ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη, 2 Μαρτίου 2017

Ρ. Σβίγκου: Υπάρχουν οι προϋποθέσεις συμφωνίας
“Προχωράμε με όλες μας τις δυνάμεις και μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση για μια κοινωνικά βιώσιμη συμφωνία”, τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου στο σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του «Αθήνα 9.84».


Η Ράνια Σβίγκου επεσήμανε πως είναι θετικό στοιχείο ότι έχουν φύγει από το τραπέζι οι παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ, υπογραμμίζοντας ότι “με βάση και την απόφαση του Eurogroup, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας το συντομότερο δυνατό, που θα επιτρέψει και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

“Είναι δεδομένο βρισκόμαστε σε μια διαρκή σύγκρουση και σ’ ένα διαρκή πόλεμο με ακραίες και αντικοινωνικές απαιτήσεις των δανειστών αυτό είναι δεδομένο”, είπε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, και συνέχισε: “Δεν είπαμε ποτέ ότι η διαπραγμάτευση ή η υλοποίηση της συμφωνίας είναι ένας δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα. Δίνουμε μάχες και έχουμε συγκρούσεις και πετυχαίνουμε. Σ’ αυτή τη πορεία υπάρχουν συμβιβασμοί, υπάρχουν και νίκες και υπάρχει και διαρκής προσήλωση της κυβέρνησης σε κοινωνικά βιώσιμες και κοινωνικά δίκαιες λύσεις”.

Διαβάστε τα σημεία της συνέντευξης της Ρ. Σβίγκου:

Για την διαπραγμάτευση

Με βάση και την απόφαση του Eurogroup, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας το συντομότερο δυνατό, που θα επιτρέψει και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Προχωράμε με όλες μας τις δυνάμεις και μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση για μια κοινωνικά βιώσιμη συμφωνία. 

Προφανώς και μια συμφωνία για να είναι κοινωνικά βιώσιμη, θα πρέπει τα νοικοκυριά να μην επιβαρυνθούν. Και θα πρέπει και οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί να μην επιβαρυνθούν. Ακριβώς για να γίνει αυτό, θεωρούμε θετικό ότι έχουν φύγει οι παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ, που από τον Δεκέμβρη του 2015, αυτό που ζητούσε ήταν να νομοθετηθούν 4,5 δις μέτρα. Βασική παράμετρος συμφωνίας είναι ότι για κάθε ευρώ επιβάρυνσης θα υπάρχει και αντίστοιχο ευρώ ελάφρυνσης για τον Έλληνα πολίτη.

Για τη στάση του ΔΝΤ

Η σύγκρουση είναι μεταξύ ευρωπαικών θεσμών και ΔΝΤ.
Στα θετικά της διαπραγμάτευσης ότι το ΔΝΤ δέχθηκε συμφωνία για μέτρα με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο.

Δεν ήταν η ελληνική κυβέρνηση αυτή η οποία άνοιξε «πόλεμο» με το ΔΝΤ. Ήταν το ΔΝΤ αυτό που επέλεξε να απορρίπτει τα στοιχεία της Κομισιόν και να βασίζεται στις δικές του προβλέψεις, οι οποίες καμία σχέση δεν είχαν με την πραγματικότητα. Είναι ήττα για το ΔΝΤ, το ότι έχουν φύγει από το τραπέζι τα 4,5 δις μέτρα τα οποία ζητούσε και το ότι δέχτηκε ότι η συμφωνία που υπήρξε στο Eurogroup μιλάει για μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. Αυτό πρέπει να καταγραφεί στα θετικά της διαπραγμάτευσης.

Σε κάθε περίπτωση είναι λάθος να βλέπουμε το ζήτημα ως μια αντιπαράθεση μεταξύ ΔΝΤ και ελληνικής κυβέρνησης. Πρόκειται για μια σύγκρουση μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών, όσον αφορά τα στοιχεία. Όπως, επίσης, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι υπάρχουν και εντός του ΔΝΤ διαφοροποιήσεις ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με το ελληνικό πρόγραμμα.
 

Για τα μέτρα για το χρέος

Επιδιώκουμε συγκεκριμένα μεσοπρόθεσμα μέτρα, τα οποία θα δίνουν έναν καθαρό διάδρομο για το χρέος.

Αυτή τη στιγμή διαπραγματευόμαστε για τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Το Δεκέμβρη έγινε το Eurogroup, στο οποίο αποφασίστηκε ότι θα υπάρξουν βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Αυτό που μένει να δει αυτή η αξιολόγηση είναι ποια ακριβώς θα είναι τα μεσοπρόθεσμα, όπου εκεί υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Υπάρχει η άποψη της ελληνικής πλευράς, η οποία πιέζει για συγκεκριμένα μεσοπρόθεσμα μέτρα, τα οποία θα δίνουν έναν καθαρό διάδρομο για το χρέος. Μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η συζήτηση. Αυτό που είπε ο κ. Μοσκοβισί αφορά την εφαρμογή, το πότε δηλαδή θα εφαρμοστούν τα μεσοπρόθεσμα, τα οποία ήταν έτσι κι αλλιώς να εφαρμοστούν μετά το 2018.

Για το πλαίσιο της συμφωνίας

Δίνουμε μάχες, έχουμε συγκρούσεις και πετυχαίνουμε. Διαρκής η προσήλωση της κυβέρνησης σε κοινωνικά βιώσιμες και κοινωνικά δίκαιες λύσεις.

Βρισκόμαστε σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο επιτροπείας και λιτότητας. Σε αυτό το πλαίσιο κινούμαστε, μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο διαπραγματευόμαστε, αυτό το πλαίσιο προσπαθούμε να αλλάξουμε. Αυτή τη στιγμή πληθαίνουν οι φωνές στην Ευρώπη που μιλούν για αλλαγή πολιτικής, για στροφή σε αναπτυξιακές πολιτικές, για την ανάγκη προστασίας των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους. Θεωρούμε ότι σ’ αυτό έχει επιτελέσει πολύ θετικό ρόλο ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση, η οποία αντιπροσωπεύει μια διαφορετική φωνή για την Ευρώπη. Βλέπετε τις αλλαγές που υπάρχουν στο επίπεδο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και τις συζητήσεις που γίνονται σ’ αυτό το χώρο. Σ’ αυτή τη συζήτηση προσέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δυνάμεις της Αριστεράς, παρουσιάζοντας μια διαφορετική πρόταση για το μέλλον της Ευρώπης.

Είναι δεδομένο βρισκόμαστε σε μια διαρκή σύγκρουση και σ’ ένα διαρκή πόλεμο με ακραίες και αντικοινωνικές απαιτήσεις των δανειστών αυτό είναι δεδομένο. Δεν είπαμε ποτέ ότι η διαπραγμάτευση ή η υλοποίηση της συμφωνίας είναι ένας δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα. Δίνουμε μάχες και έχουμε συγκρούσεις και πετυχαίνουμε. Σ’ αυτή τη πορεία υπάρχουν συμβιβασμοί, υπάρχουν και νίκες και υπάρχει και διαρκής προσήλωση της κυβέρνησης σε κοινωνικά βιώσιμες και κοινωνικά δίκαιες λύσεις.
Δημοσίευση σχολίου