ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Αμετακίνητη η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στη διεκδίκησή της για μη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης

Στην πάγια θέση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να μην ιδιωτικοποιηθούν οι Υπηρεσίες Ύδρευσης αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, στη διάρκεια της ομιλίας του στο 1ο Διεθνές Συμπόσιο με τίτλο «Water, Wastewater and Environment: Traditions and Culture» που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ παράλληλα μίλησε και για τον σημαντικό αριθμό έργων που εκτελούνται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τα οποία και συνεισφέρουν στο θέμα της επάρκειας του νερού τόσο σε ποσότητα, όσο κυρίως και ποιότητα. 


«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι αμετακίνητη στη διεκδίκησή της για μη απελευθέρωση των υπηρεσιών ύδρευσης. Το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα και δημόσιο αγαθό. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι η μόνη που μπορεί να διασφαλίσει το δημόσιο χαρακτήρα του νερού και τη δυνατότητα πρόσβασης όλων των πολιτών σε ποιοτικό και φθηνό νερό και σε υπηρεσίες αποχέτευσης τέτοιες που να διασφαλίζουν υψηλό επίπεδο υγιεινής και την περιβαλλοντική προστασία μίας περιοχής» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης προσθέτοντας: «Παρ’ ότι το νερό είναι ένας ανανεώσιμος πόρος, δεν σημαίνει ότι είναι και ανεξάντλητος πόρος. Δεν μπορεί να δημιουργηθεί εκ του μηδενός και δεν μπορεί να αντικατασταθεί από άλλους πόρους. Επίσης είναι ένας πόρος που αντιμετωπίζει σημαντικούς κινδύνους όπως την κλιματική αλλαγή, την μόλυνση του περιβάλλοντος και την σπατάλη στο όνομα ενός καταναλωτικού τρόπου ζωής και μιας ανορθολογικής οικονομικής ανάπτυξης». 

Ο κ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε στα έργα βιολογικών καθαρισμών και αποχετευτικών δικτύων, για την προστασία από την μόλυνση των ακτών και του υδροφόρου ορίζοντα των διαφόρων περιοχών, με επακόλουθο την προστασία της δημόσιας υγείας των κατοίκων, την προστασία του περιβάλλοντος και την τουριστική αναβάθμιση των περιοχών, όπως είναι για παράδειγμα το έργο μαμούθ συνολικής αξίας περίπου 71.000.000 ευρώ για την Κατασκευή Κεντρικών Αποχετευτικών Αγωγών Παραλιακών Οικισμών Αιγιάλειας από Δήμο Ερινεού έως Δήμο Αιγείρας, την Κατασκευή Εσωτερικών Δικτύων Αποχέτευσης Λυμάτων
Παραλιακών Οικισμών Αιγιαλείας, και την επέκταση των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων του Αιγίου. 

Επίσης, υλοποιούνται τα έργα εκσυγχρονισμού των αντλιοστασίων και των αρδευτικών δικτύων, τα οποία λόγω παλαιότητας εμφανίζουν προβλήματα διαρροών και χαμηλής ποιότητας νερού, όπως το έργο της αντικατάστασης των προβληματικών υπόγειων αγωγών και της τοποθέτησης διατάξεων καθαρισμού ύδατος του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων στην Ηλεία, προϋπολογισμού 20.000.000 ευρώ περίπου, το οποίο περιλαμβάνει 33,292 χλμ. αγωγού και με το οποίο θα αρδεύονται περισσότερα από 115.000 στρέμματα αγροτικής γης. 

Η κατασκευή της λιμνοδεξαμενής Ντασκά Βελιμαχίου, που έχει ολοκληρωθεί κατά 99% και η οποία με χωρητικότητα 1,2 εκατ. κυβικά μέτρα νερού και ένα αρδευτικό δίκτυο μήκους 16 χιλιομέτρων, θα εξασφαλιστεί την ορθολογική άρδευση των καλλιεργειών στην Ανατολική Τριταία, ενώ γίνονται παρεμβάσεις και διευθετήσεις χειμάρρων, και προωθούνται αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή του Αλφειού και όλα αυτά τα έργα σε συνδυασμό με τον Χωροταξικό Σχεδιασμό της Περιφέρειάς που ολοκληρώνεται προκειμένου να αντιμετωπιστούν οριστικά και ολοκληρωμένα ζητήματα ασυμβατότητας παραγωγικών διαδικασιών. 

Κλείνοντας, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε σε δύο βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: «Για το θέμα της εκτροπής του Αχελώου έχουν χυθεί τόνοι μελανιού και οι τοπικές κοινωνίες φωνάζουν εδώ και δεκαετίες, ενώ τα δικαστήρια έχουν αποφανθεί για το δίκαιο των αιτημάτων μας. Και όμως, η Κυβέρνηση επιμένει. Η εκτροπή του Αχελώου είναι έγκλημα. Πρόκειται για έργο που σχεδιάστηκε στο παρελθόν με λογικές προηγούμενων δεκαετιών, οι οποίες πλέον έχουν ξεπεραστεί από τις εξελίξεις και από τις σημερινές συνθήκες. Η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν μας εφησυχάζει. Έχουμε δει και άλλες φορές αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας να αγνοούνται ή να παρακάμπτονται από την Κεντρική Διοίκηση, επειδή δεν εξυπηρετούν τους σχεδιασμούς της».
Το δεύτερο σημαντικό ζήτημα είναι το θέμα της διαχείρισης του νερού και οι φόβοι για ιδιωτικοποίηση που προέκυψαν πρόσφατα με αφορμή το έργο «Ύδρευση Πάτρας, Βιομηχανικής Περιοχής Πάτρας (ΒΙ.ΠΕ.) και Οικισμών Βορειοδυτικής Αχαΐας από τους Ποταμούς Πείρο και Παραπείρο». 

«Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στους όρους της εγκριτικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χρηματοδότηση του έργου, υπάρχει η δέσμευση για τη δημιουργία ενός Φορέα Διαχείρισης και Λειτουργίας αυτού. Η αρμοδιότητα της σύστασης του φορέα ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, η οποία και ανέθεσε στο Πανεπιστήμιο Πατρών μελέτη στο Πανεπιστήμιο Πατρών για να κάνει προτάσεις αναφορικά με την νομική μορφή του Φορέα Διαχείρισης, στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας. Παραμένουμε αμετακίνητοι στη θέση μας και συνεχίζουμε να διεκδικούμε την μη απελευθέρωση των υπηρεσιών ύδρευσης. Για εμάς το νερό ήταν και είναι ανθρώπινο δικαίωμα και δημόσιο αγαθό» κατέληξε ο Απ. Κατσιφάρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: