Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μοσκοβισί αποτέλεσε τον πρώτο κοινοτικό αξιωματούχο που σχολίασε τη διενέργεια των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα υποστηρίζοντας ότι «μετά την ολοκλήρωση της τρίτης ψηφοφορίας στη Βουλή για την εκλογή νέου προέδρου της δημοκρατίας, η ελληνική κυβέρνηση μόλις ανακοίνωσε εθνικές εκλογές στις 25 Ιανουαρίου. Μέσα από τη δημοκρατική διαδικασία αυτή, ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει και πάλι για το μέλλον της χώρας. Μια ισχυρή δέσμευση για την Ευρώπη και μία ευρεία στήριξη, τόσο από τους Έλληνες ψηφοφόρους όσο και από τους πολιτικούς ηγέτες, για την απαραίτητη ελληνική μεταρρυθμιστική διαδικασία, θα είναι ουσιαστικής σημασίας για να ευημερήσει και πάλι η Ελλάδα μέσα στη ζώνη του ευρώ».

Παραβιάζοντας κάθε πολιτική και ηθική δεοντολογία μπροστά στη "δημοκρατική διαδικασία" και χωρίς να σεβαστεί τόσο τους κυρίαρχους "Έλληνες ψηφοφόρους" όσο και τους "πολιτικούς ηγέτες", που αναφέρει στη δήλωσή του, ο Μοσχοβισί προσπάθησε να εκβιάσει την ελληνική κοινή γνώμη και συνεπώς τους Έλληνες ψηφοφόρους για να εξαναγκαστούν να "ψηφίσουν" μνημόνιο και στις κάλπες ή όπως η ίδιος αναφέρει την "απαραίτητη μεταρρυθμιστική διαδικασία". Ο Π. Μοσκοβισί μάλιστα δεν αφήνει κανένα "δημοκρατικό" περιθώριο στο ΣΥΡΙΖΑ και όσους αντιπαλεύουν στην Ελλάδα την πολιτική των μνημονίων, εκτιμώντας ότι "θα είναι ουσιαστικής σημασίας για να ευημερήσει και πάλι η Ελλάδα μέσα στη ζώνη του ευρώ".

Ο σοσιαλιστής Επίτροπος στην ουσία επανέφερε στην ελληνική πολιτική σκηνή τους εκβιασμούς της γερμανικής πολιτικής ηγεσίας, που εκφράστηκαν πρόσφατα από τον υπουργό Οικονομικών του Βερολίνου Σόιμπλε, καλλιεργώντας τον φόβο ότι μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη.

Με τις σημερινές του δηλώσεις ο Π. Μοσκοβισί κατάφερε να διαψεύσει τον ίδιο του τον εαυτό(!) και να πλήξει την αξιοπιστία του και αυτή του θεσμού που εκπροσωπεί, αφού μόλις στις 16 Δεκεμβρίου είχε δηλώσει ότι "δεν έχω προτίμηση σε κυβέρνηση", απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα.