Οι αυτοψίες φανέρωσαν ορισμένα σημαντικά προβλήματα δυσλειτουργίας του ΧΥΤΑ Κιάτου και υπερκορεσμό του χώρου. Αναμείνατε και για τον ΧΥΤΑ ξερόλακας της Πάτρας.
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εισήχθη άλλη μία παράβαση της Ελλάδας, η λειτουργία παράνομης χωματερής στο Κιάτο. Η Επιτροπή κατέθεσε την προσφυγή στις 18 Δεκεμβρίου του 2013 για παράβαση δύο κοινοτικών Οδηγιών προβάλλοντας ότι "οι ελληνικές αρχές εξακολουθούν να ανέχονται τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Κιάτου χωρίς εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους και χωρίς την κατάλληλη άδεια. Επιπλέον οι αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν το 2007, το 2011 και το 2012 φανέρωσαν ορισμένα σημαντικά προβλήματα δυσλειτουργίας του ΧΥΤΑ Κιάτου και υπερκορεσμό του χώρου".

Σύμφωνα με την προσφυγή παραβιάζεται η Οδηγία 2008/98/ΕΚ για τα απόβλητα, η οποία προβλέπει ότι τα κράτη - μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίζουν πως η διαχείριση των αποβλήτων πραγματοποιείται χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ανθρώπινη υγεία και χωρίς να βλάπτεται το περιβάλλον και ιδίως χωρίς να δημιουργείται κίνδυνος για το νερό, τον αέρα, το έδαφος, τα φυτά ή τα ζώα, να προκαλείται όχληση από θόρυβο ή οσμές και χωρίς να επηρεάζονται δυσμενώς το τοπίο ή οι τοποθεσίες ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.

Ως εκ τούτου τα κράτη - μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για την απαγόρευση της εγκατάλειψης, της απόρριψης ή της ανεξέλεγκτης διαχείρισης των αποβλήτων και απαιτούν από κάθε οργανισμό ή επιχείρηση που προτίθεται να εκτελέσει εργασίες επεξεργασίας αποβλήτων να λαμβάνει άδεια από την αρμόδια αρχή.

Επιπλέον η Οδηγία 1999/31/ΕΚ ορίζει πως τα κράτη - μέλη λαμβάνουν μέτρα ώστε σε χώρους υγειονομικής ταφής να γίνεται διάθεση μόνον αποβλήτων που έχουν υποστεί επεξεργασία, ενώ προσδιορίζει τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδείας, τις διαδικασίες αποδοχής αποβλήτων και επιβάλλει διαδικασίες ελέγχου και παρακολούθησης.

Πηγή: avgi.gr