ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

Εξαήμερη εργασία: Μεγάλα ξένα ΜΜΕ «καρφώνουν» τον Μητσοτάκη

Γυναίκες παρατηρούν την Αθήνα (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Για ακόμα μια φορά η Ελλάδα διασύρεται διεθνώς με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αυτή τη φορά για την θέσπιση της 6ώρης εργασίας, την ώρα που οι περισσότερες χώρες εξετάζουν τη μείωση του εργασιακού ωραρίου.

Σύμφωνα με το που αναφέρει από τον Guardian και το BBC, μέχρι την Washington Post και το CNBC, διεθνή δίκτυα και μέσα ενημέρωσης σχολιάζουν με μελανό τρόπο την απόφαση της κυβέρνησης, η οποία έρχεται να ισοπεδώσει τους εργαζόμενους, οι οποίοι ήδη βρίσκονται σε δεινή θέση σε σχέση με εργαζομένους άλλων χωρών.

«Η Ελλάδα εισάγει "προσανατολισμένη στην ανάπτυξη" εξαήμερη εβδομάδα εργασίας» είναι ο τίτλος σχετικού δημοσιεύματος του βρετανικού The Guardian, που αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι το μέτρο χαρακτηρίστηκε «βάρβαρο» από τα συνδικάτα και πως -σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat- οι Έλληνες εργάζονται περισσότερες ώρες από άλλους στην Ευρώπη, με έρευνες να δείχνουν επίσης ότι αμείβονται πολύ λιγότερο.

SCREENSHOT

«Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα της ΕΕ που εφαρμόζει την εξαήμερη εργασία» γράφει από πλευράς του το CNBC, κάνοντας λόγο για ένα «αμφιλεγόμενο» μέτρο, το οποίο όπως αναφέρει έρχεται κόντρα στην παγκόσμια τάση που θέλει εταιρείες να επεξεργάζονται τη μείωση της εργασιακής εβδομάδας.

«Οι Έλληνες εργαζόμενοι διαπιστώθηκε ότι εργάστηκαν κατά μέσο όρο 1.886 ώρες το 2022, περισσότερες από τον μέσο όρο των ΗΠΑ (1.811) και τον μέσο όρο της ΕΕ (1.571)» προστίθεται μεταξύ άλλων.

«Το σχέδιο της Ελλάδας για εξαήμερη εργασία για τόνωση της παραγωγικότητας μπορεί να μη δουλέψει» γράφει με τη σειρά του το Business Insider, που αναφέρει ότι το να εργάζεσαι περισσότερο μπορεί να βοηθήσει «τους ανθρώπους να βελτιώσουν περαιτέρω τις δεξιότητές τους, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγικότητα λόγω κούρασης και εξάντλησης, σύμφωνα με έρευνα».

Την ίδια ώρα επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι πειράματα έχουν δείξει ότι η 4ήμερη εργασία κάνει τους εργαζόμενους «πιο παραγωγικούς επειδή είναι πιο ξεκούραστοι, πιο συγκεντρωμένοι και έχουν περισσότερο χρόνο να ασχοληθούν με τις ανάγκες που προκύπτουν στην προσωπική τους ζωή εκτός εργασίας».

«Γιατί να δουλεύεις 4 ημέρες την εβδομάδα όταν μπορείς να δουλέψεις 6; Η Ελλάδα το δοκιμάζει» γράφει η Washington Post, σημειώνοντας ότι ενώ η 4ήμερη έχει κερδίσει έδαφος «σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και σε ορισμένες αμερικανικές εταιρείες, η Ελλάδα κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση».

«Η Ελλάδα ξεκινά την εξαήμερη εργάσιμη για ορισμένους κλάδους» είναι ο ο τίτλος αντίστοιχου δημοσιεύματος του BBC, που επίσης σημειώνει ότι «η Ελλάδα φαίνεται να κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση από άλλα έθνη» όσον αφορά το μέτρο. 

«Ορισμένες χώρες δοκιμάζουν μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας. Η Ελλάδα θέλει ένα εξαήμερο» είναι ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος των New York Times, που επίσης  αναφέρει, μεταξύ άλλων ότι «η χώρα, η οποία έχει ήδη τη μεγαλύτερη μέση εβδομάδα εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θέλει να προσθέσει άλλη μια μέρα, ανατρέποντας μια αυξανόμενη επιχειρηματική τάση».

«Η Ελλάδα φέρνει την 6ήμερη ως απάντηση στην «ωρολογιακή βόμβα» της συρρίκνωσης του πληθυσμού και των ελλείψεων σε ειδικευμένους εργάτες - αλλά τα συνδικάτα χαρακτηρίζουν την κίνηση βάρβαρη» γράφει με την σειρά της η Daily Mail.

Την έκπληξή τους για την θέσπιση της 6ήμερης εργασίας στην Ελλάδα εξέφρασαν και οι παρουσιαστές του CBS Mornings, με τον δημοσιογράφο να να μεταφέρει την είδηση λέγοντας μεταξύ άλλων ότι  «σε όλο τον κόσμο γίνονται δοκιμές για 4ήμερη εργασία (...) στην Ελλάδα θα διαρκεί 48 ώρες». Όταν δε η συνάδελφός του τον ρώτησε αν «υπάρχει κάποιου είδους αντάλλαγμα; Επέκταση της άδειας διακοπών;» απάντησε πως «οι Έλληνες εργάζονται 300 ώρες παραπάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και 70 παραπάνω ώρες από τους Αμερικάνους, που έχουν ήδη κακή φήμη».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών  για την 6ήμερη εργασία ο τομεάρχης  Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Γιώργος Γραβρήλος επισήμανε: «Τι και αν η Guadrian, το BBC, οι New York Times, η Washington Post και πλείστα άλλα μέσα σε όλον τον κόσμο σχολιάζουν με μαύρα γράμματα την επιβολή της 6ημερης εργασίας στην Ελλάδα, η Κυβέρνηση προσπαθεί στο εσωτερικό να μας πείσει…πως δεν είναι έτσι όπως φαίνεται. Ιδέα μας μάλλον είναι πως με την υπογραφή Χατζηδάκη και Γεωργιάδη, καταργήθηκε το πενθήμερο και το 8ωρο! Δεν είναι 6 μέρες εργασίας, λέει η κα. Κεραμέως, απλά «ο εργαζόμενος θα δουλεύει μια επιπλέον μέρα», ερχόμενος ο κ. Καραγκούνης να συμπληρώσει με περισσή πρόκληση ότι «ο εργαζόμενος δεν μπορεί συνεχώς να αρνείται την εργασία»! Η προσπάθεια της επικοινωνιακής διαχείρισης της ΝΔ και των φίλιων  Μέσων που την στηρίζουν, θα ήταν τουλάχιστον αστεία, αν δεν αφορούσε το παρόν και το μέλλον εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων». 

Και πρόσθεσε ότι «Την ώρα που σε όλες τις άλλες χώρες παγκοσμίως έχει προχωρήσει κατά πολύ η συζήτηση για την μείωση των ωρών εργασίας, η Κυβέρνηση μέσα από τις γνωστές της τακτικές εμπαιγμού, αλαζονείας και κοινωνικού αυτοματισμού, βάζει τις βάσεις για μια νέα εποχή δουλοπαροικίας στην χώρα μας». 

Από πλευράς του ο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Αρβανίτης, παραθέτοντας σε σχετική ανάρτηση, τίτλους από δημοσιεύματα διεθνών μέσων ενημέρωσης για την 6ήμερη εργασία, τόνισε ότι «Η φιλοεπιχειρηματική κυβέρνηση λέει ότι το μέτρο είναι απαραίτητο λόγω της συρρίκνωσης του πληθυσμού και της έλλειψης εξειδικευμένων εργαζομένων. Οι αναχρονιστικές και αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη διασύρουν την Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο...».

Δεν υπάρχουν σχόλια: