ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Κυβερνητικό Καλειδοσκόπιο της 6/3/2017



Για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης (σημεία από την εισήγηση του Αλ. Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο)

Μετά από επτά χρόνια σχεδόν καταστροφικής ύφεσης, η χώρα έχει επιστρέψει ήδη σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.  Για το τρέχον έτος οι εκτιμήσεις όλων είναι ότι για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια ύφεσης η ελληνική οικονομία θα γυρίσει σε εξαιρετικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τους υψηλότερους σε επίπεδο ευρωζώνης.
Η Ελλάδα έχει ήδη γυρίσει σελίδα γιατί είτε αρέσει σε κάποιους, είτε όχι, η οικονομία άντεξε, η οικονομία ανέκαμψε. Και όλοι πλέον καταλαβαίνουν ότι το αληθινό διακύβευμα  για το αύριο της οικονομίας και του τόπου, το πραγματικό διακύβευμα δεν παίζεται στο χώρο συνεδρίασης τεχνικών κλιμακίων,  αλλά παίζεται στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας. Στο πεδίο των κλιμακίων μπορεί κάποιοι και ιδιαίτερα όσοι  έχουν τη βαριά ευθύνη για τις καταστροφικές συνταγές στην οικονομία από το 2010, να παραμένουν αμετανόητοι. Ωστόσο, η πραγματικότητα τους έχει ήδη ξεπεράσει.


Για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη (σημεία από την εισήγηση του Αλ. Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο)

- Το ζητούμενο είναι η αναπτυξιακή προοπτική, να αρχίσει να  γίνεται αισθητή στην κοινωνία και στην κοινωνική πλειοψηφία. Να μεταφραστεί σε όρους σταθερής και αξιοπρεπώς αμειβόμενης εργασίας και κοινωνικής ασφάλειας.

- Η απελευθέρωση των απολύσεων, η κατάργηση της προστασίας στην εργασία, η φορολογική ασυλία στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και στο μεγάλο πλούτο, η προστασία των ισχυρών απέναντι στον μικρό και μεσαίο ανταγωνισμό, έχουν βαπτιστεί μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Ωστόσο, θα έλεγα, ότι αυτές στην πραγματικότητα είναι αντιμεταρρυθμίσεις.

Και είναι ακριβώς αυτή η ατζέντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη, που ισχυρίζονται ότι η κοινωνία θα ευημερήσει μόνο και αν, μόνο και όταν οι πλούσιοι γίνουν πλουσιότεροι σε βάρος των πιο αδύναμων και του κοινωνικού συνόλου.

Η δική μας αντίληψη είναι ριζικά διαφορετική.  Για εμάς κοινωνική ευημερία είναι η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, η δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, το δικαίωμα όλων σε μια αξιοπρεπή και σταθερή εργασία, και βεβαίως σε ένα βιώσιμο κοινωνικό κράτος.

Να σχεδιάσουμε το μοντέλο ανάπτυξης δίνοντας έμφαση στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας.  Και αξιοποιώντας, βεβαίως, στο έπακρο τους φυσικούς μας πόρους και το ανθρώπινο κεφάλαιο. Και έχοντας στο μυαλό μας ότι το τελικό αποτέλεσμα θα πρέπει να αντανακλάται στην ίδια την κοινωνία.

Με συγκεκριμένους τρόπους, οι βασικότεροι από τους οποίους πρέπει να είναι:

·                    Η σταθεροποίηση της οικονομίας,
·                    Η δραστική  μείωση της ανεργίας, δηλαδή η ανάκτηση της εργασίας, με δημιουργία συνθηκών πλήρους απασχόλησης.
·                    Η ανατροπή του brain drain και η μετατροπή του σε brain gain. Δηλαδή η ανακοπή της συνεχούς ροής στο εξωτερικό μορφωμένου και υψηλής κατάρτισης επιστημονικού δυναμικού.

Και τέλος, στόχος πρέπει να είναι και η μείωση των κοινωνικών και των περιφερειακών ανισοτήτων. Να μην δούμε μονάχα τις κοινωνικές ανισότητες, αλλά και την κατανομή τους στον γεωγραφικό χώρο.

Δείτε εδώ ολόκληρη την εισήγηση.


Για την ΕΛΣΤΑΤ

Τα στοιχεία είναι προσωρινά. Η ίδια η ΕΛΣΤΑΤ θα παρουσιάσει αναθεωρημένα στοιχεία. Τα οριστικά στοιχεία θα γίνουν γνωστά τον Απρίλιο.

Παραπέμπουμε στη σημερινή  δήλωση της εκπροσώπου της Κομισιόν:

«Λαμβάνουμε υπόψη μας τα τριμηνιαία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα, τα οποία, όπως ξέρετε, υπόκεινται πάντα σε υψηλά επίπεδα μεταβλητότητας. Συνεχίζουμε να αναμένουμε ανάπτυξη γι’ αυτήν τη χρονιά και πιστεύουμε επίσης, όπως νομίζω έχουμε επίσης κάνει σαφές στις προβλέψεις μας, ότι η διατήρηση της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων και η περαιτέρω εφαρμογή τους είναι απαραίτητες, προκειμένου να υποστηριχθεί η ανάπτυξη και να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη».


Για τα εργασιακά δικαιώματα (από την παρέμβαση του Τ. Πετρόπουλου στη Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της Ε.Ε)

Ο Τ. Πετρόπουλος δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση διαφωνεί με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και αναφέρθηκε στην ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ότι δεν είναι αποδεκτός ο αποκλεισμός της χώρας μας από την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Τέλος, επανέφερε το πάγιο αίτημα του Υπουργείου για δημοσίευση Έκθεσης για τη χώρα μας (Country Report) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για περισσότερα, δείτε εδώ.


Για τη SIEMENS (απόσπασμα από συνέντευξη του Δ. Παπαδημούλη)

Ένα μέρος από το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι σπατάλες του πελατειακού κράτους και ένα άλλο μέρος είναι το τίμημα που πληρώνει ο πολίτης εξαιτίας υποθέσεων διαφθοράς. Είτε έχουν σχέση με τη Siemens και τον ΟΤΕ και την Intracom, που υπέγραφαν δίδυμες συμβάσεις, είτε έχουν σχέση με το C4I, το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, όπου κι εκεί ήταν αναμεμειγμένη η Siemens.


Για  τον εξωδικαστικό συμβιβασμό: ήταν ένας κακός, λεόντειος συμβιβασμός σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και υπέρ της Siemens, έχει χαρακτηριστικά διεθνούς συμφωνίας. Και δεν είναι καθόλου απλό και συμβατό με το εθνικό και διεθνές δίκαιο μια κυβέρνηση, ερήμην της δικαιοσύνης, να διαγράφει με μια ψηφοφορία στη Βουλή αυτή τη συμφωνία. Αυτή η συμφωνία δεν έπρεπε να γίνει. Από τη στιγμή που έγινε και υπογράφηκε, παράγει νομικές συνέπειες και δεν μπορεί μονομερώς να αλλάξει, παρά μόνο με παρεμβολή της ίδιας της Δικαιοσύνης. Για περισσότερα, δείτε εδώ.


Για το ΚΕΕΛΠΝΟ (από την απάντηση του Π. Πολάκη σε ερώτηση του Α. Γεωργιάδη στη Βουλή)

Ο Π. Πολάκης παρέθεσε ονόματα που είχαν διοριστεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ με τη σύμβασή τους να λήγει την ημέρα που η υπουργική θητεία του κ. Γεωργιάδη έληξε. Συγκεκριμένα,αναφέρθηκε επώνυμα σε τρεις υπαλλήλους που φέρονται να διορίστηκαν από τον αντιπρόεδρο της ΝΔ.  Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, τέλος, αποκάλυψε, επίσης, πως οι εν λόγω συμβάσεις καταστράφηκαν, όπως τον ενημέρωσε σχετικά το τμήμα διοικητικού συντονισμού του ΚΕΕΛΠΝΟ. «Προκύπτουν έμμισθη θέση των όσων διορίσατε. Κάψατε όμως τις συμβάσεις. Δεν υπάρχουν οι συμβάσεις. Αυτό λέει το χαρτί που έλαβα. Δεν υπάρχει φυσικό αρχείο. Πρόκειται για έγκλημα».


Για τις τιμές των φαρμάκων (από την απάντηση του Π. Πολάκη σε ερώτηση του Α. Γεωργιάδη στη Βουλή)

Κουβεντιάζουμε για το 1/4 του χρέους της χώρας. Στα 85 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το μαύρο χρήμα στην Υγεία, μόνο από το 1996 μέχρι το 2010. Μέχρι το 2010 υπάρχει μαύρη τρύπα για τον τρόπο που γινόταν η τιμολόγηση των φαρμάκων [..] Έβγαζαν τον μέσο όρο μεταξύ ακριβών τιμών. Έχουμε στοιχεία που ψάχνουμε. Βρήκαμε τι κάνατε κ εσείς λίγες μέρες πριν φύγετε. Υπάρχει αύξηση τιμών φαρμάκων την περίοδο των περικοπών. Κάνατε ένα κουτσούρεμα αλλά προφυλάξατε αρκετές εταιρείες […] Και το πιο χοντρό, στην απόφαση που υπογράψατε λίγο πριν φύγετε, στην οποία δεν υπάρχει η έννοια της χονδρικής τιμής. Την καταργήσατε. Ξετινάξατε τις τιμές με αυτήν την απόφαση. Κάνατε εσωτερική αναδιανομή υπέρ των μεγάλων εταιρειών. Το βασικό σας έγκλημα – και των Λοβέρδου, Βορίδη, Σαλμά – ήταν το ότι ποτέ δεν διαπραγματευτήκατε. Για περισσότερα, δείτε εδώ. 


Για τα δάνεια των βουλευτών (σημεία από την ενημέρωση του Ν. Βούτση)

- Το σύνολο των δανείων που έχουν οι εν ενεργεία και οι πρώην βουλευτές είναι 700.000 ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος εξυπηρετείται τακτικότατα. Για τους συνταξιούχους υπάρχει ρύθμιση με όλους εκτός από 25 που έχουν προφανή αδυναμία ή δεν δίνουν από αντίληψη.  Το σύνολο των χρημάτων σε αυτούς είναι 180.000 ευρώ, σε αυτούς θα κάνουμε καταλογισμό μέσω ΔΟΥ.  Δείτε εδώ για περισσότερα.


Για το προσφυγικό

Για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων (από την ομιλία του Γ. Μπαλάφα στο Ωραιόκαστρο)
Τα επικαιροποιημένα στοιχεία που προέρχονται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) αναφέρουν ότι 61 σχολικά λεωφορεία μεταφέρουν καθημερινά 2500 παιδιά σε 94 σχολικές εγκαταστάσεις, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος που υλοποιεί το Υπουργείο Παιδείας και χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: