Σε ρυθμό εκλογών κινείται πλέον το Μέγαρο Μαξίμου, έπειτα και από το χθεσινό, "φτωχό" αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ήδη η πλευρά του Αντ. Σαμαρά διαμηνύει ότι ο πρωθυπουργός δεν θα πάρει καμία περαιτέρω πολιτική πρωτοβουλία, ενώ χθες οι δύο κυβερνητικοί εταίροι συμφώνησαν σε... χωριστές πολιτικές πορείες στη συνάντηση που είχαν μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Παρότι το Μαξίμου δεν ανέμενε περισσότερους από 168 βουλευτές στη χθεσινή ψηφοφορία -δηλαδή όσους πήρε η υποψηφιότητα του Στ. Δήμα- η εκτίμηση στο επιτελείο του Αντ. Σαμαρά είναι πως πλέον οδεύουμε προς εκλογές. Αυτό διότι η "αντοχή" της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝ.ΕΛΛ., σε συνδυασμό με το ότι έχουν υπερψηφίσει την υποψηφιότητα Δήμα όλοι οι "αναμενόμενοι" ανεξάρτητοι βουλευτές, δείχνει πως εξαντλήθηκαν οι "δεξαμενές" βουλευτών, από τις οποίες προσδοκούσε η κυβέρνηση πως θα βρει τους 180 για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

"Ό,τι ήταν να κάνουμε, το κάναμε"

Για τον λόγο αυτόν στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη μπει στη διαδικασία κατάρτισης ψηφοδελτίων και το Μαξίμου απορρίπτει επισήμως το ενδεχόμενο να αναλάβει ο Αντ. Σαμαράς και κάποια νέα πολιτική πρωτοβουλία. ,τι ήταν να κάνουμε, το κάναμε" διαμηνύουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, εννοώντας πως οι προσπάθειες προσέλκυσης βουλευτών τελείωσαν την περασμένη Κυριακή, όταν ο Αντ. Σαμαράς, με διαγγελματικού χαρακτήρα δηλώσεις, υποσχέθηκε... κυβερνητικές θέσεις σε όσους υπερψηφίσουν τον Στ. Δήμα και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεξαχθούν εκλογές στο... τέλος του 2015.

Μάλιστα, χθες, και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκης, υποστήριξε δημοσίως ότι "δεν υπάρχουν περιθώρια ανάληψης άλλων πολιτικών πρωτοβουλιών" αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό.
 

Πίεση προς βουλευτές

Ενόψει της τρίτης ψηφοφορίας, πάντως, η κυβέρνηση επιχειρεί να θέσει "προ των ευθυνών τους" τους βουλευτές, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει χθες, αμέσως μετά την ψηφοφορία, ότι "στην τρίτη ψηφοφορία δεν θα υπάρχει "παρών", αλλά θα είναι μία ψήφος με ονοματεπώνυμο". «Ενώπιος ενωπίω με την αγωνία του ελληνικού λαού, θα βρεθεί κάθε βουλευτής στην τρίτη ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά ο Αντ. Σαμαράς, που κάλεσε τους βουλευτές "να αναλογισθούν την ευθύνη τους και να μη βάλουν τη χώρα σε εθνική περιπέτεια", ενώ ταυτόχρονα επέμεινε στην τακτική κατασυκοφάντησης του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για "τρομοκρατία και λάσπη Τσίπρα - Καμμένου".
 
"Δεν υπάρχει βεβαιότητα"

Εν τω μεταξύ και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μετά τη συνάντησή του με τον Αντ. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, επιχείρησε μεν να αντιδράσει με... αισιοδοξία ενόψει της τρίτης ψηφοφορίας της ερχόμενης Δευτέρας, ωστόσο περαδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς πως η κυβέρνηση πόρρω απέχει από την συγκέντρωση της προεδρικής πλειοψηφίας των 180 βουλευτών. "Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει βεβαιότητα για την εκλογή, αλλά αυξήθηκαν οι πιθανότητες να γίνει το σωστό» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ, ερωτηθείς αν πρόκειται να υπάρξει πρωτοβουλία για συναίνεση από την κυβέρνηση, ο κ. Βενιζέλος απάντησε λέγοντας πως «η πρωτοβουλία της συνεννόησης, της σύνεσης είναι πάντα ανοιχτή».
 

Χωριστοί δρόμοι για Σαμαρά - Βενιζέλο

Πάντως, επί της ουσίας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συνάντησε, κατά πληροφορίες, την άρνηση του πρωθυπουργού να αναλάβει περαιτέρω πολιτικές πρωτοβουλίες για να δώσει πρόσχημα και σε άλλους βουλευτές. Μ' άλλα λόγια ο Αντ. Σαμαράς αρνήθηκε να κάνει κάτι παραπάνω, γεγονός που δείχνει ότι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι ακολουθούν πλέον χωριστούς πολιτικούς δρόμους -σαν να έχει ξεκινήσει και επισήμως η προεκλογική περίοδος...

 Μελιγγώνης Γιώργος - avgi.gr