ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Βίζερ: Μπορούμε να κλείσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση

“Αν το θέλουν όλοι, μπορούμε να κλείσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή». Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα του επικεφαλής του EWG Τόμας Βίζερ, ο οποίος μίλησε στο φόρουμ των Δελφών για να προσθέσει σε αισιόδοξο τόνο ότι «Το Grexit ήταν κάποια στιγμή στο τραπέζι, τουλάχιστον σε ότι αφορά την οπτική της αγοράς, αλλά πιστεύω ότι αυτό έχει αλλάξει τελείως».


«Είχαμε πολύ δύσκολες στιγμές το καλοκαίρι και αποφάσεις που έπρεπε να πάρουμε», τόνισε για να προσθέσει «Από τεχνική πλευρά όμως τα πράγματα είναι πιο εύκολα, αν υπάρχει θέληση. Αν το θέλουν όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε στις πολιτικές της β’ αξιολόγησης ως την επόμενη Παρασκευή.

Στον αντίποδα, υποστήριξε ότι είναι απογοητευτικό το γεγονός πως είμαστε ακόμη στη β’ αξιολόγηση, καθώς το πρόγραμμα «τρέχει» για 1,5 χρόνο. « Αυτό είναι τροφή για σκέψη για το εάν μπορούμε λίγο να επιταχύνουμε», είπε χαρακτηριστικά

Κατά τον επικεφαλής του EwG υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το ΔΝΤ να μπει στο πρόγραμμα. Μετά θα είναι πολύ πιο εύκολη η «πλεύση».

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «υπάρχουν κάποιοι (σ.σ.όχι μόνο σε αυτή τη χώρα) που κάνουν όνειρα για πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ. Πρέπει να είναι ρεαλιστές. Χωρίς το ΔΝΤ αυτό το πρόγραμμα σταματά», ενώ πρόσθεσε « Σε μια τέτοια περίπτωση θα χρειαζόταν Σύνοδος Κορυφής για να αποφασίσει τα επόμενα βήματα. Ηγέτες χωρών και υπουργοί οικονομικών μπορεί να πουν ότι χρειάζεται αλλαγή στη συμφωνία του ESM και θα πρέπει να γίνουν διαβουλεύσεις ως το φθινόπωρο». 

Ακόμη, συμπλήρωσε με νόημα «Η αναμονή αυτή τώρα είναι καταστροφική, το πιο ηλίθιο που μπορούμε να κάνουμε» για να αντιτάξει «Υπάρχουν σημάδια προόδου και μπορούμε είτε να προχωρήσουμε μπροστά ή να υποχωρήσουμε». Κατά τον κ. Βίζερ χρειάζονται γρήγορες αποφάσεις ώστε οι αρνητικές ανισορροπίες που υπάρχουν στη χώρα να αντιμετωπιστούν.

Θα εφαρμοστούν τα Μεσοπρόθεσμα στο τέλος του προγράμματος

Ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση για το χρέος και αν μπορούν να γίνουν βήματα πριν το Σεπτέμβριο (γερμανικές εκλογές) είπε ότι έγινε εξειδίκευση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που εφαρμόζονται ήδη. «Δεν είναι στραγάλια η μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ».

Υπάρχει πολύ ξεκάθαρη δέσμευση ότι θα γίνουν και άλλα υπό όρους μετά το τέλος του προγράμματος. «Στο ΔΝΤ θέλουν πολύ περισσότερη εξειδίκευση», είπε και πρόσθεσε «Θα δούμε στο Eurogroup που θα αποφασίσει τι θα γίνει. Δεν θα υπάρχουν νέα μέτρα, αλλά εξειδίκευση όσων έχουμε ήδη αποφασίσει πίσω στον Μάιο».

Υποστήριξε ότι εκτός της Ευρώπης πολλοί δεν καταλαβαίνουν ότι η πολιτική δέσμευση 19 ΥΠΟΙΚ και των Θεσμών να κάνουν κάτι στα μέσα του 2018 είναι τόσο δεσμευτικό όσο και να είναι εγγεγραμμένο στο Σύνταγμα. Είναι μια δέσμευση από την οποία κανείς δεν θα κάνει πίσω.

Τέλος, σημείωσε ότι εύχεται να υπάρξει στο μέλλον ένας δημόσιος τομέας χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις και «διαπραγματεύσεις χωρίς τόσο πολύ δράμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: