«Ποτέ δεν υπήρξε μια ελληνική κυβέρνηση η οποία να βάλει το θέμα της διαπραγμάτευσης με πραγματικούς όρους. Δεν υπήρξε ποτέ αυτή η προσπάθεια»


Σε εφ' όλης της ύλης συζήτηση για το χρέος θα προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος ξεκαθάρισε παράλληλα ότι οποιαδήποτε μετεκλογική συνεργασία θα είναι στη βάση πολύ συγκεκριμένης και δημόσιας προγραμματικής πρότασης.
 
«Έχει κυλήσει αρκετός χρόνος, έχουμε πια τη διαπιστωμένη αποτυχία αυτού του προγράμματος σε όλα τα επίπεδα, νομίζουμε ότι δεν μπορεί να πάει πλέον άλλο στην ίδια κατεύθυνση με την ίδια πολιτική. Κατά συνέπεια, θεωρούμε ότι προτεραιότητά μας είναι να ακολουθήσουμε μια πολιτική η οποία και την κρίση θα αναχαιτίζει, την ανθρωπιστική κρίση, αλλά και θα επανεκκινεί την ίδια την οικονομία» δήλωσε ο Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Παραπολιτικά.
 
«Ποτέ δεν υπήρξε μια ελληνική κυβέρνηση η οποία να βάλει το θέμα της διαπραγμάτευσης με πραγματικούς όρους. Δεν υπήρξε ποτέ αυτή η προσπάθεια» προσέθεσε ο κ. Σκουρλέτης, αναρωτώμενος «άρα δεν πρέπει αυτός ο λαός να αποπειραθεί, μέσα από μια ισχυρή, αντιπροσωπευτική των πραγματικών συσχετισμών κυβέρνηση, να θέσει τα ζητήματα;».
 
Στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ εκλεγεί πώς θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις είπε πως «θα πάμε σε μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση για τα θέματα του χρέους», σημειώνοντας ότι «δεν είναι το ελληνικό μόνο χρέος, ουσιαστικά είναι και μια συζήτηση αναγκαία για το παρόν και για το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης» και «εκεί πάνω μπορεί να οικοδομηθούν συμμαχίες».
 
Ο κ. Σκουρλέτης επέμεινε ότι θα ερευνηθεί η κατάσταση της οικονομίας υπενθυμίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε «καταθέσει μια πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα ζητήματα της οικονομίας» και σημειώνοντας ότι «μέσα από μια τέτοια διερεύνηση θα προκύψουν και τυχόν ευθύνες» τόνισε: «Δεν μπορούμε να προκαταλάβουμε το αποτέλεσμα μιας τέτοιας έρευνας. Άρα αυτό που λέτε ως ειδικά δικαστήρια είναι κάτι το οποίο έπεται».
 
Στο ερώτημα για τους πιθανούς μετεκλογικούς εταίρους του ΣΥΡΙΖΑ έκανε «απολύτως σαφές ότι η οποιαδήποτε εκλογική ή μετεκλογική συνεργασία θα είναι στη βάση μιας πολύ συγκεκριμένης και δημόσια κατατεθειμένης προγραμματικής πρότασης», που «μας δεσμεύει απέναντι στον κόσμο, εκεί πάνω καλούνται να συμφωνήσουν όσοι συμφωνήσουν μαζί μας» και τόνισε: «Βεβαίως, πρώτα απ' όλα πρέπει να είναι φερέγγυα και τα πρόσωπα που λένε ότι συμφωνούν μαζί μας. Πολλοί ίσως να εμφανιστούν τώρα αντιμνημονιακοί ξαφνικά».
 
Αναφορικά με τους Ανεξάρτητους Έλληνες δήλωσε ότι «ο κ. Καμένος εκπροσωπεί έναν χώρο, ο οποίος έχει τις δικές του αρχές. Εμείς δεν έχουμε πει ποτέ ότι υπάρχει μια σύμπτωση απόψεων σε όλα τα ζητήματα. Γνωρίζουμε θέματα στα οποία συμφωνούμε, γνωρίζουμε και πάρα πολλά στα οποία δεν συμφωνούμε. Γι' αυτό και δεν έχουμε ποτέ μιλήσει για μια συνεργασία εφ' όλης της ύλης».
 
Ειδικότερα για το Ποτάμι είπε πως «λειτουργεί ως ανάχωμα σε ένα κύμα ανατροπής. Αυτό ίσως να μην μπορέσαμε να το καταλάβουμε από τις πρώτες στιγμές, αλλά φρόντισε ο κ. Θεοδωράκης και μας το είπε. Άκουσα μια δήλωσή του όπου είπε "κοιτάξτε να δείτε, εμείς θα κυβερνήσουμε με όποιον θέλει να κυβερνήσει". Είναι αυτό πολιτικό στίγμα; Έχει κάποια πολιτική διακριτότητα; Ή είναι ένας πολιτικός χαμαιλεοντισμός;».