώς ως ισότιμο αλλά ως καθοριστικό παράγοντα". Όσον αφορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές, προτείνει "να αφεθούν ελεύθερες οι τοπικές δυνάμεις των κομμάτων να συγκροτήσουν ψηφοδέλτια συσπείρωσης των δημοκρατικών δυνάμεων που θέλουν να αγωνιστούν για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας".

 Το SPD εγκαταλείπει τη Σοσιαλιστική Δεθνή. Το ΠΑΣΟΚ;

Πέραν αυτών που θα σηματοδοτούσαν και θα προϋπέθεταν αλλαγές τεράστιας πολιτικής σημασίας για το ΠΑΣΟΚ, αναμένεται με ενδιαφέρον για τη φυσιογνωμία του κόμματος η στάση που θα κρατήσει ο Ευ. Βενιζέλος απέναντι στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κίνηση του SPD να "αποχωρήσει" από τον σχηματισμό της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και να ιδρύσει νέα διεθνή οργάνωση, την "Προοδευτική Συμμαχία", όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στο περιοδικό Focus. Κεντρικό επιχείρημά του για την αποκόλληση από τη Σ.Δ., στην οποία προεδρεύει ο Γ. Παπανδρέου, είναι ότι δεν παρεμβαίνει στις παγκόσμιες εξελίξεις. Η ανακοίνωση της νέας οργάνωσης αναμένεται να γίνει στις 22 Μαΐου στη Λειψία και να συνδυαστεί με τον εορτασμό για τα 150 χρόνια από την ίδρυση του SPD, εκδηλώσεις στις οποίες έχουν προσκληθεί δεκάδες συγγενικά κόμματα, μεταξύ των οποίων και το ΠΑΣΟΚ.

Ο Ευ. Βενιζέλος είχε προαναγγείλει μάλιστα τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση πολύ πριν την παραπάνω εξέλιξη και εκ των πραγμάτων θα κληθεί να απαντήσει θετικά ή αρνητικά στην πρόσκληση για συμμετοχή στο υπό διαμόρφωση αντίπαλο δέος της Σ.Δ. Είναι προφανές ότι η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στη γερμανική "Προοδευτική Συμμαχία" θα επέφερε νέες ισχυρότατες εσωκομματικές αναταράξεις, αφού θα σηματοδοτούσε νέα σφοδρή σύγκρουση με τον Γ. Παπανδρέου. 

Σε συμβολικό δε επίπεδο θα επισφράγιζε την... απαγκίστρωση από το "σοσιαλιστικό" παρελθόν σε ένα πιο... "προοδευτικό" μέλλον και θα μπορούσε να "νομιμοποιήσει" πολιτικά πιο εύκολα ενδεχόμενες συνεργασίες με σχηματισμούς της "Κεντροδεξιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: