ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Πειραματικά, εισαγωγή Κομποστοποίησης στην Πάτρα

Με την παρακαταθήκη της διάθεσης τετρακοσίων κάδων κομποστοποίησης, ξεκινά το πειραματικό πρόγραμμα εξάπλωσης της χρήσης του οικιακού κομποστοποιητή, ενώ για το μέλλον προγραμματίζεται η τοποθέτηση μεγάλης αποθήκης παραγωγής κομπόστ, ανά συνοικία, στην οποία αποθήκη οι πολίτες θα εναποθέτουν τα προς ανακύκλωση κατάλληλα απορρίμματα, που θα χρησιμοποιούνται. Και τούτα, διότι πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν είναι κατάλληλα όλα τα απορρίμματα για κομποστοποίηση.
 
Αυτά υπό την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα κομποστοποίησης θα έχει μπει στην ζωή του Πατρινού πολίτη, κυρίως αυτού που διαμένει περιστικά των Πατρών και πια θα έχει απομείνει να επεκταθεί και στους διαμένοντες στο αστικό κέντρο.

Πάντως παρήγορο σημείο είναι ότι από τους 400 κάδους κομποστοποίησης που έχουν διατεθεί ως ώρας από το τμήμα Πρασίνου του Δήμου Πατρέων, σε σχολεία και ιδιωτικούς χώρους οι 200 χρησιμοποιούνται ήδη από αντίστοιχες οικογένειες Πατρινών.
 
Παράλληλα ο Δήμος Πατρέων ξεκινά πιλοτικό πρόγραμμα επέκτασης της οικιακής κομποστοποίησης, σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Η οικιακή κομποστοποίηση είναι η μετατροπή των οικιακών οργανικών απορριμμάτων (φλούδες, υπολείμματα από σαλάτες, τσόφλια αυγών, φυτικά υπολείμματα, χαρτιά της κουζίνας, υπόλειμμα τσαγιού ή καφέ κ.α.) σε καλής ποιότητας λίπασμα (κομπόστ), με τη χρήση ειδικών κάδων (κομποστοποίησης).

Το κομπόστ παράγεται μέσα από την αποσύνθεση των οργανικών υλικών, έχει πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε είδους καλλιέργεια. Η οικιακή κομποστοποίηση αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο μείωσης 70-80% των οργανικών της κουζίνας και του κήπου.

Η συγκεκριμένη δράση αφορά στη διανομή κάδων οικιακής κομποστοποίησης 400 Lt και της συσκευασίας 1L με ειδικούς μικροοργανισμούς, στους 13 παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς που έχουν εκδηλώσει, έως τώρα, πρόθεση συμμετοχής στο Πρόγραμμα. Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου, ως συντονιστής του Προγράμματος, αναλαμβάνει τη διανομή των κάδων καθώς επίσης και την ενημέρωση των υπευθύνων των παιδικών σταθμών.

Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε  στο «Πάρκο Εκπαιδευτικών δράσεων», στην Πλαζ, στο χώρο των παιδικών κατασκηνώσεων, εκπαιδευτικό σεμινάριο στους υπευθύνους των παιδικών σταθμών. Παράλληλα, θα διανεμηθεί ενημερωτικό έντυπο και υλικό ευαισθητοποίησης.

Στόχοι του Προγράμματος είναι η προώθηση της επεξεργασίας των οργανικών απορριμμάτων από τους παιδικούς σταθμούς της Πάτρας καθώς και η ευαισθητοποίηση και η αφύπνιση της οικολογικής συνείδησης των μαθητών, από μικρή ηλικία.

Οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν χρήση του κάδου κομποστοποίησης, μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος, στο τηλέφωνο 2610 329071. 

Από κει θα παραπεμφθούν στο κτίριο Λαδόπουλου, στον α΄όροφο και αφού υπογράψουν την σχετική αίτηση, θα παραλάβουν τον κάδο από το σημείο που θα τους υποδειχθεί. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν μεταφορικό μέσο μαζί τους, για την μεταφορά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: