ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Δήλωση Γ. Κατρούγκαλου για την Βενεζουέλα



Δήλωση Αν. Υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου, με το πέρας της Άτυπης Συνάντησης «Gymnich» των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Βουκουρέστι, με την οποία προτείνει:



«Να λειτουργήσει η δημοκρατία, οι εκλογές να είναι ουσιαστικές, να υπάρξει προστασία όχι μόνο των πολιτικών ελευθεριών, αλλά και του κράτους δικαίου».

Αυτό επεσήμανε σε δήλωση του ο Αν. Υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος μετά το πέρας της Άτυπης Συνάντησης της ΕΕ στο Βουκουρέστι, τονίζοντας ότι «αυτή είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους θα ήθελαν να δοθούν απλώς πολιτικές ή μικροπολιτικές απαντήσεις». 

Αναλυτικότερα δήλωσε:

Συζητήσαμε σήμερα στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στο Βουκουρέστι, για την Ανατολική Εταιρική Σχέση της Ε.Ε. και για τη Βενεζουέλα.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο θέμα, η Ελλάδα έχει παραδοσιακά πολύ καλές σχέσεις -αδελφικές μάλιστα με ορισμένες από αυτές - με όλες τις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης. Ευνοούμε τις ευρωπαϊκές τους προοπτικές με την προϋπόθεση πάντα ότι θα ανταποκριθούν στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, στον σεβασμό του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

Ασχοληθήκαμε επίσης σήμερα με τη Βενεζουέλα. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς είναι να μπορέσει ο ίδιος ο λαός της Βενεζουέλας να αποφασίσει δημοκρατικά για το μέλλον του με έναν τρόπο που θα είναι ταυτόχρονα δημοκρατικός και ειρηνικός, θα επανενώσει μία πολύ πολωμένη κοινωνία, ένα πολύ πολωμένο πολιτικό σύστημα και δεν θα αφήσει κανέναν κίνδυνο για κλιμάκωση της έντασης, κανέναν κίνδυνο για μία προοπτική που όλοι θέλουμε να αποφύγουμε, μία προοπτική εμφυλίου πολέμου.

Γι' αυτόν τον λόγο, για να υπάρξει συστηματική προετοιμασία για δημοκρατικές εκλογές και ουσιαστικός διάλογος, ώστε να αποφευχθούν οι εντάσεις και να μπορέσει να εκφραστεί ελεύθερα ο λαός της Βενεζουέλας, από την αρχή η χώρα μας είχε προτείνει να δημιουργηθεί μία ομάδα κρατών, η οποία θα αναλάμβανε αυτόν τον ρόλο του πολιτικού διαλόγου.

Σήμερα λοιπόν αποφασίστηκε η συγκρότηση αυτής της ομάδας κρατών, στην οποία συμμετέχουν ευρωπαϊκές χώρες. Ενδεικτικά, αυτές που έχουν άμεση επιρροή στην περιοχή λόγω των ιστορικών τους σχέσεων, όπως είναι η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, αλλά και άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία. 

Προσκλήθηκαν -και ήδη δέχθηκαν- χώρες από την περιοχή, όπως είναι η Βολιβία και ο Ισημερινός. Περιμένουμε απαντήσεις και από άλλες χώρες, όπως είναι το Μεξικό, ενώ έχουν απευθυνθεί προσκλήσεις και φαίνεται ότι θα ανταποκριθούν και χώρες που πάντα έχουν πολιτική προσέγγισης ίδια με τη δική μας, πολιτική διαλόγου και ειρήνης, όπως είναι η Ελβετία, η Νορβηγία, ακόμα και η Αγία Έδρα, το Βατικανό.

Αυτό είναι κατά τη γνώμη μας το ουσιώδες: Να λειτουργήσει η δημοκρατία, οι εκλογές να είναι ουσιαστικές και αυτό το εξασφαλίσαμε με τρόπο μάλιστα που ανταποκρίνεται στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην προστασία όχι μόνο των πολιτικών ελευθεριών, αλλά και του κράτους δικαίου. 

Και νομίζω ότι αυτή είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους θα ήθελαν να δοθούν απλώς πολιτικές ή μικροπολιτικές απαντήσεις. Και νομίζουμε ότι με αυτόν τον τρόπο κατοχυρώνονται -με τον καλύτερο δυνατό και αποτελεσματικό τρόπο- οι ελευθερίες του λαού της Βενεζουέλας.

Γιατί μόνο αυτός μπορεί να δώσει λύση στα θέματα δημοκρατίας στη χώρα του, δεν υπάρχουν σωτήρες απ' έξω. Όπως λέει ο Έλληνας λογοτέχνης «η σωτηρία είναι επικερδής επιχείρηση μόνο για τον σωτήρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: