Επιβάλει με νόμο «μαύρο» και στα παρατηρητήρια των δικών στα δικαστήρια!
Αναβίωση, επί υπουργού Δικαιοσύνης Φλωρίδη, του επαίσχυντου καθεστώτος των δικών της Μόσχας, που με το πρόσχημα της υπεράσπισης του λαού το σταλινικό καθεστώς έστειλε στην εκτέλεση εκατοντάδες πρωταγωνιστές της σοβιετικής επανάστασης, προσκείμενους στα οράσματα του σοσιαλισμού, για τον οποίο πάλεψαν υπό την ηγεσία του Λένιν. Πρόκειται για δίκες που έγιναν μακριά από το φως της δημοσιότητας και προκάλεσαν την αγανάκτηση της δημοκρατικής κοινής γνώμης, καθιστάμενες στο διηνεκές παράδειγμα προς αποφυγήν στο δικανικό τρόπο απόδοσης δικαιοσύνης!
Να φιμώσει την ενημέρωση, τους δημοσιογράφους αλλά και τα παρατηρητήρια σχετικά με όσα διαδραματίζονται κατά τη διάρκεια της εκδίκασης υποθέσεων στο δικαστήριο, επιβάλει εν μέσω καλοκαιριού η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μιμούμενη αυταρχικά καθεστώτα.
Σύμφωνα με ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στις 5 Ιουλίου «απαγορεύεται η ολική ή μερική μετάδοση με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως μέσω της τηλεόρασης, ραδιοφώνου, διαδικτύου και γενικά οποιουδήποτε τεχνολογικού μέσου, καθώς και η κινηματογράφηση, μαγνητοσκόπηση, ηχογράφηση και αποτύπωση της δίκης σε γραπτό κείμενο μέσω ειδικού λογισμικού που μετατρέπει τον προφορικό λόγο σε γραπτό, ενώπιον ποινικού, αστικού ή διοικητικού δικαστηρίου».
Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι με την εν λόγω απόφαση «μπλοκάρονται» παρατηρητήρια όπως αυτό που μετέδιδε και μεταδίδει τη δίκη της Χρυσής Αυγής, καθώς επίσης και την εκδίκαση της υπόθεσης του Ζακ Κωστόπουλου.
Το εν λόγω εδάφιο περιλαμβάνεται στον νόμο 5119/2024 σχετικά με την τροποποίηση του π.δ. 18/1989 «Κωδικοποίηση διατάξεων νόμων για το Συμβούλιο της Επικρατείας» (Α’ 8) – Μεταφορά διαφορών στα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια – Ρυθμίσεις για πιλοτική ή κατόπιν προδικαστικού ερωτήματος δίκη ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας – Άλλες διατάξεις».
Το άρθρο 31 αναφέρει δε ότι «κατ’ εξαίρεση, το δικαστήριο μπορεί να επιτρέψει» τη μετάδοση όσων συμβαίνουν στην εκδίκαση υποθέσεων «εφόσον συναινούν ο εισαγγελέας και οι διάδικοι και συντρέχει ουσιώδες δημόσιο συμφέρον».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
· Η απαγόρευση Φλωρίδη θυμίζει τις Δίκες της Μόσχας
· Αυταρχική η νομοθεσία για τη μη μετάδοση των δικών
· Κοντιάδης: «Ποιον ενοχλεί η δημοσιότητα σημαντικών δικών...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου