ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

«Οι πρώτες γυναίκες ψηφοφόροι: Αδερφές Τσιώμου»

Βαγγέλης Πλάκας: «Η Αγγελική διέπρεψε ως δημοσιογράφος και συγγραφέας πολλών βιβλίων για την εθνική μας αυτογνωσία»!

Το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Βαγγέλη Πλάκα, με τίτλο: Οι πρώτες γυναίκες ψηφοφόροι: Αδερφές Τσιώμου και υπότιτλο: Αγγελική Μεταλλινού – Μερόπη Βασιλικού και η πρωτοπορία τους (εκδ. Μαλλιάρης Παιδεία, 2024), είναι στην ουσία του ένας ύμνος στις γυναίκες που αφιερώνουν τη ζωή τους στο όραμα της ανιδιοτελούς προσφοράς προς την πατρίδα, τα γράμματα και την κοινωνία.

Οι αδερφές Τσιώμου δεν ήταν απλώς οι πρώτες γυναίκες που ψήφισαν στην Ελλάδα, στις επαναληπτικές εκλογές στον Δήμο Θεσσαλονίκης, τον Δεκέμβριο του 1930.

Η Αγγελική, γεννημένη το 1885 στη Θεσσαλονίκη, τελειόφοιτη του Παρθεναγωγείου, έγινε δασκάλα σε κείνα τα δύσκολα και επικίνδυνα χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα και γνώρισε από κοντά την ανάγκη να σωθεί η Μακεδονία από τον βουλγαρικό κίνδυνο. Μετείχε με επιτυχία σε πολλές αποστολές και η γενναιότητά της αποδείχτηκε στο πεδίο των αγώνων για τη σωτηρία της Μακεδονίας. Ήταν, ίσως, η μόνη δασκάλα που καταξιώθηκε και επίσημα να αναγνωριστεί ως μακεδονομάχος. Όταν πέρασαν εκείνα τα μαύρα χρόνια, η Αγγελική διέπρεψε ως δημοσιογράφος και συγγραφέας πολλών βιβλίων για την εθνική μας αυτογνωσία.

Η Μερόπη, γεννημένη το 1897, έδωσε νόημα στον δικό της ξεχωριστό βίο, αγωνιζόμενη με πάθος για τα δικαιώματα των γυναικών στην κοινωνία και την πολιτική ζωή. Αντίπαλός της τα πάσης φύσεως στερεότυπα, συμμετείχε σε εκλογικές αναμετρήσεις ενώ οι ομιλίες της ήταν γεμάτες πάθος για την αξία της οικογένειας, της μητέρας, γενικότερα της γυναίκας που μάχεται και νικά κάθε αντιξοότητα. Χαρακτηριστικό δείγμα της μαχητικότητάς της το εκδοτικό της τόλμημα με την Εφημερίδα των Γυναικών και το Ημερολόγιον Θεσσαλονίκης το 1919.

Έχοντας την εμπειρία της ενδελεχούς έρευνας των προηγούμενων βιβλίων του και κυρίως του βιβλίου για την Αρίστη Παγιατάκη το 2023, ο Βαγγέλης Πλάκας με το βιβλίο αυτό φωτίζει άγνωστες πτυχές από τη ζωή και τη δράση των δύο πρωτοπόρων γυναικών, προβάλλοντας τα γεγονότα στα οποία πρωτοστάτησαν και τα οποία αποδεικνύουν το πόσο μπροστά από την εποχή τους υπήρξαν με το αδάμαστο, αξιοθαύμαστο και δυναμικό τους πνεύμα.

«Ο άνθρωπος έρχεται στον κόσμο για να εκπληρώσει “κάτι άλλο” πέρα (μετά) από τον φυσικό προορισμό του, που είναι η βιολογική ζωή και η αναπαραγωγή της», σημειώνει ο εξαίρετος δοκιμιογράφος Χρήστος Μαλεβίτσης. «Η μετα-ποίηση της βιολογικής ζωής […] Οφείλουμε να τονίσουμε, και μάλιστα με πολλήν έμφαση, πως η τελική επιδίωξη του ανθρώπου δεν είναι η ευτυχία του, αλλά η αλήθεια του», τονίζει.

Αυτή η «αλήθεια» της Αγγελικής και της Μερόπης οδήγησε τον συγγραφέα να γράψει αυτό το βιβλίο σώζοντας τις δύο αδερφές από τη λήθη, αλλά ταυτόχρονα να τονίσει το πόσο πρωτοπόρα υπήρξε η Θεσσαλονίκη δημιουργώντας νέους θεσμούς και ανοίγοντας νέους δρόμους στις κοινωνικές και πολιτικές κατακτήσεις, στις τέχνες και τα γράμματα. Διότι ο Βαγγέλης Πλάκας ανήκει σε κείνη την κατηγορία των δημοσιογράφων που αναζητούν το καίριο, το σημαντικό, το πραγματικά πρωτοποριακό κι έτσι άλλωστε δίνει νόημα και ουσία και στη δική του αποστολή. Παλαιότερα με είχε εκπλήξει με το ντοκιμαντέρ Το χωριό που νίκησε τον θάνατο, για το Μικρό Χωριό της Ευρυτανίας που ξαναγεννήθηκε ύστερα από μία καταστρεπτική κατολίσθηση. Τώρα, με το βιβλίο για τις πρωτοπόρες αδερφές Τσιώμου, μου θύμισε το υπέροχο βιβλίο της Αμερικανίδας ψυχαναλύτριας και ακτιβίστριας Κλαρίσα Πίνκολα Εστές Γυναίκες που τρέχουν με τους λύκους. Τέτοιες γυναίκες ήταν η Αγγελική και η Μερόπη. Γυναίκες με αδάμαστη ψυχή!

Οι πρώτες γυναίκες ψηφοφόροι: Αδερφές Τσιώμου
Αγγελική Μεταλλινού – Μερόπη Βασιλικού και η πρωτοπορία τους
Βαγγέλης Πλάκας
Μαλλιάρης Παιδεία
σ. 160
ISBN: 978-960-64-4294-0
Τιμή: 10,60€
001 patakis eshop

 

 

diastixo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: