ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Φαβορί και αουτσάιντερ για το Δήμο της Πάτρας

Φωτογραφία αρχείου.


Του ΝΑΣΟΥ Π. ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
        (από το POSTIN.gr)

Αναμφίβολα οι δημοτικές εκλογές έχουν ιδιαιτερότητα σε σχέση με τις Εθνικές εκλογές. Το κύρος και η εμβέλεια των προσώπων, ακόμα και οι θέσεις κάθε υποψηφίου για θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα του δημότη, είναι σημαντικά στοιχεία που διαμορφώνουν το εκλογικό αποτέλεσμα.


Με απλά λόγια, όσο κι αν τα κόμματα επιθυμούν και επιδιώκουν να καταγράψουν δυνάμεις και να εξάγουν πολιτικά-κομματικά συμπεράσματα, στις δημοτικές κάλπες η ψήφος του πολίτη δεν καθοδηγείται από κομματικές επιλογές και γραμμές, Ωστόσο, θα ήταν αφελές να υποστηρίξει κάποιος ότι στα κριτήρια των ψηφοφόρων, οι κομματικές επιλογές δεν παίζουν κανένα ρόλο, ότι είναι παντελώς αδιάφορες.

Σίγουρα ο δημότης-ψηφοφόρος θέτει κι άλλα κριτήρια, αλλά τούτο δεν σημαίνει ότι κάνει με ευκολία βήμα μετακίνησης πολύ μακράν του ιδεολογικού χώρου που κινείται. Οι επιλογές του μπορεί να μην καθορίζονται απόλυτα από τις υποδείξεις του κόμματος που ανήκει, αλλά τούτο δεν σημαίνει ότι στις δημοτικές εκλογές μετακινείται με ευκολία από έναν ιδεολογικό χώρο σε έναν άλλο.

Πιο εύκολα επιλέγει υποψήφιο, διαφορετικό μεν από αυτόν που υποδεικνύει το κόμμα του, αλλά κινούμενο σε όμορους ιδεολογικούς χώρους, παρά υποψήφιο που τοποθετείται σε ριζικά αντίθετο ιδεολογικό χώρο.

Πολύ απλά, όσοι Νεοδημοκράτες ή Πασόκοι θεωρούν πανεύκολο να εισπράξουν ψήφους από ψηφοφόρους του ΚΚΕ ή του σκληρού πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον πρέπει να αναθεωρήσουν άποψη για την ευκολία του στόχου τους.

Επιπροσθέτως, τα κόμματα που ασκούν κυβερνητική εξουσία, εισπράττοντας την κυβερνητική φθορά, πιο εύκολα στέλνουν ψηφοφόρους τους σε αντίπαλα κόμματα, παρά παίρνουν από αυτά. Τα συμπεράσματα αυτά, δεν αποτελούν απλά κάποιες προσωπικές εκτιμήσεις του γράφοντος, αλλά προκύπτουν από την ανάλυση της συμπεριφοράς των εκλογέων, σε πολλές δημοτικές εκλογικές αναμετρήσεις.

Τούτων δοθέντων και δεδομένων των πολλών ενδιαφερομένων να ηγηθούν δημοτικών ψηφοδελτίων, μάλλον έχει ενδιαφέρον να θυμηθούμε ποια είναι η πολιτική-κομματική γεωγραφία στον Δήμο Πατρέων, όπως αυτή διαμορφώθηκε στις διαδοχικές Εθνικές Εκλογές (Μάιος, Ιούνιος) του 2012.

ΚΟΜΜΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΪΟΥ 2012
ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012
ΣΥΡΙΖΑ
25,41%
35,77%
ΝΔ
14,16%
22,72%
ΠΑΣΟΚ
10,86%
10,63%
ΚΚΕ
9,4%
5,18%
ΔΗΜΑΡ
5,93%
6,94%
ΑΝ.ΕΛ
9,6%
7,38%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
5,92%
5,62%

Επίσης να θυμίσουμε την κομματική προέλευση όσων έχουν δηλώσει μέχρι σήμερα ότι θα είναι ή θέλουν να είναι υποψήφιοι Δήμαρχοι:

Από τον ΣΥΡΙΖΑ: Κώστας Σπαρτινός και Χρήστος Πατούχας
Από τη ΝΔ: Κώστας Χριστόπουλος και Νίκος Οικονομόπουλος
Από το ΚΚΕ: Κώστας Πελετίδης
Από τη ΔΗΜΑΡ: Γιάννης Δημαράς (δεν προέρχεται από τη ΔΗΜΑΡ, η οποία όμως έχει δηλώσει ότι θα τον στηρίξει)
Από το ΠΑΣΟΚ: Αλέξης Σκαρμέας, Νίκος Τζανάκος, Γρηγόρης Αλεξόπουλος, Δημήτρης Πεφάνης.

Ο Ανδρέας Τζουραμάνης και στις εκλογές του 2010 είχε κατέλθει ως ανεξάρτητος, κόντρα σε όλες τις κομματικές επιλογές.

Ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος και η Βίβιαν Σαμούρη, παρότι δεν έχουν καταγραφεί ως κομματικά στελέχη, κινούνται πολιτικά μάλλον στον «ενδιάμεσο χώρο», δηλαδή αριστερότερα της ΝΔ και δεξιότερα του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, αν και ο κ. Παναγιωτόπουλος φέρεται και ως συμπαθών το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

Στα παραπάνω στοιχεία ας προσθέσουμε και τις εξής παρατηρήσεις:

Πρώτον, ο ΣΥΡΙΖΑ, που αναμφίβολα είναι η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στον Δήμο Πατρέων, φαίνεται ότι μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα διπλής υποψηφιότητας, αν τελικώς επιλεγεί ο κ. Σπαρτινός και ο κ. Πατούχας δεν κάνει πίσω. Το ζητούμενο είναι, σε τι βαθμό θα συσπειρώσει ο επίσημος υποψήφιος του κόμματος, τα ποσοστά που κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Πάτρα.

Δεύτερον, η ΝΔ φαίνεται να κατεβαίνει στις εκλογές διασπασμένη (ο κ. Οικονομόπουλος επιμένει ότι θα είναι υποψήφιος, παρότι εκλεκτός του κόμματος είναι ο κ. Χριστόπουλος). Άραγε πόσο μεγάλη θα είναι η ζημιά που θα κάνει ο «αντάρτης» Οικονομόπουλος στον «νομιμόφρονα» Χριστόπουλο;

Τρίτον, ο Κώστας Πελετίδης, έχει δείξει σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις ότι είναι ο μοναδικός υποψήφιος που στηρίζεται από κάποιο κόμμα και μπορεί να υπερδιπλασιάζει τα ποσοστά του κόμματος (στις εκλογές του 2010 είχε πάρει περίπου 17%).

Τέταρτον, στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, παρότι τα ποσοστά του κόμματος είναι πολύ χαμηλά (και δημοσκοπικά εμφανίζονται σήμερα ακόμα χαμηλότερα από αυτά των εκλογών του 2012) υπάρχει συνωστισμός υποψηφίων. Ποιος άραγε πιστεύει ότι το φαινόμενο των πολλών υποψηφιοτήτων, αφήνει περιθώρια ελπίδας σε έναν εξ αυτών για ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα;

Πέμπτον, ο σημερινός Δήμαρχος, ποτέ δεν είχε μεγάλα κόμματα δίπλα του (ούτε το 2006, ούτε το 2010), ωστόσο αυτή τη φορά βρίσκεται αντιμέτωπος με τον ίδιο του τον εαυτό, δηλαδή την δημαρχιακή του θητεία, για την οποία δεν υπάρχει και η καλύτερη αποτίμηση.

Έκτον, ποιος θα κάνει το τόλμημα να κλείσει το μάτι στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής;

Έβδομον, ποια επιλογή θα κάνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες;

Όλα τα παραπάνω, δείχνουν ότι οι δημοτικές εκλογές στην Πάτρα παραμένουν ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Ένα είναι σίγουρο. Ότι Δήμαρχος θα εκλεγεί τη δεύτερη Κυριακή. Το ποιοι θα οδηγηθούν στη δεύτερη Κυριακή, είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει.

Σχετικά θέματα:



Δεν υπάρχουν σχόλια: