ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

ΚΑΘΡΕΦΤΙΣΜΑΤΑ - Από τη Γερμανία...




...και την ΕΣΣΔ του μεσοπολέμου, στην Ευρώπη του 21ου αιώνα

Μια επίκαιρη έρευνα – Δοκίμιο:  Χρήστος Τσαντής

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΡΑΔΑΜΑΝΘΥΣ

Από την εθνικιστική έξαρση του μεσοπόλεμου, στην αναβίωση του φασισμού και στη σύγχρονη εθνικιστική υστερία

«Είναι λοιπόν απαραίτητο να ξέρουμε, γιατί αυτό που συνέβη μπορεί να ξανασυμβεί. Οι συνειδήσεις μας μπορεί να δελεασθούν και να εξαπατηθούν και οι δικές μας. […] 

Πρέπει, λοιπόν, να δυσπιστούμε απέναντι σε αυτούς που προσπαθούν να μας πείσουν με μέσα διαφορετικά από τη Λογική, δηλαδή στους χαρισματικούς ηγέτες. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί πριν εμπιστευτούμε σε άλλους την κρίση και τη βούλησή μας. […] Είναι καλύτερα να απαρνηθούμε τις αλήθειες των προφητών, ακόμα και αν μας ενθουσιάζουν με την απλότητα και τη λάμψη τους, ακόμα κι αν μας φαίνονται βολικές γιατί δεν έχουν κανένα κόστος. Είναι καλύτερα να ικανοποιούμαστε με τις πιο μετριόφρονες και λιγότερο ενθουσιαστικές αλήθειες, αυτές που κατακτούμε με κόπο, σιγά-σιγά, χωρίς παρεκκλίσεις, με τη μελέτη, το διάλογο και τη σκέψη και τις οποίες μπορούμε να επαληθεύσουμε και να εξηγήσουμε», Πρίμο Λέβι.

Το μέλλον μοιάζει να κοιτά πίσω, μέσα από έναν αντεστραμμένο καθρέφτη. Ένα σύντομο οδοιπορικό στο παρελθόν και μία διαφορετική προσέγγιση των γεγονότων. Η αντεπανάσταση στο όνομα της επανάστασης. Ο φασισμός στο όνομα του (εθνικο)σοσιαλισμού. Οι ηγέτες χωρίς το λιβάνι. Από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Πολύτιμοι βοηθοί μας σε αυτό το ταξίδι είναι: ο «Ιούλιος Καίσαρας» του Σαίξπηρ, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Μενέλαος Λουντέμης, η Διδώ Σωτηρίου, ο Ιωσήφ Στάλιν, ο Αδόλφος Χίτλερ, ο Τόμας Μπέρνχαρντ, ο Λέων Τρότσκι, η Χάνα Άρεντ, ο Ζοζέ Σαραμάγκου, και άλλοι!

Στα «Καθρεφτίσματα» παρακολουθούμε – μέσα από ιστορικές πηγές και ντοκουμέντα που είχαν μείνει χρόνια στο παρασκήνιο των γεγονότων – την κατάρρευση του πολιτισμού, την άνοδο των ναζί στη Γερμανία. Τα συμβάντα που σηματοδότησαν τη ματαίωση της Οκτωβριανής Επανάστασης, στη δεκαετία του 1930. Το συσχετισμό των γεγονότων, το παρασκήνιο συμφώνων και «διπλωματικών ελιγμών». Στα «Καθρεφτίσματα» μένουμε μακριά από ανιστόρητες θεωρίες εξίσωσης των ιδεολογιών. Στεκόμαστε απέναντι στις «προφητείες», στα τσιτάτα και στις «αιώνιες αλήθειες». Διαβάζουμε την Ιστορία πίσω από την κυρίαρχη αφήγηση.

Χρήστος Τσαντής

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Χρήστος Τσαντής ζει στα Χανιά. Είναι συγγραφέας και σύμβουλος ψυχικής υγείας. Έχει τιμηθεί από τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων για τη νουβέλα: «Ο μικρός πρίγκιπας συναντά τον Κύριο Καζαντζάκη στο δρόμο της αναζήτησης». Διακρίθηκε στον 30ο διαγωνισμό διηγήματος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών. Έργα του έχουν αξιοποιηθεί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από σχολεία, από Διευθύνσεις της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και από άλλους φορείς και συλλογικότητες.

Βιβλία του που έχουν εκδοθεί:
-«Με βάρκα το ταξίδι», μυθιστόρημα, 2007, Σύγχρονη Εποχή.
-«Το πηγάδι», μυθιστόρημα, 2008, Σύγχρονη Εποχή.
-«Φάρος», νουβέλα, 2012, Περί Τεχνών.
-«Ο μικρός πρίγκιπας συναντά τον Κύριο Καζαντζάκη, στο δρόμο της αναζήτησης», νουβέλα, 2013, 2η ανανεωμένη έκδοση, Δεκέμβριος 2015, Εκδόσεις Ραδάμανθυς.
-«Κόκκινο Τριαντάφυλλο», ποιήματα, 2014, Εκδόσεις Ραδάμανθυς.
-«Migozarad», νουβέλα, 2016, Εκδόσεις Ραδάμανθυς.
-«Ο μικρός πρίγκιπας συναντά τον Κύριο Καζαντζάκη, στο δρόμο της αναζήτησης», ebook, νουβέλα, 2017, Εκδόσεις Ραδάμανθυς, Smashwords.
-«Καθρεφτίσματα. Από τη Γερμανία και την Ε.Σ.Σ.Δ. του μεσοπολέμου, στην Ευρώπη του 21ου αιώνα», Δοκίμιο, 2017, Εκδόσεις Ραδάμανθυς.

Επιμελήθηκε:
-Το μυθιστόρημα της Βαγγελιώς Καρακατσάνη «Στη ρίζα του αετού», 2015, Εκδόσεις Ραδάμανθυς.
-Την ποιητική συλλογή της Μαρίας Ζαβιανέλη «Οι Θαλασσινοί κήποι», 2016, Εκδόσεις Ραδάμανθυς.
-Το μυθιστόρημα του Σάκη Ροδίτη «Ο Πύργος του Β – Μια μαθηματική περιπέτεια», 2016, Εκδόσεις Ραδάμανθυς.
-Τη μελέτη της Ελένης Καβαζίδου «Νοηματική Γλώσσα-Ένα κλειδί και μια παγίδα για κωφούς και ακούοντες», 2016, Εκδόσεις Ραδάμανθυς.
-Το μυθιστόρημα του Γιώργου Ηλιάδη «Τα δυο πουγκιά», 2016, Εκδόσεις Ραδάμανθυς.
-Τη νουβέλα του Κώστα Βελούτσου, «Οι άνθρωποι του Αυγούστου», 2016, Εκδόσεις Ραδάμανθυς.
-Την ποιητική συλλογή του Γιώργου Κουτουλάκη, «Ένα σεργιάνι», 2016, Εκδόσεις Ραδάμανθυς.
-Το οικολογικό παραμύθι της Ελευθερίας Τσικαλά, «Ο ήρωας της θάλασσας», 2017, Εκδόσεις Ραδάμανθυς.
-Τη μελέτη του Δημήτρη Δαμασκηνού, «Τα πλοία άραξαν στην όχθη της καρδιάς μας – Δοκίμιο για τη ζωή και το έργο του Μενέλαου Λουντέμη», 2017, Εκδόσεις Ραδάμανθυς.
-Τη νουβέλα του Μιχάλη Τζανάκη, «Καταιγίδα», 2017 Εκδόσεις Ραδάμανθυς.
-Το μυθιστόρημα του Γιώργου Ηλιάδη «Το μαγκάλι».
-Τη νουβέλα του Άγγελου Ποθουλάκη, «Η παραίτηση», υπό έκδοση.
-Το οικολογικό παραμύθι της Χαράς Πεφάνη, «Τα αντιεφιαλτικά σεντόνια της θάλασσας», 2017, Εκδόσεις Ραδάμανθυς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: