ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Αναρίθμητοι υποψήφιοι σε μια πόλη σε απόγνωση…

Απόστολος Βανταράκης.


«Αν προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε αυτή την πανσπερμία υποψηφίων στο Δήμο και στην Περιφέρεια, με προέλευση κυρίως, από τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα, θα λέγαμε ότι είναι άλλη μια προσπάθεια για να παραπλανηθούν οι δημότες ώστε να βρουν διέξοδο στους πολλούς υποψήφιους και να μην εκφράσουν μέσα από τις δημοτικές εκλογές την έντονη αντίθεσή τους στην κυβερνητική συνεργασία, να μην ψηφίσουν «αντιμνημονιακά» και «αντικυβερνητικά», με άλλα λόγια επιδιώκουν να στριμώξουν το ΣΥΡΙΖΑ κυρίως, λόγω της πρόθεσής του να πολιτικοποιήσει το μήνυμα των αυτοδιοικητικών εκλογών».

Τα παραπάνω αναφέρει ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Πατρέων Απ. Βανταράκης, στο άρθρο του, που ακολουθεί:

Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΒΑΝΤΑΡΑΚΗ
(Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος)

Απομένουν λιγότερο από 3 μήνες για την εκλογική αναμέτρηση των αυτοδιοικητικών εκλογών και στην Πάτρα ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί το παζλ των υποψηφίων δημάρχων. Έχουν ήδη ανακοινώσει αρκετοί υποψήφιοι (που όλοι δεσμεύονται ότι θα φτάσουν μέχρι το τέλος) είτε επίσημα με ανακοίνωση ίδρυσης παρατάξεων, είτε με προσωπικές δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ.
Οι υποψήφιοι «διασώστες» της Πάτρας ανήκουν σε διάφορες κατηγορίες. 

Πολιτικοί που θήτευσαν κατά καιρούς από διάφορες θέσεις ως αιρετοί ή ως έμμισθοι κυβερνητικοί παράγοντες και οι οποίοι αυτοπροβάλλονται ως «ανεξάρτητοι από κομματικές επιρροές» επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό να αποκρύψουν το παρελθόν τους και να «συγχρονιστούν» στις επιθυμίες των πολιτών για ανεξάρτητη τοπική αυτοδιοίκηση. 

Μια άλλη κατηγορία είναι πολιτικοί που από τις θέσεις που υπηρέτησαν και στις εποχές των παχιών αγελάδων δεν άφησαν στην πόλη τίποτα ουσιαστικό (θεσμός, υποδομές, αναπτυξιακή κατεύθυνση) που σήμερα θα μπορούσε να είναι η αφετηρία μιας καινούργιας πορείας για την Πάτρα, και που δεν αξιοποίησαν την ακίνητη περιουσία του Δήμου. 

Υπάρχουν υποψήφιοι που ενώ είχαν την ευκαιρία στα όργανα που συμμετείχαν, να χαράξουν, να προωθήσουν και να επιβάλλουν κοινωνικές πολιτικές, προτίμησαν να συνεργαστούν με τη σημερινή δημοτική αρχή σε ένα παιχνίδι «αντιπολιτευτικής συμπόρευσης». 

Υπάρχει ο σημερινός δήμαρχος (που αποτελεί μια κατηγορία μόνος του) στο τέλος της πολιτικής του καριέρας, που θα προσπαθήσει να ξανακερδίσει τη ψήφο των Πατρινών υποσχόμενος ότι η επόμενη θητεία του θα είναι διαφορετική από την πρώτη γιατί τώρα «λεφτά υπάρχουν». 

Τέλος έχουμε και τον πιθανό υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ (αλήθεια θα προλάβουν να αποφασίσουν;) που από ότι φαίνεται θα είναι αυστηρά κομματικό στέλεχος χωρίς καμία αυτοδιοικητική εμπειρία, με μόνο εφόδιο την κομματική του ταυτότητα. 

Αν προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε αυτή την πανσπερμία υποψηφίων στο Δήμο και στην Περιφέρεια, με προέλευση κυρίως, από τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα, θα λέγαμε ότι είναι άλλη μια προσπάθεια για να παραπλανηθούν οι δημότες ώστε να βρουν διέξοδο στους πολλούς υποψήφιους και να μην εκφράσουν μέσα από τις δημοτικές εκλογές την έντονη αντίθεσή τους στην κυβερνητική συνεργασία, να μην ψηφίσουν «αντιμνημονιακά» και «αντικυβερνητικά», με άλλα λόγια επιδιώκουν να στριμώξουν το ΣΥΡΙΖΑ κυρίως, λόγω της πρόθεσής του να πολιτικοποιήσει το μήνυμα των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα, από κανέναν δεν δόθηκαν απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα της πόλης. Όλοι αναλώθηκαν σε μεγαλοστομίες που όλες περιέχουν ένα μεγάλο
εγώ, όλοι αποσιωπούν τις πραγματικές τους σκέψεις και σχέδια (αν υπάρχουν) για την επίλυση των θεμάτων της πόλης (διαχείριση απορριμμάτων, διαχείριση νερού, θαλάσσιο μέτωπο, αναπτυξιακή κατεύθυνση της πόλης, τρόπος στήριξης των ευπαθών ομάδων κ.α.). Πως θα τα λύσουν, τι σκέφτονται, ποια πολιτική κατεύθυνση θα έχουν και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

Όμως ποια χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει ένας υποψήφιος δήμαρχος για να τον εμπιστευτούμε να διοικήσει την πόλη μας, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία προκειμένου να αποφύγουμε τις αποτυχημένες προηγούμενες επιλογές; 

Κατά τη γνώμη μου, ως ενεργός πολίτης, πιστεύω ότι ένας υποψήφιος/α δήμαρχος θα πρέπει πάνω από όλα να έχει δυνατότητα συνεργασιών και διεισδυτικότητας σε διαφορετικούς χώρους. Δηλαδή με άλλα λόγια να έχει τη δυνατότητα συσπειρώσεων και πραγματικής συνεννόησης ,κάτι που μας έχει λείψει πολύ στην τελευταία δημοτική θητεία. 

Θα πρέπει επίσης να έχει αποδείξει ότι αγαπάει και γνωρίζει την αυτοδιοίκηση με συστηματικό και διαχρονικό τρόπο. Δεν έχουμε ανάγκη για «σωτήρες» ή διαδρομιστές κομμάτων. Για να μπορούν να τον/την εμπιστευτούν οι δημότες και να τον/την στηρίξουν θα πρέπει να έχει αποδείξει με την συνολική πορεία του ότι έχει διαφάνεια και συνέπεια λόγων και έργων. 

Θα πρέπει να έχει ασκήσει εξουσία ανεξάρτητη από κάθε εναγκαλισμό, γεγονός που θα βοηθήσει την πόλη να ξεπεράσει το τέλμα για να οδηγηθεί σταδιακά στο δρόμο της κοινωνικής ισορροπίας και ανάπτυξης. 

Ενόψει των επερχόμενων εκλογών, όλοι οι υποψήφιοι/ες δήμαρχοι θα πρέπει να πάρουν θέση στα προβλήματα της πόλης και να παρουσιάσουν στους δημότες τον σχεδιασμό τους χωρίς «κρυφά σημεία». Δεν έχει την πολυτέλεια η πόλη για «θολές δεσμεύσεις» υποψηφίων. Είναι η ώρα να βρει η Πάτρα τον Δήμαρχο που της αξίζει που θα ανατρέψει το κατεστημένο που χρόνια την αποδυναμώνει και θα της δώσει την προοπτική που της αξίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: