Τσίπρας: Συκοφαντείτε, λυπάμαι

Με αστήρικτες συκοφαντίες επιχείρησε να απαντήσει ο Στ. Θεοδωράκης του Ποταμιού, στην κριτική που δέχτηκε από τον Αλ. Τσίπρα, ότι υιοθετεί τις θέσεις της Ν.Δ. στο ζήτημα της τροπολογίας για την καθολική απαγόρευση της συμμετοχής πολιτικών προσώπων και συγγενών τους σε εταιρείες του εξωτερικού.  

Ο Στ. Θεοδωράκης υποστήριξε ότι στο επιτελείο του πρωθυπουργού υπάρχουν «άνθρωποι του Άκη Τσοχατζόπουλου, άνθρωποι που έχουν κλέψει κρατικό χρήμα».

Η συκοφαντική αυτή αναφορά του επικεφαλής του Ποταμιού προκάλεσε ένταση μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι, μέσω του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, Σ. Φάμελλου, ζήτησαν να ανακληθεί καθώς είναι συκοφαντικές. Η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής διακόπηκε για λίγα λεπτά, μετά όμως την διακοπή ο Στ. Θεοδωράκης αρνήθηκε να ανακαλέσει, επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς του ότι οι βασικότεροι συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουλου βρίσκονται σήμερα σε υπουργικές θέσεις ή στο επιτελείο του πρωθυπουργού.

Δεν έδωσε ονόματα ο Στ. Θεοδωράκης, διαγράφηκαν τα σχόλια του από τα Πρακτικά

Στην πρόκληση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της προεδρεύουσας της συνεδρίασης, Τ. Χριστοδουλοπούλου, να κατονομάσει αυτούς τους συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο Στ. Θεοδωράκης δεν απάντησε καταφεύγοντας μόνο σε υπεκφυγές ότι «κάποιοι ξαφνιάζονται από την αλήθεια» κι ότι όσα υποστήριξε «δεν ακούγονται για πρώτη φορά».

Κατόπιν της άρνησής του να κατονομάσει τους υποτιθέμενους συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουλου, τα σχόλια του επικεφαλής του Ποταμιού διαγράφτηκαν από τα Πρακτικά της Βουλής, με απόφαση της Τ. Χριστοδουλοπούλου.

Αλ. Τσίπρας προς τον Στ. Θεοδωράκη: Είστε συνήγορος του απόντος
Ο Αλ. Τσίπρας παρενέβη στην συζήτηση σχολιάζοντας ότι, παρότι του δόθηκε η ευκαιρία, ο Στ. Θεοδωράκης, αντί να παραδεχτεί ότι έκανε λάθος στην ρύμη του λόγου του, έκανε μια «ψευδή» και «συκοφαντική» αναφορά. Ο πρωθυπουργός επέκρινε τον Στ. Θεοδωράκη για τα όσα υποστήριξε σχετικά με την τροπολογία υπενθυμίζοντας ότι το Ποτάμι ψήφισε την αρχική ρύθμιση, αλλά επί τριήμερο έβγαζε καταγγελτικές για την κυβέρνηση ανακοινώσεις. «Σχοινοβατείτε μεταξύ ενός λόγου που φαίνεται σοβαρός και του λόγου του λαϊκισμού» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας αποκάλεσε τον Στ. Θεοδωράκη «συνήγορο του απόντος» και σχολιάζοντας δηκτικά ότι αποχωρώντας ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κ. Μητσοτάκης, άφησε στην θέση του τον επικεφαλής του Ποταμιού. Σχετικά με τους ισχυρισμούς του Στ. Θεοδωράκη ότι η νέα ρύθμιση θα καταπέσει στα δικαστήρια, ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε με νόημα πώς θα γίνει αυτό κι αν κάποιος μέσα από την αίθουσα της Βουλής θα είναι αυτός που θα προσφύγει στα δικαστήρια.

Υπερβολική η νέα ρύθμιση για τον Στ. Θεοδωράκη, υποστήριξε ότι θα πέσει στα δικαστήρια
Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Ποταμιού είχε προχωρήσει στον ισχυρισμό ότι η τροπολογία για την καθολική απαγόρευση της συμμετοχής πολιτικών προσώπων και συγγενών τους σε εταιρείες του εξωτερικού θα καταπέσει, λόγω της υπερβολής της, στα συνταγματικά κι ευρωπαϊκά δικαστήρια και «θα ξαναπάμε από το μηδέν».

Ο Στ. Θεοδωράκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είτε θα πρέπει να επιμείνει στην αρχική διάταξη είτε να ζητήσει συγγνώμη από τον λαό και την Εθνική Αντιπροσωπεία, συμπληρώνοντας ότι η αρχική ρύθμιση είναι «ή προϊόν πονηρής επεξεργασίας ή προϊόν ασχετοσύνης», ενώ παρατήρησε ότι δεν υπάρχει «ηθικό DNA» στην πολιτική κι ότι όλα αποδεικνύονται στην πράξη.

Οι κύριες καταθέσεις των βουλευτών να μην είναι στο εξωτερικό
Ο επικεφαλής του Ποταμιού επανέλαβε την πρότασή του οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων αν δεσμευτούν ότι οι κύριες καταθέσεις των βουλευτών δεν θα είναι στο εξωτερικό σχολιάζοντας ότι «δεν μπορούν οι ιδέες μας να είναι στην χώρα κι οι καταθέσεις μας στο εξωτερικό». Ο Στ. Θεοδωράκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οι αποφάσεις της για την πάταξη της διαφθοράς είναι αποσπασματικές κι ότι, αντίθετα, το «καρκίνωμα» της διαφθοράς «δείχνει να ακολουθεί και την δική σας καθεστωτική πορεία».


Παπαγιάννης Κώστας-avgi.gr