Ακόμα ένα βήμα έμεινε στη Βουλή για να πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου (εκτός και αν το Μαξίμου το καταλάβει και αποφασίσει ηρωική έξοδο). Το αποτέλεσμα και της χθεσινής δεύτερης ψηφοφορίας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έδειξε ότι δεν υπάρχουν οι 180, ενδεχομένως ούτε οι 170! Το επόμενο πικρό ποτήρι για την κυβέρνηση είναι στις 12 το μεσημέρι της 29ης Δεκεμβρίου, οπότε και θα διεξαχθεί η τρίτη ψηφοφορία που είναι η τελευταία πριν τη διάλυση της Βουλής, με επικρατέστερη ημερομηνία εκλογών την 25η Ιανουαρίου.

Στη χθεσινή ψηφοφορία, Σταύρο Δήμα ψήφισαν 168 βουλευτές (στην πρώτη είχαν ψηφίσει 160), "παρών" δήλωσαν 131 (στην πρώτη 135). Από την ψηφοφορία απουσίασε με σοβαρό πρόβλημα υγείας η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, η οποία σε επιστολή της ξεκαθάρισε ότι αν μπορούσε να παρευρεθεί, θα ψήφιζε "παρών", όπως και όλο το κόμμα της.

Οι 8 που άλλαξαν γνώμη

Στα 155 "ναι" της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ αθροίστηκαν οι γνωστοί 5 που είχαν ψηφίσει Δήμα από την πρώτη ψηφοφορία (Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Κατερίνα Μάρκου, Χρήστος Αηδόνης, Γιώργος Νταβρής) και άλλοι 8 βουλευτές, που όλοι προέρχονται από τους ανεξάρτητους. Πρόκειται για τους: Κώστα Γιοβανόπουλο, Γιάννη Κουράκο, Γιώργο Κασαπίδη, Παναγιώτη Μελά, Βασίλη Οικονόμου, Μίκα Ιατρίδη, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο και Στάθη Μπούκουρα. Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη ψηφοφορία είχαν απουσιάσει στην Κοζάνη οι Κ. Γιοβανόπουλος και Γ. Κασαπίδης (λόγω αιφνίδιου θανάτου του πατέρα του Γ. Κασαπίδη) και οι πρώην χρυσαυγίτες Στ. Μπούκουρας και Χρ. Αλεξόπουλος.

Το πολιτικό συμπέρασμα, ακόμη και από τους βουλευτές που θέλουν εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, είναι ότι πλέον εξαντλήθηκε η "δεξαμενή" των ανεξάρτητων βουλευτών. Αυτό προκύπτει και από τα 10 "παρών" των ανεξάρτητων βουλευτών, που μπλοκάρουν την προεδρική εκλογή και φέρνουν πιο κοντά τις κάλπες: Θόδωρος Παραστατίδης, Μάρκος Μπόλαρης, Πάρις Μουτσινάς, Οδυσσέας Βουδούρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Ραχήλ Μακρή, Θεοδώρα Τζάκρη, Βασίλης Καπερνάρος, Μίμης Ανδρουλάκης και Βύρων Πολύδωρας.

Επισημαίνεται ακόμη ότι δεν προχώρησε η προσπάθεια διεμβολισμού των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η ΔΗΜ.ΑΡ. και η Χρυσή Αυγή δεν είχαν καμία απώλεια για δεύτερη συνεχόμενη ψηφοφορία.

Οι τρεις της ΔΗΜ.ΑΡ. και το "παρών"

Ενδεικτική της δυσκολίας να βρεθούν οι 180 είναι η στάση των τριών βουλευτών της ΔΗΜ.ΑΡ. (Νίκος Τσούκαλης, Νίκη Φούντα, Θωμάς Ψύρρας), που έχουν υπογράψει το κείμενο των 8 βουλευτών με το οποίο προτείνεται η εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή και συμφωνία για εκλογές μέσα στο 2015. Το Μαξίμου εκτιμούσε ότι μετά το διάγγελμα Σαμαρά θα μπορούσαν να αλλάξουν την ψήφο τους. Αυτό ενισχύθηκε όταν λίγα λεπτά πριν την έναρξη της ψηφοφορίας η Ν. Φούντα ανακοίνωσε ότι ανεξαρτητοποιείται από τη ΔΗΜ.ΑΡ. (ενώ το ίδιο ελέχθη και για τον Θ. Ψύρρα, αλλά διαψεύσθηκε). Ωστόσο και οι 3 βουλευτές παρέμειναν στο "παρών", όπως είχε αποφασιστεί ομόφωνα από την Ε.Ε. και την Κ.Ο. της ΔΗΜ.ΑΡ. Σημειώνεται ότι η ΔΗΜ.ΑΡ. ομόφωνα αποφάσισε και στην τρίτη ψηφοφορία να δηλώσει "παρών".

 Πουλακίδας Κώστας - avgi.gr