ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Γιούνκερ: Η απεργία είναι εθνική αρμοδιότητα και μόνον

Στο πλευρό της Ελλάδας τάσσονται Ευρωπαίοι ηγέτες 


Ευρωπαίοι ηγέτες τάσσονται ο ένας μετά τον άλλον υπέρ της προστασίας του Ευρωπαϊκού κεκτημένου, σε συνέχεια της επιστολής του Αλέξη Τσίπρα. Όπως τονίζουν πηγές της κυβέρνησης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναμένονται κι άλλες παρόμοιες δηλώσεις έως την υιοθέτηση της Διακήρυξης της Ρώμης.

Να σημειωθεί ότι στη Διακήρυξη της Ρώμης, μετά από τις παρεμβάσεις της Αθήνας, διατηρήθηκε - παρά ενστάσεις πολλών χωρών - το κομμάτι του κειμένου για την κοινωνική Ευρώπη και μάλιστα προστέθηκε αναφορά στην καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία απουσίαζε από τα πρώτα σχέδια.


 
Γιούνκερ: Υποστήριξα μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων
 
 Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ σημείωσε σε δήλωσή του ότι "δημοσίως με τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα ήδη από τον Μάιο 2015 εξέφρασα την υποστήριξή μου σε δίκαια και αποτελεσματικά συστήματα συλλογικών διαπραγματεύσεων" και ότι (πρέπει να υπάρξει) "δέσμευση των πιστωτών, να δώσουν στην Ελλάδα το επιθυμητό και απαραίτητο περιθώριο ελιγμών για να δημιουργήσει το δικό της μέλλον. Όλα αυτά με σεβασμό προς το κοινωνικό κεκτημένο, του οποίου είμαστε οι θεματοφύλακες".
 
Ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία, τονίζοντας ότι "όλοι οι φορείς θα πρέπει να εργαστούν με υπευθυνότητα για την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο όσο το δυνατόν γρηγορότερα" και πως "το επόμενο ραντεβού θα πρέπει να είναι στο Eurogroup της 7ης Απριλίου". Πρόσθεσε ότι "ιδανικά, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι τότε και εμείς θα συνεχίσουμε να σας υποστηρίζουμε για τον σκοπό αυτό.

Στο μεταξύ, ο κ. Γιούνκερ μιλώντας στη συνεδρίαση των κοινωνικών εταίρων και ευρωπαϊκών συνδικάτων με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς επανέλαβε ότι "το κοινωνικό κεκτημένο ισχύει για όλους", και τόνισε ότι "η Ελλάδα μας χρειάζεται, αλλά κι εμείς χρειαζόμαστε την Ελλάδα επίσης". 
 
Ο κ. Γιούνκερ κατά την ομιλία του ανέφερε ότι η Επιτροπή του έχει ξεκινήσει μια διαδικασία συλλογισμού επί του πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων. "Πάντα ήμουν υπέρ αυτού, θέλω να το επιτύχω κατά τη διάρκεια της θητείας μου", τόνισε, για να προσθέτει πως αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς και τους δύο εταίρους, τα σωματεία και τους εργοδότες.
 
"Έχουμε μερικές φορές προβλήματα στις σχέσεις μας με κράτη-μέλη. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα μας είναι με τους Έλληνες συναδέλφους και φίλους", είπε, για να σημειώσει ότι η νομοθεσία για την απεργία είναι εθνική αρμοδιότητα, όχι του ΔΝΤ, όχι της ΕΕ και πως "δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την Ελληνική νομοθεσία, όταν πρόκειται για τις απεργίες".
 
Ο κ. Γιούνκερ, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι "το κοινωνικό κεκτημένο ισχύει για όλους", ότι υπ' αυτή την έννοια ο ίδιος συνηγορεί υπέρ μιας πολιτικής μη παράλογης, και πως "η Ελλάδα μας χρειάζεται, αλλά κι εμείς χρειαζόμαστε την Ελλάδα επίσης".


Τζεντιλόνι: Προστασία του κοινωνικού κεκτημένου χωρίς καμία εξαίρεση, όπως σωστά σημείωσε ο Τσίπρας
 
Την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την διαφύλαξη του Ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου και ειδικότερα τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων στήριξε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι. "Να προστατεύσουμε το κοινωνικό κεκτημένο σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ χωρίς καμία εξαίρεση, όπως σωστά σημείωσε σε επιστολή του ο φίλος μου Έλληνας πρωθυπουργός", τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός στην ομιλία του προς τους κοινωνικούς εταίρους και τα ευρωπαϊκά συνδικάτα, με την οποία άνοιξε τη σχετική συνεδρίαση, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη Σύνοδο της Ρώμης.
 
Ειδικότερα, ο κ. Τζεντιλόνι δήλωσε: «Ξέρουμε ότι η κρίση έχει προκαλέσει σε πολλά κράτη μέλη εξίσου σοβαρές κοινωνικές κρίσεις. Ξέρουμε ότι η ΕΕ είναι ένα σύστημα αξιών και κανόνων, μεταξύ των οποίων και οι κοινωνικές κατακτήσεις, το λεγόμενο κοινωνικό κεκτημένο [σ.σ. acquis sociale], ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που επετεύχθησαν στα 60 χρόνια ολοκλήρωσης. Και πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε ο,τι περνάει από το χέρι μας για να προστατεύσουμε αυτό το κοινωνικό κεκτημένο, σε όλα τα κράτη μέλη, χωρίς καμία εξαίρεση, όπως σωστά σημείωσε σε μία επιστολή του ο φίλος μου Έλληνας Πρωθυπουργός. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι από την κοινωνική διάσταση μπορεί να ξεκινήσει μία νέα ώθηση στη διαδικασία ολοκλήρωσης».




Τζ. Πιτέλα: Να μην υπογραφεί η Συνθήκη της Ρώμης

«Η κοινωνική ατζέντα και ο αντίστοιχος πυλώνας θα πρέπει να είναι μία από τις πιο σημαντικές δεσμεύσεις της διακήρυξης της Ρώμης. Χωρίς αυτό το σημείο, πρότεινα στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, να μην το υπογράψει», τονίζει σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Euractiv ο Τζιάνι Πιτέλα, επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στο Ευρωκοινοβούλιο.


Ο κ. Πιτέλα ερωτηθείς για το αίτημα που διατύπωσε η ελληνική κυβέρνηση να συμπεριληφθεί το θέμα του σεβασμού των συλλογικών συμβάσεων στη διακήρυξη της Ρώμης τόνισε:«Συμφωνώ με αυτό. Είμαι βέβαιος ότι οι σοσιαλιστές ηγέτες μας στο Συμβούλιο της ΕΕ δεν θα επιτρέψουν αυτό το σημείο να απουσιάζει από το τελικό κείμενο. Θα πρέπει να είναι ο πυρήνας της διακήρυξης».
 
Μαξίμου: "Προφανής η δικαίωση της προσπάθειας της Ελλάδας"
 
Ως θετικό βήμα σχολίαζαν πηγές της κυβέρνησης την αναγνώριση εκ μέρους του προέδρου Γιούνκερ ότι η Ελλάδα δεν εξαιρείται από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Σημείωναν ως προφανή τη δικαίωση της προσπάθειας της Ελλάδας και επισήμαιναν πως "το μόνο που μένει τώρα να διευκρινιστεί είναι ποια είναι η θέση της ΝΔ".


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Τσίπρας: Ζητάμε ξεκάθαρη απάντηση για τα εργασιακά

Δεν υπάρχουν σχόλια: