ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Λαθροθήρες κυνηγούν σπάνια πτηνά στο Κοτύχι Στροφυλιάς


Οι αγριόπαπιες, οι βαλτόπαπιες και άλλα σπάνια είδη, που έχουν βρει καταφύγιο στους υδροβιότοπους του Κοτυχίου και της Στροφυλιάς, σε Ηλεία και Αχαΐα αντίστοιχα, φαίνεται ότι έχουν μπει στο στόχαστρο λαθροκυνηγών της περιοχής.
 
 Ο περιβαλλοντολόγος και μέλος της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας Διονύσης Μαμμάσης μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» για το συγκεκριμένο θέμα,  τονίζοντας ότι  «υπάρχουν καταγραφές, φωτογραφικά καρέ, που εστιάζουν σε κάποιους λαθροθήρες , που μπαίνουν μέσα στους υγροτόπους με κάποιες βάρκες και περιμετρικά από τους καλαμιώνες , και δυστυχώς σκοτώνουν ανεξέλεγκτα κάποια πουλιά, τα οποία στο εθνικό πάρκο υπάρχει νομοθετικό διάταγμα, που απαγορεύει το κυνήγι».
Τα σπάνια αυτά είδη βρέθηκαν στην περιοχή της Αχαΐας και της Ηλείας με το ψυχρό κλίμα, που είχαμε τον Ιανουάριο. Κατέβηκαν πολλά πουλιά από τις βόρειες περιοχές της Ελλάδας , επειδή πάγωσαν οι λίμνες, και  για αυτό τον λόγο τότε,  το  Υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε καθολική απαγόρευση  για το κυνήγι. Μάλιστα είναι τόσο μαζικός ο θάνατός τους, που οι παράνομοι κυνηγοί θησαυρίζουν, πουλώντας τις σε ταβέρνες της Δυτικής Αχαΐας. «Δυστυχώς κάποιοι, ενώ υπήρχε και νόμος, δεν σεβάστηκαν το εθνικό πάρκο, δεν σεβάστηκαν τα προεδρικά διατάγματα και πήγαν και κυνήγησαν ανεξέλεγκτα , με αποτέλεσμα να υπάρχουν και φωτογραφίες , με σκοτωμένα πουλιά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαμμάσης.
 
Το ζήτημα απασχόλησε έντονα τις τοπικές αρχές, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων φορέων.  Η Οικολογική κίνηση Πάτρας με επιτροπή όλων των μελών, ξεκίνησε μια προσπάθεια για να υπάρχει ένας καλύτερος συντονισμός. «Η φύλαξη γίνεται από τον φορέα διαχείρισης και από τους επόπτες φύλαξης , δυστυχώς όμως αυτοί δεν είναι αστυνομικοί. Με το που καταγράψουν ένα γεγονός, πρέπει να ενημερώσουν αμέσως το δασαρχείο και στην συνέχεια την αστυνομική διεύθυνση Αχαΐας, ώστε  να παραβρεθούν στο σημείο και να ενεργήσουν αναλόγως. Λόγω της οικονομικής κρίσης δεν υπάρχουν χρήματα για να βάλουμε βενζίνη στα αυτοκίνητα, κάτι το οποίο τονίστηκε στην σύσκεψη , ώστε να ξεκινήσει πιο έντονη παρατήρηση και καταγραφή με τα οχήματα των αστυνομικών υπηρεσιών και όχι μόνο, ώστε να παταχθεί το συγκεκριμένο φαινόμενο» ανέφερε ο περιβαλλοντολόγος Διονύσης Μαμμάσης.
 
Στους υγροβιότοπους του Κοτυχίου και της Στροφυλιάς έχουν καταγραφεί  πάνω από 240 διαφορετικά είδη πουλιών , που πολλά από αυτά είναι σπάνια, είναι απειλούμενα, και βρίσκουν καταφύγιο , είτε προέρχονται από μετανάστευση, είτε να ξεκουραστούν ή για την διατροφή τους, με το μέλος της ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ. να υπογραμμίζει ότι «δυστυχώς υπάρχουν αυτοί οι ασυνείδητοι, που αμαυρώνουν αυτή την κατάσταση…Νομίζουν ότι όλα τα είδη είναι ίδια. Δεν είναι όλες φαλαρίδες, δεν είναι όλες πάπιες, μέσα σε αυτές υπάρχουν και βαλτόπαπιες , που είναι μετρημένες στα δάχτυλα».
 
Τα μέτρα, που αποφασίστηκαν στην σύσκεψη είναι τα εξής: α) αύξηση περιπολιών, β) να βαφτούν με συγκεκριμένο χρώμα τα ειδικά τύπου πλοιάρια, που νόμιμα κινούνται στον υδροβιότοπο,  και γ) δημιουργία ενός φυλακίου στο τείχος των Δυμαίων, το οποίο εξασφαλίζει στους παρατηρητές, που θα αναλάβουν  την  φύλαξη του Κοτυχίου, ευρυγώνια κάλυψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: