ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Κούγιας: Νόμιμος ο Ριχάρδος (σ.σ.: ο μη Λεοντόκαρδος)


Πάνω από 600 χιλ. ευρώ εκτιμάται  η ζημία του ελληνικού Δημοσίου

Ενώπιον της ανακρίτριας θα βρεθούν σήμερα οι πρώτοι κατηγορούμενοι για τη μεγάλη υπόθεση λαθρεμπορίας χρυσού, διαδικασία που αναμένεται να συνεχιστεί αύριο και να ολοκληρωθεί την Κυριακή, καθώς οι 63 εμπλεκόμενοι έχουν χωριστεί σε ομάδες για τις απολογίες τους.

Αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες που, ανά περίπτωση, αφορούν τέσσερα κακουργήματα, οι θεωρούμενοι ως μέλη των δύο κυκλωμάτων που εξήγαγαν παράνομα χρυσό σε τρίτη χώρα, καλούνται να διατυπώσουν τη θέση τους για όσα τους καταλογίζονται στη δικογραφία που σχημάτισε η Αστυνομία, έπειτα από πολύμηνη παρακολούθηση των δράσεων τους.


Για σήμερα έχει προγραμματιστεί να απολογηθεί και ο πλέον γνωστός από τους κατηγορούμενους, ο ενεχυροδανειστής που με τηλεοπτικές διαφημίσεις καλούσε τους ενδιαφερόμενους να πωλήσουν κοσμήματα σε κάποιο από τα 80 καταστήματα του, ο οποίος μέσω του δικηγόρου του αμφισβητεί πλήρως το κατηγορητήριο.

Ο ενεχυροδανειστής αναμένεται να ζητήσει προθεσμία για να απολογηθεί την Κυριακή, ενώ ήδη ο συνήγορός του Αλέξης Κούγιας υποστηρίζει ότι ο εντολέας του είναι αθώος και ότι όλη η δραστηριότητα του είναι απολύτως νόμιμη.

Υπενθυμίζεται ότι, κατηγορίες που, ανά περίπτωση, απαγγέλθηκαν σε βάρος των συλληφθέντων αφορούν τα κακουργήματα της εγκληματικής οργάνωσης, λαθρεμπορίας, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της τοκογλυφίας. Επίσης, τα πλημμεληματικού βαθμού αδικήματα της παράβασης του νόμου περί ναρκωτικών, παράβασης του νόμου περί όπλων, αποδοχής και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και της πλαστογραφίας μετά χρήσεως.

Πλαστά τιμολόγια, κερδισμένα δελτία ΠΡΟ-ΠΟ, Κινέζοι χονδρέμποροι κ.α.

Δεκάδες καταστήματα αγοράς και πώλησης χρυσού, κοσμηματοπωλεία και εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας στο κέντρο της Αθήνας, στα προάστια, αλλά και στην επαρχία φαίνεται να έχουν άμεση ή έμμεση εμπλοκή με τη δράση των δύο οργανώσεων λαθραίας εξαγωγής χρυσού που εξάρθρωσε η αστυνομία.

Από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία προκύπτει ότι οι οργανώσεις είχαν τεράστια δίκτυα επιχειρήσεων που εξυπηρετούσαν τους σκοπούς συλλογής χρυσών και πολύτιμων αντικειμένων, αλλά επίσης και εξαιρετικά διευρυμένα δίκτυα για το «ξέπλυμα» των χρημάτων που αποκόμιζαν, κάνοντας παράνομη εξαγωγή σε τρίτη χώρα «σκραπ» χρυσού. Δίκτυα που περιλαμβάνουν πλαστά τιμολόγια, κερδισμένα δελτία ΠΡΟ-ΠΟ, Κινέζους χονδρέμπορους ρούχων, συμμετοχές σε εταιρείες, κτηματομεσιτικά κ.ά. Η ζημιά του Δημοσίου είναι μέχρι στιγμής ανυπολόγιστη, αλλά σίγουρα εκτιμάται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ. Η αστυνομία εκτιμά πως μόνο για το διάστημα Ιούνιος - Οκτώβριος τρέχοντος έτους, οι απώλειες του κράτους από τη λαθρεμπορία χρυσού προσεγγίζουν ή και ξεπερνούν το ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ από κάθε ομάδα.

Η λειτουργία των ομάδων έχει δράση που χρονικά φαίνεται να υπερβαίνει τα δύο χρόνια, ενώ σύμφωνα με το διαβιβαστικό που απεστάλη στον εισαγγελέα ταυτίζεται πλήρως, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, με τον ορισμό του «οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος». Υπό συνθήκες μαφιόζικων οργανώσεων, η μία ομάδα όχι μόνο δεν ανακατευόταν στις δράσεις της άλλης, άλλα είχαν συστήσει και καρτέλ, ώστε να έχουν κοινές τιμές αγοράς χρυσού, μειωμένες κατά πολύ από τη χρηματιστηριακή ημερήσια αξία του μετάλλου.

Δύο ομάδες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, «οι δύο ομάδες δρούσαν αυτοτελώς η μία από την άλλη ως προς τη συγκρότηση και διαχείριση των κεφαλαίων, πλην όμως η δράση έκαστης οργάνωσης τύγχανε σε γνώση της έτερης. Μάλιστα, τα αρχηγικά μέλη των οργανώσεων είχαν συμφωνήσει ως προς την τιμή της αγοράς χρυσού με σκοπό την απαλοιφή τού μεταξύ τους ανταγωνισμού».
Οι αρχηγοί των δύο ομάδων φαίνεται να είχαν συμφωνήσει ότι η τιμή που θα αγόραζαν τον χρυσό, είτε από πολίτες που είχαν ανάγκη είτε από κλεπταποδόχους, θα ήταν «1.000 μονάδες κάτω από την τιμή ταμπλό». Η ημερήσια διακίνηση χρημάτων των δύο ομάδων υπολογίζεται σε ποσά που υπερβαίνουν τις 400.000 ευρώ.

Η πρώτη οργάνωση, που αφορά το γνωστό δίκτυο ενεχυροδανειστηρίων, φαίνεται να διακινούσε καθημερινά απίστευτα για την εποχή χρηματικά ποσά. Τα μεγέθη των χρημάτων είναι τέτοια που θα μπορούσαν να συγκριθούν με αυτά που απαιτεί η λειτουργία μιας μεγάλης βιομηχανίας. Στα στοιχεία της αστυνομίας αναφέρεται ότι μόνο για τη λειτουργία των 88 καταστημάτων του γνωστού ενεχυροδανειστή καθημερινά διέθεταν ποσό άνω των 100.000 ευρώ. Μάλιστα, στο διαβιβαστικό της αστυνομίας, σύμφωνα με πληροφορίες, η εν λόγω οργάνωση χαρακτηρίζεται «αριστουργηματικά οργανωμένη».

Στη δικογραφία γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στους τρόπους που νομιμοποιούταν το εξαιρετικά «άφθονο χρήμα» που αποκόμιζε η ομάδα, είτε μέσω αγοράς πολυτελών κατοικιών, οικοπέδων, οχημάτων και σκαφών είτε με «επέκταση και ίδρυση επιχειρήσεων ή χρηματοδότηση με μεγάλα κεφάλαια εταιρειών» σε διάφορους τομείς, όπως οδικές μεταφορές κ.λπ. Στις μεθόδους ξεπλύματος καταγράφονται και οι αγορές κερδισμένων δελτίων ΠΡΟ-ΠΟ κ.ά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, μόνο το διάστημα Ιουνίου - Οκτωβρίου το κύκλωμα εξήγαγε παράνομα στην Τουρκία χρυσό αξίας 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, με τις απώλειες για το κράτος να εκτιμώνται σε περίπου 600.000 ευρώ.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: