ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Είκοσι γυναίκες το μήνα ζητούν προστασία στην Αχαΐα




Φ. Κούβελα: Οι γυναίκες να σπάσουν την σιωπή τους!

«Τέσσερις χιλιάδες ενενήντα γυναίκες κατά το 2018 απευθύνθηκαν στα συμβουλευτικά κέντρα της Γ.Γ.Ι.Φ., 286 φιλοξενήθηκαν στους ξενώνες».
 
Κι ακόμη, «η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 δέχθηκε 5.088 κλήσεις, εκ των οποίων οι 8 στις 10 αφορούσαν καταγγελίες έμφυλης βίας», είπε η ΓΓ Ισότητας Φύλων του Υπουργείου, για το διαχρονικό ζήτημα της βίας που ασκείται επάνω στο γυναικείο φύλο. 
 
Από αυτές το 87% αφορούσαν ενδοοικογενειακή βία με δράστη κυρίως τον σύζηγο, οι 110 κλήσεις ήταν για σεξουαλική παρενόχληση, οι 28 για περιπτώσεις βιασμού και 18 για καταγγελίες άλλων μορφών βίας. Άρα, το μήνυμα που εκπέμπεται υπέρ των γυναικών είναι «δεν είσαι (η) μόνη-μίλησέ μας».

«Είναι διαχρονικό και έχει μεγάλη δύναμη αυτό το μήνυμα. Αφού γίνουν γνωστές οι δομές ότι υπάρχει λύση, καλούμε τις γυναίκες να φύγουν από την απομόνωσή τους, να σπάσουν την σιωπή τους και να μιλήσουν ερχόμενες σε αυτές τις δομές, για να στηριχθούν, διότι όσο δεν το λένε χειροτερεύει η κατάσταση» σημείωσε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» η γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα.
 
Το Δίκτυο Υποστηρικτικών Δομών της ΓΓΙΦ για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και την προστασία των θυμάτων απαρτίζεται από την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, 41 συμβουλευτικά κέντρα και 21 ξενώνες φιλοξενίας ανά την Ελλάδα. Στην Πάτρα οι δομές δέχονται τον μήνα 20 καταγγελίες γυναικών, που ζητούν προστασία, ηλικίας από 30-50 ετών. 
 
«Προσπαθούμε να είμαστε χρήσιμες σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα, που δυστυχώς υπάρχει στην κοινωνία μας και έχει πολλές ρίζες, στην πατριαρχεία, που ο άντρας θεωρεί ότι η γυναίκα του είναι κτήμα και μπορεί να της φέρεται με όποιον τρόπο αυτός θέλει, ζούμε δραματικές καταστάσεις. Από την ψυχολογική βία, την οικονομική βία, που ο άλλος δεν της δίνει χρήματα όταν είναι άνεργη. Μέχρι, που φτάνουμε και στις συζυγοκτονίες, όταν ακούμε για οικογενειακά δράματα, όταν ο άνδρας σκοτώνει την γυναίκα, έχει τις ρίζες εκεί, στην εξουσιαστική σχέση, που έχει μαζί της, που την υποτιμά» δήλωσε χαρακτηριστικά.
 
Η πρώτη επαφή, που θα έχει μια γυναίκα με την γραμμή 15900 είναι να πει τι της συμβαίνει ή εξαρτάται τι θα ρωτήσει, γιατι μπορεί να θέλει μια νομική βοήθεια. «Μπορεί μια γυναίκα στην αρχή να πει δειλά το πρόβλημα ή μια να έχει πάρει απόφαση και να θέλει να πει περισσότερα πράγματα. Μπορεί να την παραπέμψουν στο συμβουλευτικό κέντρο, που θα είναι στην πόλη της. Εκεί υπάρχει συμβουλευτική ψυχολογική, κοινωνική, νομική στήριξη, και εργασιακή συμβουλευτική, διότι πολλές γυναίκες, που δεν έχουν δουλειά μπορούμε να τις βοηθήσουμε. Οι υπηρεσίες αυτές είναι εχέμυθες και φυσικά δωρεάν» επισήμανε η κ. Κούβελα.
 
Μάλιστα το επόμενο διάστημα θα έρθει στην Βουλή προς ψήφιση νέο νομοσχέδιο εντός του οποίου θα υπάρχει ένα άρθρο , ώστε οι δομές αυτές να περάσουν στα εθνικά κονδύλια και να γίνουν μόνιμες στην Ελλάδα, γιατι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα της έμφυλης βίας. «Το κύριο για εμάς είναι αυτές οι δομές να είναι μόνιμες. 
 
Αυτή η υποχρέωση προκύπτει και από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, που υπογράψαμε και βγάλαμε και το νόμο από το συρτάρι, που λέει ότι πρέπει να έχουμε δομές τέτοιες στην χώρα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την βία κατά των γυναικών. Επίσης ανανεώσαμε το δικό  μας Δίκαιο και ενσωματώσαμε στοιχεία, που δεν είχαμε» ανέφερε.
 
Τέλος, συμπλήρωσε ότι στο πλαίσιο της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, που υπογράφτηκε, «προβλέπει μεταξύ άλλων να κάνουμε και συμβουλευτικά κέντρα για τους άνδρες θύτες, δηλαδή δεν μπορούν να τους επιβάλλουν μια μικρή ποινή και να τελειώνει η ιστορία. Πρέπει να παρακολουθούνται από συγκεκριμένα κέντρα ότι αυτό, που κάνουν δεν είναι σωστό, και να μπορούν όσο αυτό διορθώνεται, αλλά και να πάρει μια πιστοποίηση. 
 
Αν ο θύτης δεν την έχει, δεν θα την γλιτώνει από τον νόμο. Αυτό τον καιρό αυτό επεξεργαζόμαστε στην ΓΓ Ισότητας των Φύλων για να δούμε μέσα από την σύμβαση τι άλλο προβλέπεται και τι έχουμε υποχρέωση να κάνουμε ως χώρα και να θεσμοθετήσουμε καινούργιες υπηρεσίες» κατέληξε η κ. Κούβελα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: