Εάν υπήρξε οργανωμένη αντίσταση από την αρχή, η απόβαση των Τούρκων δεν θα είχε επιτυχία, είπε στην εκδήλωση στο ΚΕΤχ!
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜ. ΜΟΣΧΟΥ
Μέρα μνήμης σήμερα στο στρατόπεδο του ΚΕΤχ για την κυπριακή τραγωδία του νεότερου ελληνισμού, τους συγγενείς των πεσόντων το καλοκαίρι του 1974, αλλά και για τους επιζήσαντες του πολέμου Αχαιούς πολεμιστές.
Ο ανώτερος διοικητής φρουράς Πατρών, ταξίαρχος Γεώργιος Αλεξίου, σε συνεργασία με τον Σύλλογος Πολεμιστών Αγωνιστών Κύπρου 1974 ν. Αχαΐας ''η Ενότητα'' και τον Σύνδεσμο Αχαΐας-Κύπρου «ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ», τίμησαν όπως έπρεπε στο στρατόπεδο του πεσόντα Ζακυνθινού συνταγματάρχη Μουζάκη, όπου και η προτομή του, αυτούς που έπεσαν πιστοί στο καθήκον με την συμπλήρωση «50 χρόνια εισβολής και κατοχής στην Κύπρο».
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της εορτής μνήμης:
Στις 10.30 πμ, προ της προτομής του ήρωα Μουζάκη-ηρώο Αχαιών πολεμιστών Κύπρου, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από ιερείς της ΙΜ Πατρών και προσκλητήριο Αχαιών πεσόντων και αγνοουμένων, από τον Ανστ. Στασή, Κύπριο πρόεδρο της ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους, τους συγγενείς των πεσόντων και από πολυμελή αντιπροσωπεία των πολεμιστών.
Μετά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου. στην αίθουσα, έναντι ηρώου εκφωνήθηκαν χαιρετισμοί εκ μέρους, επισήμων και ακολούθησαν ομιλίες :
-- Του Γεωργίου Αλεξίου, διοικητή ΚΕΤχ, που στηλίτευσε τους επίορκους έλληνες αξιωματικούς και το πραξικόπημα που επέβαλαν στην Κύπρο με την εποπτεία της χούντας των Αθηνών.
-- Του Γεωργίου Βουρλιόγκα, Γενικού Γραμματέα Συλλόγου Αγωνιστών Πολεμιστών Κύπρου 1974 ν. Αχαΐας που με μια ομιλία που ''έσπαγε κόκαλα'' αναφέρθηκε διεξοδικά στην κατάσταση, που προηγήθηκε της εισβολής, από τους πραξικοπηματίες της Κύπρου και στην κρίσιμη στιγμή που χρειάζονταν δυνάμεις να αντιμετωπίσουν την τουρκική εισβολή, αντί αυτού κυνηγούσαν τους αντιφρονούντες πιστούς στην κυβέρνηση της κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλά και στην δεύτερη φάση της επέμβασης, γιατί επέτρεψαν την επανεγκατάσταση των Τούρκων στο εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο της ΤΟΥΡΔΥΚ, δεκαπέντε μέτρα από αυτό της ΕΛΔΥΚ; Δεν υποψιάζονταν ότι κάτι κρύβεται πίσω από αυτήν την ενέργεια; Ξεκίνησε η δεύτερη φάση από τους Τούρκους, οι οποίοι αγνόησαν τον ΟΗΕ και εγκατέστησαν ακόμη 40 χιλ. έποικους, που έφεραν από τα βάθη της Τουρκίας! Και οι μεγάλες δυνάμεις κοίταχαν απαθείς το έγκλημα!
Όταν ρώτησαν τον Κίσινγκερ για το ελληνικό καράβι που μετέφερε στην Κύπρο την δύναμη για να αντικαταστήσει αυτήν της ΕΛΔΥΚ, το καράβι αντί να πιάσει στην Κύπρο μέσα σε δύο ημέρες, που ήταν η διάρκεια του ταξιδιού έκανε δέκα επτά μέρες. Περιφέρονταν άσκοπα κι όταν πλησίαζε στα ύδατα της Κύπρου έδωσε την λύση ο Κίσιγκερ που ρωτήθηκε κι απάντησε απλά. Βουλιάχτε το! Εξακόσιοι άνθρωποι να πηγαίναμε στον πάτο. Αυτή ήταν η συμβολή της φίλης Αμερικής!
-- Του Αναστάσιου Στασή προέδρου Συνέσμου Αχαΐας - Κύπρου «ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ», που ανέφερε τις εμπειρίες του ως Κύπριος πολίτης που έζησε από κοντά τα γεγονότα και τις επιπτώσεις του, στην εθνοκάθαρση που επεβλήθη από τους Τούρκους με τον εποικισμό χωριών από χιλιάδες εποίκους που αλλάξαν την σύνθεση εις βάρος των ελληνοκυπρίων, την κλοπή έργων τέχνης, την αποκόλληση ψηφιδωτών, την σύληση νεκροταφείων, το χτίσιμο σε κάθε χωριό τζαμιού, την ανάρτηση φωτογραφιών του Κεμάλ Ατατούρκ, την αλλαγή όλων των τοπωνύμιων, τον διωγμών των ελληνοκυπρίων από τις περιουσίες τους.
Μάλιστα απαντώντας στην αναφορά του εκπρόσωπου της περιφέρειας αντινομάρχη κ. Ζαΐμη, ότι ακόμη τα κυπριακά γεγονότα είναι αδιευκρίνιστα και την ιστορία θα την μάθουμε στο μέλλον από τους ιστορικούς, ο Αναστ. Στασής, σε εντονο ύφος είπε ότι την απάντηση την έχει δώσει η Ιστορία. Τα ονόματα των ελλήνων επίοορκων αξιωματικών έχουν αναφερθεί και αφού ανέφερε ονομαστικά τον Γεωργίτση της Φρουράς που επέβαλε η χούντα των Αθηνών για να διευθύνει το πραξικόπημα και αρκετούς άλλους, σημείωσε ότι αυτοί μετά το έγκλημα κατά της Κύπρου και την προδοσία τους επέστρεψαν στις θέσεις τους στην Αθήνα και δεν δικάστηκαν από αυτούς ούτε ένας από την ελληνική κυβέρνηση.
Κι όταν οι Τούρκοι αποβιβάζονταν στην Κερύνεια, οι εθνοφρουρά έλεγχαν τις ταυτότητες όσων έμπαιναν στην Λέσχη Αξιωματικών, εάν ήσαν κομμουνιστές!
Η ελληνική δικαιοσύνη δίκασε τους πρωταίτιους του προδοτικού πραξικοπήματος, αλλά, όχι αυτούς που ευθύνονται για το έγκλημα της Κϋπρου.
(Σημ. του Istologiou G. Mosxou: Ο Άρειος Πάγος όταν κλήθηκε να κρίνει το έγκλημα των χουντικών, αποφάσισε ότι ήταν στιγμιαίο και όχι διαρκές. Αυτό σήμαινε ότι θα δικάζονταν μόνον αυτοί που τέλεσαν το πραξικόπημα, ενώ αυτοί όλοι που στα επτά χρόνια επέβαλαν και στήριξαν το χουντικό καθεστώς με κάθε τρόπο, ήσαν αθώοι, δυστυχώς! Κι όσον αφορά τους βασανιστές διακάζονταν μόνον έπειτα από μήνυση των θυμάτων).
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ομιλία από τον 85χρονο Δημήτριο Αλευρομάγειρο, αντιστράτηγο ε.α., επίτιμο Γενικό Επιθεωρητή Στρατού, διοικητή του 336 Τ.Ε. στην Πράσινη Γραμμή, στη Λευκωσία Ιούλιος-Αύγουστος 1974.
Ο εν λόγω αξιωματικός που τίμησε την στολή που φορούσε, είναι αυτός που όταν οι ψοφοδεείς ανώτατοι αξιωματικοί διέταζαν υποχώρηση, παρέμεινε στην Λευκωσία αμυνόμενος και σώθηκε τουλάχιστον η μισή, μέχρι που ήρθε ο ΟΗΕ κια ανέλαβε.
Ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας: Με αποκαλούν ήρωα, σε κάποια γραπτά, αλλά δεν είμαι, ήρωες δεν είμαστε εμείς που σωθήκαμε, αλλά εκείνοι που έπεσαν στο πεδίο της μάχης!
Ο Δημ. Αλευρομάγειρος έκανε μία σοβαρή επισήμανση: Εάν υπήρξε οργανωμένη αντίσταση από την αρχή, η απόβαση των Τούρκων δεν θα είχε επιτυχία. Βρήκαν ελεύθερο πεδίο και εντούτοις έκαναν σοβαρά λάθη. Όταν δύο τουρκικά αεροπλάνα από λάθος πέρασαν τα τουρκικά αποβατικά για ελληνικά κι άρχισαν να ρίχνουν εναντίον τους ακολούθησε μία ανταλλαγή πυρών από τα πλοία με τα αεροπλάνα, που στοίχισε την κατάρριψη δεκαεννέα αεροσκαφών τους! Τότε που χρειάζονταν δυνάμεις πυρός για την αντιμετώπιση των Τούρκων εισβολέων στην αρχή της αποβίβασης, οι ελληνικές δυνάμεις δεν ήσαν στη θέση τους. Αλλιώς η απόβαση θα αποτύχαινε και απόβαση που αποτυγχάνει δεν επαναλαμβάνεται!
Και επισήμανε ακόμη: Η δικτατορία του 1967 επεβλήθη με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης της Κύπρου και τη διχοτόμηση. Γι αυτό έγινε η δικτατορία. Πρώτη δουλειά της χούντας ήταν το Δεκέμβριο του 1967 να αποσύρει την ελληνική Μεραρχία, υποκύπτοντας στην απαίτηση της Τουρκίας μετά την προβοκάτσια της περιοχής Κοφινού.
Τα σχέδια των Τούρκων για κατάληψη του νησιού, υπήρχαν από την δεκαετία του 60. Βρήκαν την ευκαιρία όταν ξέσπασε το προδοτικό πραξικόπημα των επίορκων αξιωματικών! Ο Ετζεβίτ, πρόεδρος των Τούρκων (σ.σ.: προερχόμενος από τον σοσιαλιστικό χώρο) έτριβε τα χέρια του από χαρά, μόλις το έμαθε!
Ο συντονιστής-παρουσιαστής που θα αναλάμβανε την παρουσίαση, ο Θανάσης Μπαμπανέβας, δημοσιογράφος, πρόεδροςΤΕΑΣ της ΕΣΗΕΠΗΝ ήταν απών λόγω προσβολής του από κόβιντ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου