ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Ομιλία της βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρίας Κανελλοπούλου για τον Κώδικα Μετανάστευσης




Ομιλία της βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρίας Κανελλοπούλου για τον Κώδικα Μετανάστευσης, όπως εκφωνήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής. Διευκρίνιση: Η ομιλία εκφωνήθηκε πριν ο Υπουργός Εσωτερικών επαναφέρει την τροπολογία σύμφωνα με την οποία αλλοδαπός του οποίου οι καταγγελίες για παράνομη βία από πλευράς οργάνων του κράτους δεν αποδειχτούν θα απελαύνεται, η οποία πυροδότησε οξείες και δικαιολογημένες αντιδράσεις στη Βουλή.

Μπορείτε να την δείτε και στο βίντεο της παρακάτω διεύθυνσης:



«Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Καλούμαστε σήμερα να ψηφίσουμε κώδικα μετανάστευσης. Καλούμαστε τώρα  να διαμορφώσουμε μεταναστευτική πολιτική. Τραγική ειρωνεία: Η τραγωδία στη Μυτιλήνη, που κόστισε επτά νεκρούς, λίγο μόλις καιρό μετά τη τραγωδία στο Φαρμακονήσι, χρωματίζει τραγικά την καθυστερημένη αυτή απόπειρα. Αλλά πώς θα μπορούσαμε να έχουμε αποκτήσει μεταναστευτική πολιτική, όταν το ζήτημα αντιμετωπίζεται με τόση φοβικότητα, με τόση δημαγωγία, με τοση κολακεία στα συντηρητικότερα αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας;

Το μεταναστευτικό έχει κυριαρχήσει στην πολιτική τα τελευταία χρόνια. Ζούμε σε μία χώρα που αποτελεί το γεωγραφικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ανατολή. Ζούμε επίσης, μία ιστορικής κλίμακας μετακίνηση πληθυσμών. Όχι επειδή οι ίδιοι οι άνθρωποι το επέλεξαν – ποιος επιλέγει άραγε να εγκαταλείψει τη χώρα του, την εστία του, τους προσφιλείς  του ανθρώπουςαλλά επειδή εξαναγκάστηκαν. Και αντί να προσπαθήσουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση, μιάς και  η χώρα μας ασκεί την Προεδρία της αυτόν τον καιρό, αντί να προσπαθήσουμε,  ως Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσουμε συνολική λύση στο πρόβλημα, είμαστε στο δυσάρεστο σημείο, παρά τους νεκρούς, παρά τις ρατσιστικές επιθέσεις, παρά την εξαθλίωση που αντιμετωπίζουν τόσο οι συμπολίτες μας, όσο και οι ξένοι, να έχουμε μια κυβέρνηση που δεν σταματά να επενδύει στην ξενοφοβία. Τόσα χρόνια προσπαθήσατε να μας πείσετε πως οι μετανάστες ευθύνονται περίπου για όλα τα δεινά μας έχουν βρεί. Για τα χαμηλά μεροκάματα,  για την πτώση του βιοτικού επιπέδου για την κατάρευση του κοινωνικου κρατους,για την εγκληματικοτητα. Απέκτησε η χώρα τον εσωτερικό της εχθρό, το δικό της Εβραίο,  που τόσο είχε ανάγκη στην εποχή της κρίσης, και ο ταπεινωμένος Έλληνας, μία ψευδαίσθηση δήθεν ανωτερότητας έναντι των άλλων. Των ξένων.

Ποιος δε θυμάται άραγε τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να καλεί σε ανακατάληψη των πόλεων; Αντιμετωπίζατε και αντιμετωπίζετε ακόμη, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες σαν εισβολείς. Το ξανακούσαμε πάλι χθες και προχθές, σε αυτήν εδω την αίθουσα. Βλέπατε, όλοι βλέπαμε, τα τάγματα εφόδου να εφαρμόζουν στην πράξη την ανακατάληψη των πόλεων και φυσικά αδρανούσατε. Κατά έναν τρόπο συνηγορώντας!

΄Ηταν και είναι χρήσιμη για εσάς η ξενοφοβία. Σας χρειάζεται για να χτυπήσετε το ΣΥΡΙΖΑ με τις γνωστές μονταζιέρες σας. Έναν ΣΥΡΙΖΑ, που δε λέει τίποτα άλλο από το προφανές και αυτονόητο. Ότι οι μετανάστες που έχουν αναπτύξει δεσμούς με τη χώρα, πρέπει να βρίσκονται στο φως, να απολαμβάνουν δικαιώματα, να υπάρχουν δηλαδή ως άνθρωποι.

Ξεχνάτε κυρίες και κύριοι βουλευτές ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα μεταναστών; Εμείς που βλέπουμε τα παιδιά μας να μεταναστεύουν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, εμείς, που σχεδόν κάθε οικογένεια έχει κάποιο συγγενή στο εξωτερικό, εμείς που ακούγαμε από μικροί τους γονείς μας να μας μιλάν για την ξενιτειά, να τραγουδάν τη ξενιτειά, δε θα έπρεπε ακριβώς εμείς να είμαστε πολύ πιο γενναιόδωροι με τους ανθρώπους που εξαναγκάζονται να ζητήσουν στέγη στη χώρα μας και οδό προς την Ευρώπη; Δε θα έπρεπε εμείς  να τους προσφέρουμε το αυτονόητο; Δικαιώματα που πρέπει να απολαμβάνει ο κάθε άνθρωπος, δηλαδή μια θέση στο φως;

Συμφέρει όμως η παράνομη μετανάστευση. Συμφέρει όσους στήνουν τα γνωστά βρώμικα παιχνίδια στον Άγιο Παντελεήμονα και σε άλλες γειτονιές. Συμφέρει αυτούς που φέρνουν μετανάστες να δουλεύουν στα υπόγεια φασόν, τους μπάζουν νύχτα για να τους βγάλουν πάλι νύχτα, άθρα και κρυφίως". Συμφέρει επίσης όσους φλερτάρουν με ακροδεξιά ακροατήρια. Συμφέρει τέλος επαγγελματικές ομάδες που σιτίζονται από την δυστυχία των άλλων, των "μισητών ξένων".

Η πολιτική που προτείνουμε είναι όχι μόνο ανθρωπιστική, αλλά και επωφελής. Είναι πολλά τα πλεονεκτήματα από μία πολιτική νομιμοποίησης ανθρώπων που έχουν αποκτήσει δεσμούς με την Ελλάδα. Το γνωρίζετε πολύ καλά ότι η εξαθλίωση γεννά περισσότερη εξαθλίωση. Η παρανομία, η ζωή στο σκοτάδι, τα γκέτο, είναι που γεννούν την εγκληματικότητα. Γνωρίζετε επίσης ότι ένταξη, η ενσωμάτωση, θα αποφορτίσουν τις γειτονιές και θα δώσουν υπόσταση στους ανθρώπους. Μία νόμιμη ζωή, είναι ο δρόμος για τον περιορισμό της παρανομίας και της εγκληματικότητας.

Και μιας και μιλάμε για εγκληματικότητα, συνιστούν άραγε για σας εγκληματικότητα τα πάμπολλα περιστατικά βίας ενάντια σε μετανάστες από την αστυνομία, το λιμενικό και άλλα κρατικά όργανα; Μάλλον όχι αν κρινουμε απο την προσθηκη - αναδιατυπωση που μας φερατε χθες. Χαιρόμαστε που σήμερα την πήρατε πίσω, μακάρι όμως να φροντίσετε ώστε αυτοί που καταγγέλλουν να έχουν προστασία εξ αρχής. Γιατί κύριε Υπουργέ; Γιατί αγαπητοί Συνάδελφοι; Γιατί αυτή η αλά καρτ χρήση της Ευρώπης; Προφανώς η χρήση του “φανατικού ευρωπαϊσμού” δεν μας ωφελεί κάθε στιγμή.

Μία πολιτική νομιμοποιήσεων, θα περιορίσει ασφαλώς τη μαύρη εργασία. Δεν είναι οι ξένοι που ρίχνουν τα μεροκάματα. Η μαύρη εργασία και η αντεργατική πολιτική σας είναι που τα ρίχνει. Όταν έχουμε ανθρώπους, ανεξαρτήτως εθνικότητας, που δεν προστατεύονται από το εργατικό δίκαιο, γίνεται να μη πέσουν οι μισθοί;

Κύριοι, με τις πολιτικές σας συμβάλλατε στην οικοδόμηση μιας Ευρώπης όπου τα σύνορα είναι ανοιχτά για τη μετακίνηση κεφαλαίων, ανοιχτά για την κερδοσκοπία, ανοιχτά για μία επιχειρηματικότητα που μόνο υγιής δεν αποδείχτηκε, ανοιχτά για την εγκληματικότητα, αλλά είναι κλειστά για ανθρώπους που καταφεύγουν σε αυτή για να γλιτώσουν από πολέμους, χούντες, διαλυμένες οικονομίες και οικολογικές καταστροφές, όπου ειρήσθω εν παρόδω ο πολιτισμένος κόσμος έχει βάλει για τα καλά το χεράκι του.

Αντιμετωπίσατε ανθρώπους σαν να είναι η πληγή, η μάστιγα της χώρας. Βλέπατε το φασισμό να εκκολάπτεται, να περπατά στους δρόμους, να αναπτύσσεται, αλλά εσείς συνεχίσατε την ίδια  νοοτροπία. Για να φέρετε τελικά έναν κώδικα μετανάστευσης ο οποίος, ενώ έχει θετικά στοιχεία, και δεν το παραγνωρίζουμε, είναι και άτολμος, και πολύ αργοπορημένος, και μεροληπτικός,  και σε κάποια σημεία ρατσιστικός.

Όσο και αν μας συκοφαντείτε, λες και οι δικές μας υπογραφές φιγουράρουν κάτω από αποτρεπτικές για την επίλυση του μεταναστευτικού συμφωνίες και αποφάσεις, όσο και αν επενδύετε στη φοβικότητα, εμείς θα επιμένουμε.

«Ζώσι καθ΄ομάδας και έχουσι κοινή την τράπεζα εις τας πόλεις, ενοικιάζουν 15 εργάται έν διαμέρισμα εις μίαν πενιχράν οικίαν όπου μαγειρεύουν το φαγητό των εκ περιτροπής. Εις τας γραμμάς οι εργάται έχουν ως κατοικία των τα παλαιά βαγόνια ή ξύλινας καλύβας κατασκευαζομένας επίτηδες δι΄ αυτούς εις τα εργατικά στρατόπεδα». Από την εφημερίδα «Ατλαντίς», ΄Ελληνες μετανάστες στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Απρίλιος 1912.

Αυτοί είμαστε κύριοι συνάδελφοι. Αυτό είναι το σκοτεινό, το αποσιωπημένο παρελθόν του περιούσιου λαού μας. Και όσο επιμένουμε να το ξεχνάμε μιλώντας για παρίες, για εισβολείς, και αποκαλώντας τους ανθρώπους “λαθραίους” σαν να ήταν ζώνες, σαν να ήταν τσιγάρα, σαν να ήταν τσάντες, αυτό θα είναι και το σκοτεινό μας μέλλον. Διαλέξτε λοιπόν!».

Δεν υπάρχουν σχόλια: