ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

Ναι μεν αλλά, η Ρωσία στην αναγνώριση της Συμφωνίας

Με δήλωσή του ότι η Μόσχα δεν αντιτίθεται στο νέο όνομα της πΓΔΜ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ρίχνει τους τόνους σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης των τελευταίων ημερών σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και την ονομασία της γειτονικής χώρας, εκφράζοντας ωστόσο τον προβληματισμό του για τη νομιμότητα της Συμφωνίας.


«Η Μόσχα δεν αντιτίθεται στο νέο όνομα για τη «Μακεδονία», αλλά υπάρχει το θέμα νομιμότητας της τρέχουσας διαδικασίας, η οποία μπορεί να οφείλεται στο στόχο να οδηγηθούν όλες οι Βαλκανικές χώρες στο ΝΑΤΟ», δήλωσε οχαρακτηριστικά ο Σ.Λαβρόφ.

Ειδικότερα, ο ίδιος, σημείωσε ότι η Μόσχα πάντα υποστήριζε ενεργά το διάλογο μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας, ενώ απαντώντας σε όσους κάνουν λόγο για προσπάθεια «παρεμπόδισης» της διαδικασίας, τόνισε: «Πρώτη φορά ακούω ότι η έκκληση στην εφαρμογή της απόφασης του Σ.Α. μπορεί να θεωρηθεί ως προσπάθεια παρεμπόδισης στην επίλυση του ζητήματος που αφορά η κάθε απόφαση.

» Εννοώ τις αποφάσεις που ξεκίνησαν την όλη διαδικασία διαμεσολάβησης του ΟΗΕ για τη διευθέτηση της ονομασίας της «Μακεδονίας», μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων».

Ολοκληρώνοντας, Σ.Λαβρόφ, σημείωσε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι «για το Μακεδονικό υπάρχει απόφαση του Σ.Α. που απαιτεί να υπάρξει σεβασμός στα Συντάγματα των δυο χωρών και μόνο σε αυτό το πλαίσιο να αναζητηθεί λύση. Αλλά αντί αυτής της προσέγγισης, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, δεν εφαρμόζεται νομική προσέγγιση αλλά μια κάποια προσέγγιση στη βάση κάποιων κανόνων. Εφευρέθηκε ένας... κανόνας που σε αντίθεση με το Σύνταγμα της χώρας, η συμφωνία υπογράφεται σε επίπεδο ΥΠΕΞ και όχι των Προέδρων των χωρών κλπ. Όσο για το δημοψήφισμα και τα αποτέλεσματα του, αυτά μπορούν να μην λαμβάνονται υπ´ όψιν».

Χθες  το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, διά στόματος του υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάντρ Γκρουσκό, απαντώντας  στην  ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.διευκρίνισε.
 
«Η Ρωσία δεν παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Μακεδονία, αλλά θα συνεχίσει να εκφράζει την γνώμη της στο ζήτημα αυτό, επειδή εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
 
Αυτά σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών οποία ζητούσε από τη Μόσχα να μην παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας και να αναγνωρίσει την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας με το όνομα Βόρεια Μακεδονία. 

Παράλληλα, όπως επισημαίνονταν το ΥΠΕΞ, στη σχετική ανακοίνωσή του, «οι διεθνείς μας εταίροι καλούνται να σεβαστούν το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας και να επικροτήσουν το γεγονός ότι οι πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών επέδειξαν το απαραίτητο πολιτικό θάρρος να φτάσουν στη λύση ενός ιδιαίτερα ακανθώδους ζητήματος, προασπίζοντας, την ίδια στιγμή, τα εθνικά τους συμφέροντα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: