ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Με την ευκαιρία των εγκαινίων Μουσείου Μπελογιάννη

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν εκτός από τα προβλήματα και τις ανάγκες της περιοχής, και το θέμα της λειτουργίας της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου Αμαλιάδας, το οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα από το 2004 και είναι κομβικής σημασίας για το νοσηλευτικό ίδρυμα.

Αλ. Τσίπρας: «Η Δυτική Ελλάδα και η δυτική Πελοπόννησος είναι ένα ευλογημένο φυσικό περιβάλλον»

Διώρη συνάντηση είχε ο πρωθυπουργός στο δημαρχείο Ήλιδας, με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολο Κατσιφάρα, δημάρχους της Ηλείας και εκπροσώπους φορέων, για τα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αμαλιάδα, για τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης «Νίκος Μπελογιάννης».
Για τα προβλήματα, τις ανάγκες και τις δυνατότητες της περιοχής συζήτησαν οι φορείς με τον πρωθυπουργό το μεσημέρι στην Αμαλιάδα. «Η Δυτική Ελλάδα και η δυτική Πελοπόννησος έχει μεγάλες δυνατότητες, είναι ένα ευλογημένο φυσικό περιβάλλον, με μία πολύ μεγάλη κληρονομιά, αρχαιοελληνική κληρονομιά και παράδοση πολιτισμική. Ο συνδυασμός αυτών, παράλληλα με τις δυνατότητες της παραγωγικής ανασυγκρότησης, σε ό,τι αφορά τον πρωτογενή τομέα, μπορούν να δώσουν ελπίδα και προοπτική, ώστε να ξαναγυρίσουν οι άνθρωποι πίσω στον τόπο τους»,  τόνισε ο πρωθυπουργός.
 
Κατά την διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν εκτός από τα προβλήματα και τις ανάγκες της περιοχής, και το θέμα της λειτουργίας της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου Αμαλιάδας, το οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα από το 2004 και είναι κομβικής σημασίας για το νοσηλευτικό ίδρυμα, με τον Αλέξη Τσίπρα να δήλωσε ότι έχει γνώση του θέματος και θα υπάρξουν εξελίξεις το επόμενο διάστημα. Επίσης, συνάντηση είχε και με αντιπροσωπεία εργαζομένων του Δήμου Πηνειού, οι οποίοι είναι με οκτάμηνη σύμβαση και του εξέφρασαν την ανησυχία τους, τι θα γίνει όταν τελειώσουν οι παρατάσεις των συμβάσεών τους, με τον πρωθυπουργό να τους επεσήμανε ότι περιμένει την αξιολόγηση και στη συνέχεια θα χειριστεί το συγκεκριμένο θέμα.
Ο Αλέξης Τσίπρας εξερχόμενος από την σύσκεψη με τους φορείς υπογράμμισε ότι "ανανέωσα το ραντεβού στην μεγάλη συζήτηση για το νέο μοντέλο της παραγωγικής ανασυγκρότησης, τη νέα στρατηγική για το εθνικό σχέδιο που αφορά την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση, που θα ξεκινήσει μέσα σε έναν ευρύ διάλογο με φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση...Μέσα στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, ελπίζω να ξαναβρεθώ στον τόπο σας και να δρομολογήσουμε την επίλυση χρόνιων σημαντικών προβλημάτων".
 
Ο πρωθυπουργός βρέθηκε σήμερα στην Αμαλιάδα προκειμένου να εγκαινιάσει την μόνιμη έκθεση «Νίκος Μπελογιάννης», στο σπίτι του συμβόλου της Αριστεράς, στη γενέτειρά του. Στην Πλατεία Μπελογιάννη έφτασε στις 12:30 το μεσημέρι, όπου και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Νίκου Μπελογιάννη. Το παρών έδωσαν εκτός από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, πολλοί υπουργοί, βουλευτές και απλοί πολίτες. Κατά την διάρκεια του χαιρετισμού στα εγκαίνια της έκθεσης, τόνισε ότι  «ο Μπελογιάννης και εκατοντάδες άλλοι εκτελέστηκαν για να τορπιλιστεί κάθε προοπτική πολιτικής και εθνικής συνεννόησης, μετά τα βάρβαρα χρόνια του εμφυλίου, για να συνεχιστούν να κυβερνούν οι ξένες δυνάμεις με τους αντιπροσώπους τους». Ακόμη αναφέρθηκε και στην άλλη πλευρά του Νίκου Μπελογιάννη και στα γραπτά, που άφησε στην πολιτική του και πνευματική του κληρονομιά. «Μια παρακαταθήκη που σήμερα έρχεται να αναγνωρίσει σχεδόν το σύνολο του δημοκρατικού κόσμου στον τόπο. Ναι, στο δημοκρατικό πλαίσιο χωράνε συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις. Τις διεξάγουμε, όμως, τιμώντας την ιστορία μας, αλλά το κυριότερο, τις διεξάγουμε κοιτάζοντας και προχωρώντας προς τα μπροστά» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
 
Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, τόνισε ότι «κοιτάζουμε κατάματα την ιστορία μας, διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε, τιμούμε όσους άφησαν αδρό το αποτύπωμά τους. Εργαζόμαστε για την αποκατάσταση και την ανασύσταση της ιστορικής μνήμης γιατί θεωρούμε πως η προσπάθεια αυτή είναι μια διαχρονική καταξίωση της δημοκρατίας μας».

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στον χαιρετισμό του υποστήριξε ότι «το ΚΚΕ στέκεται μπροστά στο μνημείο, στο μουσείο, στα κείμενα του Νίκου Μπελογιάννη, στις εκδηλώσεις που τιμούν τη μνήμη του, με την πεποίθηση ότι συνεχίζει στις σημερινές συνθήκες τον αγώνα για τον οποίο εκείνος θυσιάστηκε». 
 
Ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος διάβασε μήνυμα του γιου του Νίκου Μπελογιάννη, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «στην Αμαλιάδα σήμερα, στο πρόσωπο ενός αγωνιστή τιμούμε όλους εκείνους που όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στις γερμανικές ερπύστριες και απέναντι στην αμερικανική πολεμική μηχανή...Το μουσείο αυτό, που ξεκινάει σήμερα τη λειτουργία του, δρομολογήθηκε το 1995, όταν με επιθυμία της μητέρας μου, Έλλης Παππά, δώρισα στον δήμο Αμαλιάδας το σπίτι που είχα κληρονομήσει από τη γιαγιά μου, Βασιλική Μπελογιάννη. Ακολούθησαν 22 χρόνια καθυστερήσεων, αδέξιων χειρισμών και παλινδρομήσεων, ώσπου πέρυσι να βρεθούμε στην παρακάτω ευνοϊκή συγκυρία. Η τωρινή δημοτική Αρχή υπό τον Χρήστο Χριστοδουλόπουλο να θεωρήσει το μουσείο έργο προτεραιότητας και όχι, όπως άλλοι προηγουμένως, προεκλογικό πυροτέχνημα. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Γεωργοπούλου, να αφοσιωθεί στην υπόθεση του Μουσείου και να κάνει επιτυχημένες ενέργειες στην κατάλληλη κατεύθυνση. Η Βουλή των Ελλήνων να υιοθετήσει με προθυμία το έργο της διαμόρφωσης και να το αναθέσει στη βιβλιοθήκη της Βουλής».
 
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Βουλής ξεναγήθηκαν στους χώρους της μόνιμης έκθεσης, η οποία στεγάζεται στην οικία Μπελογιάννη, ύστερα από δωρεά στον δήμο Ήλιδας από τον γιο του και την σύζυγό του Έλλη Παππά. Παντού φωτογραφίες του κοσμούν τους τοίχους του Μουσείου, φωτογραφίες από ολόκληρη τη διαδρομή του, προσωπικά του έγγραφα και ντοκουμέντα. Ένα τμήμα του Μουσείου είναι αφιερωμένο στην ιστορία της Αμαλιάδας. Το υπόλοιπο κομμάτι της έκθεσης είναι αφιερωμένο στη ζωή και τους αγώνες του Νίκου Μπελογιάννη, αλλά και στη ζωή του με την πρώτη του σύζυγο, ένα μέρος στην Έλλη Παππά, τη μητέρα του γιου του, υπάρχουν στις προθήκες σημαντικά αντικείμενα από την μητέρα του. Ακόμη ένα μεγάλο τμήμα έχει αφιερωθεί στην δίκη και την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη. Τα ρούχα που φορούσε στη φυλακή είναι εκεί, ενώ σε κάνει να ανατριχιάζεις η προθήκη που έχει το παλτό του Νίκου Μπελογιάννη, το παλτό που φορούσε και έβγαλε λίγα λεπτά πριν από την εκτέλεσή του. 
 
Η συμβολή της Βουλής στη διοργάνωση της Μόνιμης Έκθεσης θα υλοποιηθεί σε δύο στάδια. Το πρώτο αφορά τη λειτουργία του α΄ ορόφου της οικίας και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τον μουσειολογικό σχεδιασμό, την ιστορική έρευνα, τη διαμόρφωση του χώρου όπου θα στεγαστεί η Έκθεση, την εκπαίδευση του αναγκαίου προσωπικού στο οποίο θα ανατεθεί η λειτουργία της. Το β΄ στάδιο, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Οκτωβρίου, αφορά τη διαμόρφωση και λειτουργία του ισογείου της οικίας ως εκθεσιακού χώρου, ώστε να υπάρχει η νοηματική συνέχεια με τον εκθεσιακό χώρο του α΄ ορόφου και να διασφαλίζεται η ιστορική, αισθητική και λειτουργική σύνδεση του συνόλου της οικίας.
Στο Κόκκινο 105,5 - Βίκυ Δρακούλη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: