ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Αρχιμηνιά κι αρχή χρονιά κι αρχή καλός μας χρόνος...

Πρωινή απρόσμενη αναμέτρηση... Καλαντούχων, στην Πάτρα! Με την πλάτη στον φακό ο... δράστης αοιδός...

Στη μέση ο δράστης σε... προφίλ!
Γέμισε με φωνές παιδικές το πανελλήνιο, σήμερα τελευταία ημέρα του χρόνου. Από νωρίς οι φραμπαλατζήδες της πιτσιρικαρίας βγήκαν στους δρόμους με τρίγωνα αναχείρας για να διατηρήσουν το παραδοσιακό χριστιανικό έθιμο. Οι μικροί με τα Κάλαντά τους, οι μεγάλοι με τις ευχές τους και αρκετοί με τα πειράγματά τους.

Και από κοντά ο φίλος εκ Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Χιονίδης, διεθυντής του διαδικτυακού πολιτιστικού περιοδικού Intepentent, που βιαζόμενος να έρθει η ημέρα αγιασμού των υδάτων, μου γράφει σε μήνυμά του τα παρακάτω:

"Τούτη τη φορά, στις 25 του Γενάρη θα φύγουν οι Καλικάντζαροι. Καλή χρονιά. Π. Χιονίδης, απο την όμορφη Σαλονίκη"!

Και για να ολοκληρώσω -χώρο έχουν και οι μικροί σε αυτό το Istologio- αφού ως αυτήκοος μάρτυς δεν μπορώ να μην αναφέρω το απρόσμενο, που συνέβη μεταξύ μικρών.

Ο εγγονός μετά των γονέων του έχει επισκεφτεί την γιαγιά και τον παππού του, στην μονοκατοικία που διαμένουν, για να τους πει τα Κάλαντα. Τα λέει, παίρνει το φιλοδώρημά του και πριν αναχωρήσει χτυπά το κουδούνι της εξώπορτας.

Ανοίγει η γιαγιά κια μπρος στο πορτόφυλλο εμφανίζονται δύο μικροί ρομά, μάλλον Ρουμανικής καταγωγής, με τα τρίγωνα στο χέρι. Δεν προλαβαίνουν ρωτήσουν τα κλασικό "να τα πούμε;" και νάσου ο εγγονός με το τρίγωνο στο χέρι, έχοντας πάρει φόρα, αρχίζει να τους λέει τα κάλαντα αυτός:

"Αρχιμινιά κι αρχιχρονιά κι αρχή μαλώς μας χρόνος...".

Οπότε φθάνοντας στην μέση ο εγγονός, κι ενώ οι ρομά έχουν μείνει κάγκελο προς στιγμήν,  ακούγεται στην συνέχεια ο ένας από τους δύο μικρούς ρομά να λέει στον άλλο:

"Μπρε τούτος τα λέει καλύτερα από μας..." 

Ε, μετά από τέτοια απρόσμενη αντίπραξη, που να βρουν το θάρρος για Κάλαντα οι μικροί!

Εννοείται ότι η γιαγιά κι ο παππούς ακολούθησαν το έθιμο και άκουσαν τα Κάλαντα εις επανάληψιν!

ΚΙ ΑΛΛΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ




Δεν υπάρχουν σχόλια: