ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

Ο Δήμος Ήλιδας τιμά τους «άγνωστους» ήρωές του


Στο σάιτ της εφημερίδας Πατρίς Πύργου, το patrisnews.com, δημοσιεύτηκε το παρακάτω άρθρο, του διαχειριστή του Istologiou G. Mosxou, που αναφέρεται στον   Δήμο Ήλιδα, που  τιμά τους «άγνωστους» ήρωές του, ομήρους του στρατοπέδου Λυμπεροπούλου, του «άγνωστου Νταχάου» της Δυτικής Πελοποννήσου!

 Στο αρθρο αναφέρονται τα παρακάτω:

«Ύστερα από εισήγηση του Δημάρχου Ήλιδας κ. Χρήστου Χριστοδουλόπουλου, πρόσφατα ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. του Δήμου πρόταση του ομότιμου καθηγητή υπολογιστικών μαθηματικών και αεροναυπηγικής Πανεπιστημίου του Λονδίνου, κ. Λεωνίδα Ξάνθη, γιου του συμβολαιογράφου Αμαλιάδας Σπύρου Ξάνθη με καταγωγή από την Ναυπακτία,  ο οποίος υπήρξε όμηρος του στρατοπέδου Λυμπεροπούλου, του «άγνωστου Νταχάου» της Δυτικής Πελοποννήσου.

Πρόκειται για  αναθηματική στήλη στην οδό Σπύρου Ξάνθη, αφιερωμένη στους 40 ''άγνωστους'' Ηλείους ομήρους που μεταφέρθηκαν από τους ναζί κατακτητές στο στρατόπεδο Λυμπεροπούλου στην Πάτρα και εκτελέστηκαν στο παρακείμενο κτήμα Μουρτζούχου τον Αύγουστο του 1944. Το στρατόπεδο βρισκόταν σε διάλυση και οι όμηροι προωθούνταν σε φυλακές και στρατόπεδα εντός και εκτός της Ελλάδας. Ενάμιση μήνα αργότερα οι ναζί υποχωρούσαν προς την απέναντι ακτή της Στερεάς Ελλάδας, έπειτα από ένα τριήμερο σφοδρών μαχών με τις δυνάμεις του 12ου Συντάγματος ΕΛΑΣ και την Βρετανική ταξιαρχία  του Τζορτζ Τζέλικο.

Η υλοποίηση αυτού του στόχου δεν θα αργήσει και ο Δήμος Ήλιδας πρωτοπορεί  τιμώντας τους πρωταγωνιστές ενός σημαντικού περιστατικού του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Σχετική με την πρωτοβουλία αυτή είναι η παρακάτω επιστολή του κ. Λεωνίδα Ξάνθη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ του Σαββάτου 29 Ιουνίου 2024.

Γιώργος Δ. Μόσχος,

Συγγραφέας  του βιβλίου  «Η Πάτρα στην Κατοχή και  στην Αντίσταση», 4η έκδοση, εκδ. Gotsis, 2022».  

Δεν υπάρχουν σχόλια: