ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Το υπ. Υγείας για την απόφαση του ΣτΕ:




«Δεν επηρεάζεται το σημερινό διοικητικό status στα νοσοκομεία»

 


«Για πρώτη φορά σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις εφάρμοσε τον νόμο, προέβη σε αξιολόγηση των Διοικητών και μέσα από την διαδικασία αυτή επέλεξε διατηρήσει στη θέση τους το 15% των διοικητών, για τους οποίους έκρινε ότι είχαν τα εχέγγυα της αποτελεσματικής διεύθυνσης των δημόσιων νοσοκομείων σε μια κρίσιμη περίοδο για το ΕΣΥ», τονίζεται μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με χθεσινές αναφορές σε ΜΜΕ , το Γ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης των απολύσεων ορισμένων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών νοσοκομείων ως μη νόμιμες λόγω πλημμελούς αιτιολόγησης

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει ότι «για 1η φορά τα τελευταία χρόνια το Υπουργείο Υγείας ακολούθησε  μια συγκεκριμένη διαδικασία διπλής αξιολόγησης των διοικητών των νοσοκομείων που περιλάμβανε αρχική βαθμολογημένη αποτίμηση του έργου τους  από τις οικείες ΥΠΕ , προφορική συνέντευξη και εισήγηση ( θετική ή αρνητική )  προς την πολιτική ηγεσία από την ειδική 5μελή  Επιτροπή  του Υπουργείου ( στην οποία συμμετείχαν πέραν του Γενικού Γραμματέα του Υ.Υ., ο Πρόεδρος του ΚΕΣΥ- που είχε οριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση- , Αντιπρόεδρος του ΑΣΕΠ,  καθηγητής του ΕΑΠ με εξειδίκευση στη διοίκηση υπηρεσιών υγείας  και υψηλόβαθμο  στέλεχος του ιδιωτικού τομέα όπως προβλέπει ο νόμος)».  

Το Υπουργείο  Υγείας, συνεχίζει η ανακοίνωση, «για πρώτη φορά σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις εφάρμοσε τον νόμο,  προέβη σε αξιολόγηση των Διοικητών και μέσα από την διαδικασία αυτή επέλεξε διατηρήσει στη θέση τους το 15% των διοικητών, για τους οποίους έκρινε ότι είχαν τα εχέγγυα της αποτελεσματικής διεύθυνσης  των δημόσιων νοσοκομείων σε μια κρίσιμη περίοδο για το ΕΣΥ».

Όπως επισημαίνει το υπουργείο: 

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι οι εν λόγω Διοικητές διορίστηκαν από την κυβέρνηση Σαμαρά  χωρίς την οποιαδήποτε αξιολόγηση , από μια απλή  λίστα ονομάτων  με αλφαβητική σειρά που η προηγούμενη Επιτροπή  παρέδωσε στον Υπουργό Υγείας.
  
Αυτοί λοιπόν που επιλέχθηκαν χωρίς αιτιολόγηση και αξιολόγηση, κρίθηκε από το ΣτΕ - αν ισχύουν τα δημοσιεύματα- ότι απομακρύνθηκαν με πλημμελή αιτιολόγηση! 

Σε κάθε περίπτωση , ακόμα και στο ενδεχόμενο της ακύρωσης των υπουργικών αποφάσεων  απόλυσης, δεν επηρεάζεται  το σημερινό διοικητικό status στα νοσοκομεία , γιατί η θητεία αυτών των Διοικητών έχει λήξει εδώ και καιρό και στη θέση τους έχουν τοποθετηθεί με απολύτως διαφανή και αξιοκρατική διαδικασία που κράτησε μήνες , οι νέοι διοικητές

Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι από τους επιλεγέντες  το 58% διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο και το 18% διδακτορικό τίτλο σπουδών, ενώ πάνω από 60% υπηρετεί ήδη στο ΕΣΥ και τη Δημόσια Διοίκηση. Η πλειονότητα των νέων Διοικητών είναι άνθρωποι που έχουν οργανική σχέση με την Υγεία, έχουν εξειδίκευση στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας και είναι αφοσιωμένοι στη δημόσια περίθαλψη.

Σήμερα, λοιπόν, τα νοσοκομεία έχουν νόμιμη Διοίκηση , οι Διοικητές και τα μέλη του ΔΣ συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντά τους, το Σύστημα Υγείας έχει σταθεροποιηθεί και ενισχύεται συστηματικά, τα μεγάλα κενά σε προσωπικό καλύπτονται σταδιακά , οι ανασφάλιστοι πολίτες έχουν δωρεάν πρόσβαση στο ΕΣΥ και , παρά τη χυδαία προπαγάνδα περί τριτοκοσμικών συνθηκών , η δημόσια περίθαλψη είναι όρθια και αξιόπιστη. 

Όσοι επενδύουν στην κατάρρευση του ΕΣΥ και στην υπονόμευση της προσπάθειας της πολιτικής ηγεσίας  του Υπουργείου Υγείας μέσω δικαστικών προσφυγών, θα διαψευστούν για άλλη μια φορά.  Το πολιτικό σχέδιο της αναβάθμισης και εξυγίανσης της  Υγείας  θα προχωρήσει και θα κριθεί στη βελτίωση της  καθημερινότητας  των εργαζομένων του ΕΣΥ και κυρίως  των πολιτών, στην ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας , στον  έλεγχο  της προκλητής ζήτησης , της σπατάλης , της διαφθοράς   και της εκμετάλλευσης του αρρώστου ,  και όχι στα δικαστήρια.

Όπως ανέφερε ο Π. Πολάκης στο facebook:

«Η απόφαση δεν παράγει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα, καθώς η θεωρητική θητεία αυτών έχει λήξει πλέον. Άρα δεν τίθεται θέμα επιστροφής τους, (όσων "δικαιώθηκαν" με αυτήν την απόφαση ή με μελλοντικές ίδιες αποφάσεις)». Αυτό σημειώνει, με ανάρτησή του στο Facebook, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, σχολιάζοντας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία κρίθηκαν μη νόμιμες οι απολύσεις διοικητών και αναπληρωτών διοικητών των κρατικών νοσοκομείων, που έγιναν το 2015, μετά από διαδικασία αξιολόγησης από πενταμελή επιτροπή του υπουργείου Υγείας. 

Ο κ. Πολάκης αναφέρει ότι «αυτοί οι διοικητές απομακρύνθηκαν με διαδικασία διπλής αξιολόγησης (βαθμολογία από διοικητές των ΥΠΕ και προφορική συνέντευξη από επιτροπή που προβλέπει ο νόμος), που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην ιστορία του ελληνικού κράτους». 

«Διατηρήσαμε 15 που είχαν θετική αξιολόγηση και είχαν παράξει έργο. Τα νοσοκομεία μας έχουν νόμιμες διοικήσεις, επιλεγμένες αξιοκρατικά (με ανοιχτή διαδικασία με 1.500 αιτήσεις) και οι οποίες συνεχίζουν κανονικά το έργο τους», προσθέτει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας. 

«Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του για το ΣτΕ και την απόφαση του .....Συνεχίζουμε....μέχρι τέλους τον αγώνα για την ανάταξη του δημοσίου συστήματος υγείας και τη μάχη κατά της διαφθοράς στον χώρο», καταλήγει ο κ. Πολάκης.

Μη νόμιμες έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας, απολύσεις διοικητών και αναπληρωτών διοικητών των κρατικών νοσοκομείων, που έγιναν το 2015, μετά από διαδικασία αξιολόγησης από πενταμελή επιτροπή του υπουργείου Υγείας. Ειδικότερα, το 2015, με αποφάσεις του υπουργού Υγείας και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, από τους 71 διοικητές και αναπληρωτές διοικητές που αξιολογήθηκαν, οι 59 (44 διοικητές) παύθηκαν από τα καθήκοντά τους και 12 παρέμειναν στις θέσεις τους.
Κάποιοι από τους διοικητές και αναπληρωτές διοικητές, των οποίων η θητεία παύθηκε πρόωρα, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζήτησαν να ακυρωθούν, ως αντισυνταγματικές και παράνομες, οι υπουργικές αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τις οποίες τέθηκαν σε αργία.

Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητές τους συμβούλους Επικρατείας, Γεώργιο Τσιμέκα, Δημήτριο Μακρή και Γιάννη Παπαγιάννη, εξέδωσε 11 αποφάσεις (690-700/2017) με τις οποίες κάνει δεκτές τις αιτήσεις 10 διοικητών και αναπληρωτών διοικητών (για μια υπόθεση καταργήθηκε η δίκη, καθώς είχε παρέλθει ο χρόνος της 3ετούς θητείας του προσφεύγοντα, κατά την ημέρα συζήτησης της υπόθεσης στο ακροατήριο) και ακυρώνει τις αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με τις κρίσεις του ΣτΕ, οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες τέθηκαν σε αργία οι διοικητές, κλπ των νοσοκομείων, είναι μη νόμιμες, καθώς έχουν πλημμελή αιτιολογία, όπως πλημμελώς αιτιολογημένο είναι και το πρακτικό της επιτροπής αξιολόγησης.

Στις αποφάσεις σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι στο πρακτικό της επιτροπής αξιολόγησης δεν περιγράφονται και δεν αναφέρονται συγκεκριμένα περιστατικά, αξιολογήσεις, εκτιμήσεις και γεγονότα για την συμπεριφορά των παυθέντων, έτσι ώστε να μπορεί να ελεγχθεί από το ΣτΕ η νομιμότητα της πρόωρης απομάκρυνσή τους.

Παράλληλα, αναμένεται να δημοσιευθεί και νέο πακέτο αποφάσεων, που αφορά και πάλι διοικητές και αναπληρωτές διοικητές νοσοκομείων.

Αναλυτικότερα, οι αποφάσεις αφορούν τους εξής διοικητές και υποδιοικητές των νοσοκομείων (σύμφωνα με την σειρά δημοσίευσης των αποφάσεων του ΣτΕ):

1) Γεώργιος Ραγκούσης, διοικητής γενικού νοσοκομείου Σάμου 'Αγιος Παντελεήμων και Κέντρου Υγείας Ικαρίας,
2) 'Αγγελος Λιόσης, διοικητής γενικού νοσοκομείου Ελευσίνας Θριάσιο
3) Δέσποινα Τσαγδή, διοικήτρια γενικού νοσοκομείου Αθηνών Σισμανόγλειο-Αμαλία Φλέμινγκ και Παίδων Πεντέλης,
4) Ευαγγελία Γιαννακάκου, διοικήτρια πανεπιστημιακού γενικού νοσοκομείου Αττικόν,
5) Παύλος Θεοδωράκης, διοικητής ψυχιατρικού νοσοκομείου Αττικής και ψυχιατρικού νοσοκομείου Αττικής -Δρομοκαϊτειο,
6) Παναγιώτης Παντελιάδης, Πανεπιστημιακό γενικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και νοσοκομείο ειδικών παθήσεων Θεσσαλονίκης, 7) Απόστολος Λέτσιος, διοικητής γενικού νοσοκομείου Πατρών, 'Αγιος Ανδρέας,
8) Αριστείδης Ζούμπος, αναπληρωτής διοικητής γενικού παίδων Πεντέλης (διασυνδεμένου με τα νοσοκομείο Σισμανόγλειο και Αμαλία Φλέμιγκ,
9) Μιλτιάδης Παπασταματίου, διοικητής γενικού νοσοκομείου θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία» και
10) Μάριος Τίγκας, αναπληρωτής διοικητής γενικού νοσοκομείου Αθηνών Κοργιαλένειο-Μπενάκειο ΕΕΣ.

Ακόμη, θεωρήθηκε καταργημένη η δίκη για τον Μιχαήλ Μελετιάδη, αναπληρωτή διοικητή του πανεπιστημιακού γενικού νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ και νοσοκομείου ειδικών παθήσεων Θεσσαλονίκης.

Πηγή: www.geft.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: