Φ. Κουβέλης: Είναι ανάγκη να υπάρξει πολιτική αλλαγή


Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα της ολοκλήρωσης της διαδικασίας για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, που αναμένεται να πέσει στο κενό, κινείται η ΔΗΜ.ΑΡ.

Η χθεσινή ημέρα ψηφοφορίας επέφερε για το κόμμα του Φ. Κουβέλη την αποδυνάμωση της Κ.Ο. με την ανεξαρτητοποίηση της Ν. Φούντα, η οποία είχε εκφράσει επανειλημμένα τη διαφωνία της με την προοπτική προεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και επιτάχυνε τις αποφάσεις της μετά την προχθεσινή συνεδρίαση Κ.Ο.-Ε.Ε. Παράλληλα όμως, στον δρόμο προς τις πρόωρες κάλπες, επιβεβαιώθηκε ότι πλέον έχει ξεκαθαριστεί πλήρως η εικόνα γύρω από τις πολιτικές κατευθύνσεις και επιδιώξεις της ΔΗΜ.ΑΡ., που θα επισφραγιστούν από το διαρκές συνέδριο στις αρχές του Ιανουαρίου.

"Ο τόπος και η κοινωνία είναι ανάγκη να γυρίσουν σελίδα. Είναι ανάγκη να υπάρξει πολιτική αλλαγή", δήλωσε ο Φ. Κουβέλης μετά τη χθεσινή ψηφοφορία και σημείωσε ότι "η άρνηση των βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς να ψηφίσουν την πρόταση που έφερε η κυβέρνηση για την προεδρική εκλογή υπογραμμίζει την άρνησή τους να συμβάλουν στη συντήρηση των ασκούμενων πολιτικών". Σε συζήτηση με δημοσιογράφους στη Βουλή, ο Φ. Κουβέλης αναφέρθηκε και στο ζήτημα των σχέσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είπε ειδικότερα, σύμφωνα με σχετικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι δεν έχει συζητηθεί ακόμη το επίμαχο ζήτημα της ένταξης βουλευτών της ΔΗΜ.ΑΡ. στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Επιβεβαίωσε τις συζητήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι "ανταποκρίθηκε σε τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα" και πρόσθεσε: "Εμείς ζητήσαμε προγραμματική συμφωνία και διαρκές συνέδριο, όπου θα συζητηθούν όλα τα θέματα προοδευτικής διακυβέρνησης".

Ο εκπρόσωπος Τύπου Χρ. Μαχαίρας δήλωσε (ρ/σ Σκάι) ότι "όλα θα γίνουν μετά το πέρας της διαδικασίας της προεδρικής εκλογής" και το κόμμα θα αποφασίσει συντεταγμένα. Παράλληλα, διέψευσε κατηγορηματικά οποιαδήποτε ιδέα "διάλυσης" της ΔΗΜ.ΑΡ., τόνισε ότι το κόμμα θα προσδιορίσει την εκλογική τακτική του με όρους αυτονομίας και ότι ενδεχόμενη εκλογική συμμαχία "δεν πρόκειται να γίνει ούτε με διάχυση ούτε με απορρόφηση της ΔΗΜ.ΑΡ.".

Ο Ν. Τσούκαλης (ΑΠΕ-ΜΠΕ), σχετικά με την ενημέρωση που έκανε ο Φ. Κουβέλης κατά την προχθεσινή κοινή συνεδρίαση της Κ.Ο. και της Ε.Ε. για τις επαφές με τους Οικολόγους και τον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε πως "φαίνεται ότι η επαφή με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει λάβει το πλαίσιο το οποίο συζητάει, φαίνεται ότι υπάρχει θετική ανταπόκριση", όμως "απέχουμε πάρα πολύ από την τελική απόφαση, δεδομένου ότι δεν γνωρίζουμε πρόγραμμα, όρους και συνθήκες της συνεργασίας και κυρίως τι σημαίνει οργανωτική και πολιτική αυτονομία του κόμματος, η οποία ναι μεν παραμένει, αλλά εκφράζεται με συγκεκριμένους τρόπους". Εξέφρασε επίσης την "πικρία" του για το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανταποκρίθηκε, "έστω λέγοντας 'όχι'", στο κάλεσμα των οκτώ βουλευτών.

Ν. Φούντα: Δεν υπήρχαν πολλά σημεία ταύτισης

Η Ν. Φούντα ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή της προτού ξεκινήσει η χθεσινή ψηφοφορία, στην οποία επέμεινε στο "παρών", όπως αναμένεται να κάνει και στην τρίτη ψηφοφορία με βάση τις έως τώρα δηλώσεις της. "Η πολιτική στάση και θεώρηση της βουλευτού διαφοροποιείται σημαντικά, πάνω από έναν χρόνο τώρα, από την κεντρική γραμμή του κόμματος και πλέον δεν υπάρχουν πολλά σημεία ταύτισης. Πρόκειται για δύσκολη, αλλά αναγκαία απόφαση για λόγους πολιτικής και προσωπικής συνέπειας", αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο σχετικό δελτίο Τύπου. "Η βουλευτής κ. Νίκη Φούντα, με την ανεξαρτητοποίησή της, επέλεξε τον δρόμο της. Η Δημοκρατική Αριστερά συνεχίζει τον δικό της", σχολίασε η Αγ. Κωνστναντίνου.

Ερώτημα η στάση του Θ. Ψύρρα

Ερωτήματα προκαλεί η στάση του Θ. Ψύρρα (είχε υπογράψει το κείμενο των 8 βουλευτών μαζί με τους Ν. Τσούκαλη και Ν. Φούντα), ο οποίος σε κάθε περίπτωση ψήφισε "παρών". Οι φήμες που υπήρξαν χθες το πρωί, μετά και την απόφαση της Ν. Φούντα, περί ανεξαρτητοποίησής του διαψεύστηκαν. Ωστόσο, δεδομένης και της απουσίας του από την προχθεσινή κομματική συνεδρίαση και μάλιστα χωρίς να ενημερώσει γι' αυτήν, δείχνει ότι ενδεχομένως είναι όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά σε σχέση με την πορεία του.

Νίκος Λιονάκης - avgi.gr