ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Ο Πρωθυπουργός στη συζήτηση για την Αναθεώρηση





Τσίπρας: Ευρείες

συναινέσεις για

την νέα εποχή

ΜΗΝΥΜΑ ΟΤΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ - «ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΡΗΞΙΚΕΛΕΥΘΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ, ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ»



Κάλεσμα στα κόμματα να υπερβούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες και τακτικισμούς και να αφήσουν τους βουλευτές να ψηφίσουν ελεύθερα απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη βήμα της Βουλής μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

«Σήμερα είναι η ώρα το ελληνικό κοινοβούλιο να υπερβεί μικροπολιτικές σκοπιμότητες και τακτικισμούς, να αναζητήσει συναινέσεις εκεί όπου αυτές είναι εφικτό να αναζητηθούν. 
Κινδυνεύουμε να χάσουμε άλλα 10 χρόνια. 

Καλώ τις ηγεσίες όλων των πολιτικών κομμάτων να μην θέσουν στη διαδικασία που ξεκινά σήμερα, ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Να αφήσουν τους βουλευτές να ψηφίσουν ελεύθερα» επισήμανε ο πρωθυπουργός. Όπως είπε, είναι η ώρα το ελληνικό κοινοβούλιο να πάρεις ρηξικέλευθες πρωτοβουλίες και να σταθεί στο ύψος των προσδοκιών και απαιτήσεων των πολιτών.


Έστειλε επίσης το μήνυμα ότι οι πολιτικές ευθύνες θα συνεχίσουν να αναζητούνται. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι για τα προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί «υπάρχουν βεβαίως πολιτικές ευθύνες. 

Ευθύνες που έχουν αναζητηθεί και συνεχίζουν να αναζητούνται. 

Ευθύνες που έχουν καταλογιστεί και θα συνεχίσουν να καταλογίζονται». Αναφερόμενος στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε τις αντινεοφιλελεύθερες επιλογές που προτείνονται και την έμφαση στην παρουσία του λαϊκού παράγοντα που αντιπαρατίθεται στην αριστοκρατική αντίληψη εξουσίας.


«Γνωρίζω πολύ καλά ότι υπάρχουν αρκετοί που δεν εμπιστεύονται και τόσο τη λαϊκή κρίση. Που θεωρούν αδαή τη λαϊκή πλειοψηφία. Που έχουν την άποψη ότι ο λαός παρασύρεται εύκολα. Ότι κάνει μόνο λάθη. Με λίγα λόγια υπάρχουν αρκετοί αριστοκράτες ανάμεσά μας» είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας και σχολίασε χρησιμοποιώντας μία φράση της Ρόζας Λούξεμπουργκ: «ε λοιπόν για να παραφράσω μια γνωστή φράση ‘προτιμώ εκατό λάθη του λαού από μια σωστή απόφαση της κυβέρνησης’».

Ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε τις ηγεσίες των κομμάτων να μη θέσουν στη διαδικασία αυτή ζήτημα κομματικής πειθαρχίας και «να αφήσουν τους βουλευτές να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις και τις προτάσεις τους».

Πολιτική επιλογή το παλαιό σύστημα εξουσίας

Αναλύοντας το παρελθόν και τον τρόπο δόμησης του παλαιού πολιτικού συστήματος ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «η οργανωτική δυσμορφία του κράτους δεν ήταν αποτέλεσμα της δήθεν ανεπάρκειας των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης. Ούτε φυσικά έχει να κάνει με την δήθεν αποτυχία της ίδιας της μεταπολίτευσης, όπως επιθυμούσαν και επιθυμούν να μας πείσουν διάφοροι εκπρόσωποι του παλιού πολιτικού συστήματος που οδήγησε τη χώρα στη κρίση, που όταν μιλούν για τους άλλους, τους διεφθαρμένους, τους φοροφυγάδες,  και το πελατειακό σύστημα στη χώρα, στην ουσία μιλούν για τους εαυτούς τους και για τις δικές τους πολιτικές ευθύνες. Δεν ήταν λοιπόν ανεπάρκεια αυτή η κατάσταση. Ήταν πολιτική επιλογή. Καθώς το οργανωτικό και διοικητικό χάος αποτέλεσε από μόνο του μια τεχνολογία εξουσίας. 

Ήταν η προϋπόθεση

-για την αναπαραγωγή σχέσεων εξάρτησης των πολιτών από το πολιτικό προσωπικό,
-την δημιουργία, τη συντήρηση και τη συγκάλυψη εστιών διαφθοράς από τη βάση μέχρι τις κορυφές του διοικητικού μηχανισμού
-την ανοχή στην γενικευμένη φοροδιαφυγή που λειτούργησε ως καταλύτης για την ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού, την αποδοχή του δηλαδή από τα μεσαία στρώματα ως της δικής τους ιδεολογίας».

Πολιτική σταθερότητα

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της πολιτικής σταθερότητας,
«με την εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας αλλά και τον ταυτόχρονο εσωτερικό εξισορροπητικό μηχανισμό του αναλογικού εκλογικού συστήματος. Αλλά και στην ανάγκη να αποσυνδεθεί η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής. Και φυσικά με την προσπάθεια να δημιούργησουμε θεσμικούς όρους και προϋποθέσεις που θα εξαντλούν τα περιθώρια συναίνεσης. Και αυτό νομίζω ότι επιτυγχάνεται με την πρόταση των διαδοχικών ψηφοφοριών».
Ακόμη επεσήμανε ότι με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση της σύντομη παραγραφή για τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων, για την βουλευτική ασυλία και ο όριο βουλευτικών θητειών επιχειρείται «να μπει ένα τέλος στην σημερινή συνταγματική λογική ότι το πολιτικό προσωπικό αποτελεί μια κάστα που χρήζει ειδικής μεταχείρισης και δικαιούται ειδικά προνόμια».

Η Εκκλησία

Όσον αφορά τις αλλαγές στις σχέσεις Εκκλησίας και κράτους ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «έχει έρθει ο καιρός ώστε να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους. Γιατί το κράτος δε θρησκεύει αλλά αποτελεί τον εγγυητή της θρησκευτικής ελευθερίας για όλους τους πολίτες του, μιας αναφαίρετης και μη αναθεωρήσιμης ελευθερίας που παρέχει το Σύνταγμά μας σε κάθε πολίτη. Και αυτή η ρητή κατοχύρωση φρονώ ότι δε θα βρει αντίθετη την Εκκλησία που και εκείνη θέλει ένα σαφές περίγραμμα των σχέσεων της με το Κράτος. Και αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό και τη φιλελευθεροποίηση του Συντάγματος. Ένα σημαντικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων εκκλησίας και κράτους που βεβαίως δεν είναι ένα αποκλειστικά συνταγματικό θέμα. Αλλά αφορά ένα δαιδαλώδες νομοθετικό και κανονιστικό πλέγμα το οποίο δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη. Αντίθετα προϋποθέτει διάλογο με σεβασμό και ειλικρίνεια. Προϋποθέτει καλή θέληση και μακρόχρονη κοινή εργασία. Και αποδείχτηκε με την πρόσφατη πρόταση συμφωνίας  που καταθέσαμε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι όταν αυτές οι προϋποθέσεις καλύπτονται μπορούν να βρεθούν λύσεις ακόμη και στα πιο δισεπίλυτα προβλήματα.
Λύσεις ταυτόχρονα συμβιβαστικές αλλά και προωθητικές».

Κοινωνικά δικαιώματα

Ακόμη ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην στήριξη των κοινωνικών δικαιωμάτων και της εργασίας που αποτελούν αντίβαρο στο νεοφιλελευθερισμό προτείνοντας:
-«να προστατεύσουμε το νερό και την ηλεκτρική ενέργεια από την επέλαση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας
-να κατοχυρώσουμε εμφατικά την προστασία της εργασίας και των εργαζομένων
-να αναγνωρίσουμε την αποκλειστική αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων να ορίζουν τον κατώτατο μισθό
-να ενισχύσουμε τις κρατικές εγγυήσεις για παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους».


Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: