ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Σβίγκου: Η ΝΔ πιέζει για τα αιτήματα της ολιγαρχίας

«Στόχος μας είναι μια συμφωνία κοινωνικά βιώσιμη που θα εγγυάται την ανάπτυξη και δεν θα την υπονομεύει. Χρειαζόμαστε μια πολιτική μείωσης των ανισοτήτων, δίκαιης αναδιανομής του πλούτου και διασφάλισης των δικαιωμάτων όλων σε μια αξιοπρεπή εργασία» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.


Όπως σημείωσε, «στο Eurogroup έχει συμφωνηθεί ότι το δημοσιονομικό αντίκτυπο θα είναι μηδενικό. Οπότε για όποιο μέτρο θα παρθεί, είτε στο αφορολόγητο, είτε σε οποιονδήποτε άλλον τομέα, θα υπάρχει και αντίστοιχο θετικό μέτρο. Η δική μας θέση είναι τα αντίμετρα να είναι στοχευμένα με τέτοιον τρόπο ώστε να μην επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά. Και θα πρέπει να μάθουμε ποια είναι η στάση της αντιπολίτευσης σχετικά με τα αντίμετρα και πού πιστεύει ότι αυτά πρέπει να κατευθυνθούν. Γιατί έχουμε ακούσει προτάσεις και από τον ΣΕΒ, έχουμε ακούσει από διάφορους προτάσεις, δεν έχουμε ακούσει ακόμη από τη ΝΔ που τελικά πιστεύει ότι πρέπει να κατευθυνθούν αυτά τα αντίμετρα»...

Η Ρ. Σβίγκου ανέφερε επίσης ότι «η ελληνική πλευρά από την αρχή έχει τονίσει ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το δυνατόν γρηγορότερα, ώστε να μην υπάρχει ένα γενικευμένο κλίμα αβεβαιότητας που επηρεάζει την οικονομία. Από την άλλη, όμως, δίνεται έμφαση στο τι ακριβώς θα περιέχει η αξιολόγηση. Γιατί έχουμε δει και φωνές από την αντιπολίτευση οι οποίες λένε, «κλείστε άρον-άρον την αξιολόγηση», την ίδια στιγμή που περιμένει στη γωνία για να κατηγορήσει την κυβέρνηση για υποχωρήσεις».

Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ για τη στάση της: «Ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ πίεζε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για να διαπραγματευτούν και να μην δέχονται όλα όσα τους λένε οι δανειστές. Έπρεπε να κάνουν αυτό που κάνει η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός τώρα. Η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ στόχευσε στο να μην γίνουν αποδεκτά τα μνημονιακά παράλογα προγράμματα και για να ακολουθηθεί μια διαφορετική συνταγή… Η ΝΔ τη μία στιγμή λέει, κλείστε άρον-άρον την αξιολόγηση, ενώ δεν έχει απορρίψει ως παράλογες και αποκρουστικές τις απαιτήσεις των ακραίων κύκλων των δανειστών, οι οποίοι ήθελαν να φορτώσουν με 4,5 δις περισσότερα μέτρα την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Την επόμενη ακούμε τον κ. Κικίλια να ισχυρίζεται ότι πρόκειται για θέατρο κι ότι έχουν συμφωνηθεί όλα στη διαπραγμάτευση».

«Έχουμε φτάσει στο σημείο να πηγαίνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Βερολίνο για να παρουσιάσει στον κ. Σόιμπλε το πρόγραμμά του, χωρίς να βρει την οποιαδήποτε λέξη να πει είτε για τη ρύθμιση του χρέους, είτε για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Μάλιστα, αυτές τις χαρακτηρίζει και ιδεοληψίες της ελληνικής κυβέρνησης. Το 2011, το ’12 , το ’13, το, το ’14 ο κ. Τσίπρας και σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπιζόταν τα δικαιώματα της κοινωνίας. Και έλεγε ότι η συνταγή της λιτότητας, η οποία επιβαλλόταν με πολύ σκληρούς όρους, την οποία προσπαθήσαμε να την αλλάξουμε όταν εμείς αναλάβαμε την κυβέρνηση, δεν πρόκειται να μας οδηγήσει στην γη της ευημερίας που μας υποσχόταν ο κ Σαμαράς, ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Παπανδρέου. Τι έλεγαν οι υπουργοί των προηγούμενων κυβερνήσεων; «Ακόμα και αν δεν μας τα ζητούσαν αυτά, εμείς θα τα κάναμε». «Ακόμα και αν δεν ζητούσαν να απολύσουμε δημοσίους υπαλλήλους, εμείς θα το κάναμε».

«Ο δανειζόμενος μπορεί να μην είναι ο ισχυρός σε μια διαπραγμάτευση, αλλά προσπαθεί μέσα από τις κινήσεις που κάνει στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές επίπεδο, να χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα που έχει στη φαρέτρα του έτσι ώστε να αλλάξει τους συσχετισμούς υπέρ του. Και αυτό προσπαθεί να κάνει η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που εκλέχθηκε.

Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που εμείς δεν έχουμε αφήσει χώρα για χώρα, αξιωματούχο για αξιωματούχο, όταν όλες οι κινήσεις της κυβέρνησης, του Πρωθυπουργού, του κόμματος, στοχεύουν στο να αυξηθεί η διαπραγματευτική δύναμη της κυβέρνησης, έχουμε μια αντιπολίτευση να περιμένει στη γωνία και να προσπαθεί να επιβάλλει τα συμφέροντα της ολιγαρχίας. Και, μάλιστα, δεν ντρέπονται να το κάνουν αυτό και στις επαφές που έχουν με τους Ευρωπαίους ηγέτες. Όπως είδαμε να κάνει πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης».

Η Ράνια Σβίγκου υπογράμμισε ότι «κάνουμε τα πάντα μέσα σε ένα πολύ σκληρό πλαίσιο, σε ένα σκληρό δημοσιονομικό πλαίσιο και σε ένα πλαίσιο επιτροπείας, αξιοποιούμε όλες μας τις συμμαχίες, αξιοποιούμε όλα μας τα δυνατά όπλα και διεκδικούμε τα δικαιώματα της χώρας μας ως ισότιμο μέλος της Ε.Ε. Και γι αυτό ακριβώς έχει μεγάλη σημασία η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που για δεκαετίες αποτελούσε καταστατικό στοιχείο της Ε.Ε.

Βλέπουμε ότι, εκτός από μία κίνηση αποσάθρωσης της ευρωπαϊκής ιδέας μέσα από την άνοδο της ακροδεξιάς και του ευρωσκεπτικισμού, υπάρχουν και αντίρροπες δυνάμεις αμφισβήτησης του νεοφιλελευθερισμού και υπάρχει και μια κριτική πλέον σκοπιά από την πλευρά της σοσιαλδημοκρατίας και απέναντι στις πολιτικές που εκπονούνται στην Ευρώπη..Σε κάθε περίπτωση, όμως, ανεξάρτητα από τις δηλώσεις που μπορεί να γίνονται αυτή τη στιγμή περί Ευρώπης 2 ταχυτήτων, που πολλές φορές εξυπηρετούν και εσωτερικές σκοπιμότητες των χωρών που βρίσκονται πριν από σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις, εμείς συμμετέχουμε στη συζήτηση για αλλαγή της Ευρώπης, για αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη».

Σχετικά με την εισφορά των πολιτικών προσώπων, σημείωσε ότι «υπάρχει σπέκουλα ως προς το τι ακριβώς έφερε ο νόμος του 2016. Ο νόμος της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου είχε μειώσει τον συντελεστή του 5% για τα πολιτικά πρόσωπα, που θα γινόταν 3,5%. Εξαρτάται πλέον από το συνολικό εισόδημα το πόσο θα πληρώνει ένας βουλευτής. Αυτό σημαίνει πως από την στιγμή που υπάρχει και ο φορολογικός συντελεστής του 10% της εισφοράς αλληλεγγύης, η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών θα πληρώνει περισσότερα απ’ ότι πλήρωνε πριν. Αλλά, ανεξάρτητα απ’ αυτό, πρέπει να τονίσω ότι πρέπει να ξαναδούμε συνολικά και από την αρχή το ζήτημα της φορολογίας των βουλευτών και των φοροαπαλλαγών, ώστε οι πολίτες να μην αισθάνονται δεύτερης κατηγορίας απέναντι στους βουλευτές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: