ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

«Στα χνάρια του Αποστόλου Ανδρέα» ονομάζεται ο αντιφασιστικός δρόμος που ετοιμάζεται στην Πάτρα

Οικία Παπαγιαννόπουλου, στην πλατεία Αγ. Γεωργίου.


Πρόκειται για πρωτοβουλία παλαιών αθλουμένων του αγωνίσματος των δρόμων που αποτελούν την Προσωρινή Επιτροπή Πρωτοβουλίας


Νεότερη εικόνα του ξενοδοχείου "Ελλάς".
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜ. ΜΟΣΧΟΥ

Σε τροχοδρόμηση μπαίνει το ζήτημα της θέσπισης ενός αντιφασιστικού αγώνα  δρόμου στην πόλη της Πάτρας, που κυοφορείται από την ημέρα της επιτυχημένης αθλητικής εκδήλωσης λαϊκού χαρακτήρα, στις 28-9-2014, που έγινε στην μνήμη του αείμνηστου προέδρου των δρομέων της Πάτρας Γιώργου Αντύπα.

Τότε έλαβαν σάρκα και οστά οι σκέψεις που ωρίμαζαν στο μυαλό παλαιών αθλουμένων που ασχολούνται με τον λαϊκό αθλητισμό, πέρα από τον ανταγωνισμό, που είναι συνυφασμένος με τον πρωταθλητισμό. 

Έτσι χθες σε συνάντηση με φόντο τον επιβλητικό Ι. Ναό του Αγ. Ανδρέα, μελών της Προσωρινής Επιτροπής Πρωτοβουλίας που αποτελείται από παλιούς αθλούμενους των δρόμων της Πάτρας αποφασίστηκε θέσπιση λαϊκού δρόμου, αντιφασιστικού χαρακτήρα, αφιερωμένου στο όνομα του Πρωτοκλήτου, με την επωνυμία: «Στα χνάρια του Αποστόλου Ανδρέα». Κάτι ανάλογο που γίνεται στις Κεχρέες Κορινθίας, υπό την ονομασία: «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου». Δηλαδή, πρόκειται για αθλητική διαδρομή που ενώνει τον αρχαϊκό λιμένα των Κεχρεών, όπου αποβιβάστηκε ο Απόστολος Παύλος,  με την πορεία του έως την ρωμαϊκή Κόρινθο. Με την διαφορά ότι στην παρούσα περίπτωση της Πάτρας γίνεται συνύφανση δύο ιστορικών εποχών. 

Σε αυτά πρυτάνεψε η αντίληψη ότι η πόλη της Πάτρας είχε την τιμή να αντιμετωπίσει πρώτη την επίθεση του σμήνους αεροπλάνων της φασιστικής ιταλικής αεροπορίας, των «Πελαργών» στις 28 Οκτώβρη 1940, όπως επίσης μία ημέρα νωρίτερα από την πρωτεύουσα της Ελλάδας γεύτηκε την πρώτη ημέρα κατοχής της από τους ναζί, ενώ τα ηρωικά παιδιά της του 12ου Συντάγματος βρίσκονταν καθοδόν προς την ιδιαίτερη πατρίδα τους ως νικητές του αλβανικού μετώπου και ηττημένα της λιποψυχίας μιας ομάδας επαγγελματιών ανωτάτων στρατιωτικών στα μετώπισθεν.

Ημέρα τέλεσης, εκτός απροόπτου ορίσθηκε η 26η Απριλίου 2015, κατά την οποία  το 1941 τα ναζιστικά στρατεύματα κατέλαβαν την Πάτρα, με πρώτη διανυκτέρευσή τους στο ξενοδοχείο «Ελλάς» για συμβολικούς κυρίως, λόγους, το οποίο βρίσκεται ακόμη στην διασταύρωση της Αγ. Νικολάου με την οδό Ρήγα Φεραίου, όπου κατέφθασε η πρώτη ομάδα των ανιχνευτών μοτοσικλετιστών. 

Ένα δε, άλλο μέρος τους κατέλαβε την οικία Παπαγιαννόπουλου στην βόρεια πλευρά της πλατείας Αγ. Γεωργίου, ή πλατεία Τριγώνου, όπως την χαρακτήρισε αργότερα ο Γερμανός ναυτικός διοικητής Δυτ. Ελλάδας και διοικητής του γερμανικού 617 Συντάγματος Ναυτικού Πυροβολικού Ριχάρντ Ματέι. Εκεί ύψωσαν το ναζιστικό σύμβολό τους βρομίζοντας το κλασικό οικοδόμημα. 

Τέλος αποφασίστηκε η διεύρυνση  της Προσωρινής Επιτροπής, με προσωπικότητες ιδιαίτερου κύρους, στον δημοκρατικό κόσμο της πόλης!

Δεν υπάρχουν σχόλια: