ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

«Η Μαγεία του Πτυχίου», προμαχώνας σκέψης των ΑΕΙ


Διαλεκτά ονόματα της πανεπιστημιακής κοινότητας βρέθηκαν στο πάνελ των παρουσιαστών.


«Με πειράζει ιδιαίτερα ο ύπουλος πόλεμος, που γίνεται κατά του δημόσιου Πανεπιστημίου» είπε ο τ. Πρύτανης Γιώργος Παναγιωτάκης, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Παντ. Κυπριανού

Ο Παντ. Κυπριανός.
«Με πειράζει ιδιαίτερα ο ύπουλος πόλεμος, που γίνεται κατά του δημόσιου Πανεπιστημίου» τόνισε ο τ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργος Παναγιωτάκης,  για να επιβραβευτεί αυτή του η τοποθέτηση από το βιβλιόφιλο κοινό. «Απαξιώνουν τα ελληνικά πανεπιστήμια, αλλά εφόσον είναι έτσι γιατί δεν μας εξηγούν πως οι φοιτητές μας είναι περιζήτητοι στο εξωτερικό και αμέσως πιάνουν εργασία εκεί;» αναρωτήθηκε κατά την διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του συναδέλφου του στο ΑΕΙ Πατρών Παντελή Κυπριανού.
«Η Μαγεία του Πτυχίου - Πανεπιστήμια, απόφοιτοι, κοινωνικές τροχιές - 1837-2015» το βιβλίο που είναι γραμμένο από τον Παντ. Κυπριανό και παρουσιάστηκε χθες, Παρασκευή 3-3-2017, στην κατάμεστη βιβλιόφιλου κοινού, Αγορά Αργύρη της Πάτρας, είναι ένα  πόνημα 260 σελίδων, που μπορεί αβίαστα να χαρακτηριστεί ως πολιτικό εργαλείο, για την κατανόηση των βαθύτερων αιτιών, που από την εγκαθίδρυση του ελληνικού κράτους οδήγησαν ολόκληρη την κοινωνία επί πολλά χρόνια να βρίσκεται μαργιολεμένη κυνηγώντας την οικονομική και καταξίωση, με όπλο την μόρφωση. Αυτήν την μόρφωση, η οποία κατ' ανάγκη δεν αποτελεί και γνώση, που ψευδώς επισφραγίζονταν με την απόκτηση του πτυχίου, του χαρτιού που αποτελεί εισιτήριο για την επιβίβαση στην αμαξοστοιχία των επαΐοντων την ελληνικής κοινωνίας.
Οι εκδόσεις Βιβλιόραμα, το βιβλιοπωλείο Το Δόντι, το Διαπανεπιστημιακό Δίκτυο Πολιτικών Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΠΑΕ) και η Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Πάτρας, κάλεσαν το κοινό για να ακούσει και να εκφράσει απόψεις επί αυτού του βιβλίου, που ειρήσθω εν παρόδω, θα αναφέρω ότι  ήδη έχει παρουσιαστεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και χθες στην Πάτρα, ενώ εκκρεμούν αιτήσεις για παρουσίαση  σε άλλες είκοσι πόλεις, όπως ανέφερε ο συγγραφέας
Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό της κας Φωτεινής Συριώτη – Κυπραίου, Προέδρου της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δήμου Πάτρας, που επαίνεσε τον συγγραφέα για την συμβολή του στα ελληνικά Γράμματα και ακολούθησαν με ομιλίες-παρεμβάσεις τους  ο κ. Βασίλης Καρδάσης, Προέδρος Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, η κα Πανωραία Μαυρόγιαννη, Εκπαιδευτικός Αρσακείων Σχολείων, Φοιτήτρια στο Διαπανεπιστημιακό Μεταπτυχιακό με θέμα «Πολιτική Ανώτατης Εκπαίδευσης» και ο τ. Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών κ. Γιώργος Παναγιωτάκης,  ο οποίος αν και όπως  ακούστηκε από τον συντονιστή της παρουσίασης κ. Γιώργο Σταμέλο, Καθηγητή ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Πατρών, συντονιστής ΠΑΕ, τοποθετήθηκε στο τέλος αλφαβητικής σειράς που ακολουθήθηκε για λόγους ευταξίας, απεδείχθη το πρώτο πολυβόλο υπεράσπισης του πάτριου εδάφους της Ανωτάτης Εκπαίδευσης.
Ο κ. Παναγιωτάκης, αφού δεν έκρυψε την αριστερή του πολιτική προτίμηση, την Κρητική του καταγωγή, που συνάδει με την Ηπειρώτικη του συγγραφέα και την  φιλική του σχέση και ιδεολογική συγγένεια με τον Παντελή Κυπριανό, μιλώντας άνευ χειρογράφου και αφήνοντας ελεύθερη τη γλώσσα του να ρέει υπέρ βωμών και εστιών, εξέφρασε παράπονο, αν δεν κατακεραύνωσε κιόλας για τις πολιτικές που ασκήθηκαν εναντίον των ΑΕΙ  του δημοσίου κατά το παρελθόν.
Πολιτικές που δεν στερούνταν ταξικού πρόσημου, όπως είπε, καθότι δίνονταν μία γενική κατεύθυνση απαξίωσης του θεσμού. «Με πειράζει ιδιαίτερα ο ύπουλος πόλεμος, που γίνεται κατά του δημόσιου Πανεπιστημίου» τόνισε, για να επιβραβευτεί αυτή του η τοποθέτηση από το βιβλιόφιλο κοινό. «Απαξιώνουν τα ελληνικά πανεπιστήμια, αλλά εφόσον είναι έτσι γιατί δεν μας εξηγούν πως οι φοιτητές μας είναι περιζήτητοι στο εξωτερικό και αμέσως πιάνουν εργασία εκεί;» αναρωτήθηκε.
Επίσης ανεμνήσθη της εποχής (Σαμαρο-βενιζέλων) κατά την οποία, από κοινού με τον συγγραφέα, τάχθηκαν κατά της διαγραφής εκ των Πανεπιστημίων των κακώς εννοούμενων «αιωνίων φοιτητών» και αισθάνθηκε  δικαιωμένος, όπως δήλωσε.
Και τούτο αναδείχθηκε ιδιαίτερα χθες, καθώς όπως είπε πέρασε το τελευταίο του μάθημα φοιτητής του Πανεπιστημίου Πατρών, που πάσχιζε επί 12ετία να λάβει το πτυχίο του.
Επί αυτού, όπως ειπώθηκε, η χώρα μας έχει τα περισσότερα πανεπιστήμια στην Ευρώπη και του πιο πολλούς πτυχιούχους. Γι αυτό η αναφορά σε εγκατάσταση στην Ελλάδα ιδιωτικών πανεπιστημίων, προκλεί το εύλογο ερώτημα. Γιατί ιδιωτικά; Για να παραγάγουν περισσότερους πτυχιούχους ανέργους;
Δεν είμαι από την φύση μου αντίθετος, αλλά εάν έρθουν, ας έρθουν. Μόνον να επιβληθούν κανόνες, είπε ο τ. Πρύτανης.
Τέλος κοινή συνιστώσα των ομιλητών ήταν ότι η μόρφωση που παρέχουν τα πανεπιστήμιά μας έχει ταξικό πρόσημο. Παράγουμε πτυχιούχους για τις ανάγκες της αγοράς, που λόγω ανταγωνισμού εκσυγχρονίζεται. Κι ενώ οι ανάγκες της αυξάνουν, οι πτυχιούχοι περνούν σε δεύτερη μοίρα και έρχονται νεώτεροι να τους αντικαταστήσουν και να διαθέσουν τις γνώσεις τους, ενώ οι προηγούμενοι βγαίνουν στην ανεργία.
Γενικότερα το βιβλίο του Παντελή Κυπριανού σωστά χαρακτηρίστηκε από τους ομιλητές πολιτικό βιβλίο πανεπιστημιακής γνώσης.
Και όπως κατέληξε ο συγγραφέας, «δυσκολεύτηκα πολύ, να το γράψω, γιατί έπρεπε να είναι κατανοητό από τον αναγνώστη. Δηλαδή ένα βιβλίο που μπορεί άνετα να το διαβάσει το βράδυ στο κρεβάτι του!






Δεν υπάρχουν σχόλια: