ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Κυβερνητικό Καλειδοσκόπιο της 8/3/2017



Για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης (σημεία από τη συνέντευξη του Δ. Τζανακόπουλου)

- Η κατ΄ αρχήν θέση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και όλων όσοι εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις δεν είναι μια «σπασμένη» συμφωνία. Δηλαδή, μια συμφωνία για την μέχρι το 2018 περίοδο, μια συμφωνία για το 2019 και μετά μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και πρωτογενή πλεονάσματα για την από εκεί και πέρα περίοδο.


- Το κλίμα της αβεβαιότητας προκλήθηκε από δύο, κατά κύριο λόγο, στάσεις: Η μία στάση αφορά το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ ξεκίνησε τη συζήτηση, όχι μόνο για τη δεύτερη αξιολόγηση, αλλά και για την πρώτη αξιολόγηση με μια σειρά από παράλογες απαιτήσεις που έλεγε ότι «εγώ, για να μπω στο πρόγραμμα, θέλω 4 δις μέτρα», δηλαδή 2% παραπάνω από ό,τι είχε συμφωνηθεί τον Ιούλιο-Αύγουστο.

- Αυτό το οποίο συμφωνήσαμε είναι ότι θα πάρουμε 2% μέτρα σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό μίγμα, αλλά θα πάρουμε και αντίστοιχο ποσό αντιμέτρων.

- Από 1/1/2019 θα υπάρξουν μια σειρά από αλλαγές στη φορολογία που θα επιβαρύνουν κάποιες κοινωνικές κατηγορίες και την ίδια στιγμή θα υπάρξουν και κάποιες άλλες αλλαγές στη φορολογία, οι οποίες θα ελαφρύνουν κάποιες κοινωνικές κατηγορίες.


Για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Είναι προσωρινά στοιχεία, ούτως ή άλλως είμαστε πάνω από τις προβλέψεις που υπήρχαν για το 2016, το οποίο προβλεπόταν ότι θα κλείσει με ύφεση 0,4% και ακόμα και με αυτή την αλλαγή, εν πάση περιπτώσει, των προβλέψεων της ΕΛΣΤΑΤ, βρισκόμαστε επί της ουσίας σε στασιμότητα, μηδενική ύφεση για το 2016 συνολικά. Καλό θα ήταν να περιμένουμε να δούμε τα συνολικά στοιχεία. Όμως, δεν επηρεάζεται σε τίποτα ο στόχος του προγράμματος για το πρωτογενές πλεόνασμα.


Για την εισφορά αλληλεγγύης πολιτικών προσώπων

Το 2016 έγινε μία μεγάλη αλλαγή στο φορολογικό σύστημα, θα πρέπει να βλέπουμε τη συνολική επιβάρυνση, η οποία υπάρχει για τα πολιτικά πρόσωπα. Και η συνολική επιβάρυνση που υπάρχει για τα πολιτικά πρόσωπα είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι ήταν προηγουμένως. Είναι πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει συνολικά η φορολογία των βουλευτών, έτσι ώστε οι βουλευτές να φορολογούνται όπως όλοι οι έλληνες πολίτες.


Για τη στάση της ΝΔ (από τη συνέντευξη του Δ. Τζανακόπουλου)

- Η ΝΔ μας έλεγε «κλείστε» και την ίδια στιγμή μας έλεγε ότι ευθυνόμαστε εμείς, αν κλείσουμε με τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ.

- Το ΔΝΤ είχε ξεκινήσει αυτές τις παράλογες απαιτήσεις, για τις οποίες ποτέ δεν τοποθετήθηκε η αξιωματική αντιπολίτευση ήδη από τον Δεκέμβριο του 2015. Ούτε καθυστερήσεις είχαμε τότε, ούτε είχε γράψει ο λογαριασμός κάτι παραπάνω.

- Η αβεβαιότητα έχει να κάνει με το γεγονός ότι την καλλιέργησε για πολιτικούς λόγους η αξιωματική αντιπολίτευση.


Για τον ΕΦΚΑ (από τη συνέντευξη του Δ. Τζανακόπουλου)

- Δεν υπάρχει τρύπα. Από ό,τι λέει το υπουργείο Εργασίας, οι εισπράξεις πηγαίνουν κανονικά και μάλιστα είναι και λίγο πάνω από τους προσδιορισμένους στόχους. Είναι πάρα πολύ νωρίς για να δούμε τις εισπράξεις σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες. Δείτε τη συνέντευξη εδώ.


Για την παραχώρηση του Στρατοπέδου Παύλου Μελά (σημεία από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα)

Τώρα, αυτός ο χώρος ανήκει στους πολίτες, σε όλο το λαό της Δυτικής Θεσσαλονίκης, ελεύθερα προσβάσιμος, και στον οποίο θα αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες για καλλιτεχνική δημιουργία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Θέλω να διαβεβαιώσω, ότι όπως με την πολιτική βούληση, και την προσπάθειά μας, καταφέραμε να κάνουμε το πρώτο μεγάλο βήμα, έτσι αυτή η κυβέρνηση θα είναι αρωγός στις προσπάθειες του Δήμου, για την αξιοποίηση του χώρου, χωρίς καθυστερήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα. Και θα παράσχουμε όποια τεχνογνωσία ή βοήθεια μας ζητηθεί προς όφελος των πολιτών, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Άλλωστε, για το σκοπό αυτό έχουμε αποφασίσει και θα συσταθεί άμεσα, φορέας διαχείρισης του έργου με συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων. Ο Δήμος, μπορεί πλέον, να αξιοποιήσει το πρώην στρατόπεδο προς όφελος των πολιτών, ενσωματώνοντας το χώρο αυτό στον αστικό ιστό και την κοινωνική ζωή της πόλης, όπως ακριβώς το διεκδίκησαν τα κινήματα πολιτών και χιλιάδες πολίτες τα προηγούμενα χρόνια. Μπορεί να δημιουργήσει κοινωνικές, πολιτιστικές, περιβαλλοντικές, κοινωφελείς χρήσεις με ταυτόχρονη προστασία και ανάδειξη της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς αυτού του τόπου.  Δείτε εδώ για περισσότερα. 


Για τα δημοσιεύματα σχετικά με τις αμοιβές και αποζημιώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΣΦΑ και τα διαθέσιμα της εταιρίας (άτυπη ενημέρωση ΥΠΕΝ)


Ο κ. Νίκας, ανεξάρτητα με τα καθήκοντα του ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, διατήρησε την εργασιακή σχέση που είχε προηγουμένως με την εταιρία. Σύμφωνα με το καταστατικό του ΔΕΣΦΑ (Π.Δ. 33/2017) και τα ισχύοντα στην κείμενη νομοθεσία, ο κ. Νίκας, από το διορισμό του ως Διευθύνων Σύμβουλος, κατείχε, ως το ανώτατο εκτελεστικό όργανο του ΔΕΣΦΑ, την ανώτατη διευθυντική βαθμίδα της εταιρίας. Μισθολογικά είχε τις αποδοχές Διευθυντή του ΔΕΣΦΑ, χωρίς καμία επιπλέον αμοιβή για τις θέσεις του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρίας. Εκ του νόμου, μάλιστα, είχε υποχρέωση να συνταξιοδοτηθεί, πράγμα που έπραξε, εισπράττοντας το εφάπαξ που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη θέση του κλιμακίου του Διευθυντή και με βάση την αναγνωρισμένη προϋπηρεσία του (31 έτη σε ΔΕΠΑ ΚΑΙ ΔΕΣΦΑ).

Σε ότι αφορά  τις τοποθετήσεις των διαθεσίμων του ΔΕΣΦΑ γίνονται με το βέλτιστο και ασφαλέστερο για την εταιρία τρόπο. Η Διοίκηση του ΔΕΣΦΑ είναι υποχρεωμένη έναντι των εργαζομένων της να διασφαλίζει με τον αποδοτικότερο τρόπο τα αποθεματικά της που αφορούν την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της έναντι αυτών, τα οποία πάντα παραμένουν στην εταιρεία, δίχως να επηρεάζονται οι οικονομικές καταστάσεις αυτής και δίχως να επιβαρύνονται ούτε ένα ευρώ τα τιμολόγια των καταναλωτών.
Συνεπώς, όλες οι κατηγορίες που εκτοξεύονται χαρακτηρίζονται ως αναληθείς. Δείτε εδώ ολόκληρο το Σημείωμα


Για τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ (ανακοίνωση Αντιπροεδρίας)

Με θέμα «Ολοκληρωμένη Στρατηγική για τη Νέα Γενιά» συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π.), την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017, υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.   Οι τομείς προτεραιότητας που παρουσιάστηκαν σήμερα για την Ολοκληρωμένη Στρατηγική για τη Νέα Γενιά είναι:

1.      Εκπαιδευτικό Σύστημα
·         Σύγχρονο, δημοκρατικό και συμπεριληπτικό σχολείο για όλους

2.      Παραγωγική Ανασυγκρότηση
·         Στήριξη των νέων επιστημόνων – Επένδυση στην Έρευνα και την Καινοτομία – Μετάβαση στην Οικονομία της Γνώσης – Πέρασμα από το brain drain στο brain gain
·         Ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας
·         Κίνητρα για τους νέους αγρότες και την επιστροφή των νέων στην ύπαιθρο – Επένδυση στην ταυτότητα και την ποιότητα

3.      Εργασία
·        Αναβάθμιση του ανθρώπινου κεφαλαίου
·        Ένταξη και επανένταξη στην αγορά εργασίας και καταπολέμηση της ανεργίας
·        Προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.

4.      Κοινωνική ένταξη
·        Πρόληψη της παραβατικότητας των νέων και κοινωνική ένταξη
·        Καταπολέμηση των εξαρτήσεων

5.      Πολιτισμός και Αθλητισμός
·         Πρόσβαση των νέων στα πολιτιστικά αγαθά – Υποστήριξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας των νέων
·         Κατοχύρωση του δικαιώματος των νέων στην άθληση – Αναβάθμιση των υποδομών και προώθηση του μαζικού αθλητισμού

Για περισσότερα, δείτε εδώ.


Για το Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας (σημεία από την εισήγηση του Αλ. Τσίπρα)

Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας, κυρίως τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Αλλά και να δημιουργήσουμε εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης μέσα από τη δημιουργία νέων εργαλείων, εκεί που τα υφιστάμενα εργαλεία δεν μπορούν να ακουμπήσουν. Αυτή είναι η βασική αντίληψη γι' αυτές τις πρωτοβουλίες. Το Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας επιχειρούμε να είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα συνεργασίας της κεντρικής κυβέρνησης με την τοπική κοινωνία (παραγωγικούς φορείς, Επιμελητήρια) και την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Περιφέρεια και δήμους). Συστήνεται από πόρους, που θα καταβληθούν ισομερώς από το υπουργείο Οικονομίας, από την κεντρική κυβέρνηση, μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και των Επιμελητηρίων Κοζάνης και Φλώρινας. Διαχειριστής του Ταμείου θα είναι το ΕΤΕΑΝ και στόχος -όπως είπα πιο πριν- είναι να ολοκληρώσουμε την πρόσβαση των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, ιδίως επιχειρήσεων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις πρόσβασης στη χρηματοδότηση από υφιστάμενα προγράμματα, αλλά και να ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις ειδικότερα στην περιοχή. Με το Ταμείο Δυτικής Μακεδονίας δημιουργούνται δομές χρηματοδότησης  οι οποίες θα είναι επικεντρωμένες στα προβλήματα και τις ανάγκες των επιχειρήσεων της περιοχής. Με τον τρόπο αυτό, το Ταμείο θα μπορεί να χρηματοδοτεί δραστηριότητες που δεν είναι συμβατές για χρηματοδότηση από άλλες δομές λόγω του κανονιστικού περιορισμού των διαρθρωτικών Ταμείων της ΕΕ. Θα μπορεί να διαθέτει προϊόντα διεισδύοντας σε τομείς της τοπικής οικονομίας και να εξασφαλίζει πρόσβαση στην χρηματοδότηση σε διάφορες επιχειρήσεις οι οποίες μέχρι σήμερα δεν είχαν αυτή την δυνατότητα. Τομείς που προκύπτουν συνέργειες και συμπληρωματικότητες μεταξύ του υφιστάμενου Ταμείου επιχειρηματικότητας, το οποίο έχουμε συστήσει με χρήματα του ΕΣΠΑ και έχει πανελλαδική κλίμακα και του Τοπικού Ταμείου, του Ταμείου Δυτικής Μακεδονίας. Για περισσότερα, δείτε εδώ.


Για την Εθνική Τράπεζα (ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας)

Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) επέβαλλε πρόστιμο στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος έπειτα από προσφυγή εργαζομένων που κατήγγειλαν ότι δεν είχαν υπαχθεί στις διατάξεις της ισχύουσας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Δείτε εδώ για περισσότερα.


Για τα επεισόδια στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (δήλωση του Β. Αποστόλου)

Παρότι δεν υπήρξε κανένα αίτημα για συνάντηση μέχρι την ώρα της συγκέντρωσης, θεώρησα ο ίδιος σκόπιμο να βρίσκομαι στο Υπουργείο για ενδεχόμενο αίτημα. Πράγματι, δε, όταν υποβλήθηκε, ανταποκριθήκαμε και δεχτήκαμε να συναντηθούμε με αντιπροσωπεία τους.  Δε θα ήταν ποτέ όμως δυνατόν να επιτρέψουμε ή ακόμα και να διευκολύνουμε την κατάληψη του Υπουργείου από ακραία στοιχεία, τα οποία και πέρυσι χωρίς καμία αφορμή προέβησαν σε καταστροφές και βανδαλισμούς που διακύβευσαν ακόμα και τη σωματική ακεραιότητα των υπαλλήλων.  Οι πόρτες του Υπουργείου είναι πάντα ανοιχτές. Σε καθημερινή βάση υπάρχουν συναντήσεις του Υπουργού και της υπόλοιπης πολιτικής ηγεσίας με εκπροσώπους των αγροτών από όλη την Ελλάδα και βεβαίως και από την Κρήτη. 


Για την τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με τη διαφημιστική δαπάνη (ανακοίνωση Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής)

Ο Νίκος Παππάς, εξέδωσε σήμερα εγκύκλιο, σχετική με την τήρηση της νομοθεσίας για τη διαφημιστική δαπάνη. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, που απεστάλη σε όλους του φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη λειτουργία της διαδικασίας ελέγχου και έγκρισης των διαφημιστικών δαπανών των φορέων από το αρμόδιο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, είναι: α) η έγκαιρη κατάθεση των προγραμμάτων επικοινωνιακής προβολής, β) η υποβολή προγραμμάτων με ρεαλιστικά χαρακτηριστικά και προοπτική υλοποίησης και γ) η τήρηση της κατανομής των διαφημιστικών δαπανών στα Μέσα Μαζικής  Ενημέρωσης κατά τα οριζόμενα στο άρθρ. 4 του Π.Δ 261/1997 ιδιαιτέρως σε ό,τι αφορά την ποσόστωση των Περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης, η οποία ανέρχεται στο 30% της συνολικής, ανά φορέα, προϋπολογιζόμενης δαπάνης. Για περισσότερα, δείτε εδώ.


Για τη συνάντηση του Τ. Πετρόπουλου με την ΚΕΔΕ (ανακοίνωση Υπουργείου Εργασίας)

 Στην συνάντηση κατέστη σαφές για ακόμη μία φορά (όπως και με την σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών της 4ης Μαρτίου 2017) ότι αιρετοί και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης που κατέχουν θέσεις ευθύνης χωρίς αμοιβή ή έχουν παραιτηθεί της αμοιβής τους εξαιρούνται από τη διάταξη του Άρθρου 20 του νόμου 4387/16 και δεν υφίστανται καμία απολύτως περικοπής της σύνταξής τους. 

Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αντιμετωπίζει με δίκαιες ρυθμίσεις οποιοδήποτε πρόβλημα προκύπτει. Υπό την έννοια αυτή διευκολύνει και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε εκτέλεση δημόσιων κοινωφελών έργων με την παροχή ασφαλιστικής ενημερότητας, υπό τους όρους που έχει ήδη ορίσει κάνοντας αποδεκτή την υπ’ αρ. 215/2016 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.


Για τον Πατούλη (δήλωση Π. Σκουρλέτη)

Η εμπειρία μου από τις απευθείας συζητήσεις μου με τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι τεράστια η απόσταση ανάμεσα στον κ. Πατούλη και τους Δημάρχους, γενικότερα τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε ό,τι αφορά το ύφος και τον λόγο του. Προσωπικά, αδυνατώ να τον παρακολουθήσω. Δεν περίμενα ποτέ να αναφερθεί τόσο απαξιωτικά για τους συναδέλφους του, αναφορικά με την απόφαση του υπουργείου να ενισχύσει εκτάκτως τους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους με 20 εκατομμύρια ευρώ, ανταποκρινόμενο στις εκκλήσεις τους για μεγαλύτερη στήριξη. Όσο και να προσπαθεί για το αντίθετο ο κ. Πατούλης, ο διάλογος για τα μεγάλα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα συνεχιστεί.

 

Για τα περί «εικόνας εγκατάλειψης και άδεια ιατρεία στο ΠΕΔΥ Αιγάλεω» (ανακοίνωση Υπουργείου Υγείας)

Με αφορμή τα χθεσινά ρεπορτάζ στους τηλεοπτικούς σταθμούς ANTENNA και STAR , με θέμα «Εικόνα εγκατάλειψης και άδεια ιατρεία στο ΠΕΔΥ ΑΙΓΑΛΕΩ», και προς αποκατάσταση της αλήθειας, σας ενημερώνουμε ότι το ωράριο λειτουργίας του, είναι το εξής: Το ΠΕΔΥ ΑΙΓΑΛΕΩ λειτουργεί κανονικά από Δευτέρα έως Παρασκευή και κατά τις ώρες 7.00 π.μ. έως 19.00 μ.μ.                
Δείτε εδώ για περισσότερα


Για το θέμα των Επαναληπτικών Εξετάσεων των Πανελλαδικών (ανακοίνωση Υπουργείου Παιδείας)

Με αφορμή τις ανεύθυνες παροτρύνσεις ορισμένων παραγόντων, προς τους μαθητές να οργανώσουν κινητοποιήσεις με αίτημα τις επαναληπτικές εξετάσεις για όσους  ασθενήσουν κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων ενημερώνει  μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς ότι :
- Εξετάζει το θέμα της διενέργειας των επαναληπτικών εξετάσεων αφού προκύπτουν – φέτος σε αντίθεση με άλλες χρονιές-  σημαντικά νομικά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν.
- Εγκαίρως, σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα  ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις οι οποίες θα είναι, όπως πάντα, προς όφελος των υποψηφίων μαθητών.
- Η επίλυση τέτοιων ευαίσθητων θεμάτων είναι υποχρέωση του Υπουργείου και δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης της δύσκολης ψυχολογικής οικονομικής πίεσης των παιδιών και των οικογενειών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: